Cu toții știm că a da naștere unui copil este una dintre cele mai frumoase și importante experiențe pe care poate să o aibă o mamă și se presupune că ar fi o experiență pozitivă. A avea un bebeluș născut înainte de termen este o adevărată traumă pentru fiecare mamă și fiecare familie care se confruntă cu o astfel de situație.

La nivel mondial, se nasc anual 15 milioane de copii prematuri. Mai mult de 1 milion dintre aceștia mor. Pe măsură ce acești copii evoluează, există riscul de a prezenta dizabilități de învățare și de comportament, paralizie cerebrală, infecții, boli cardio-respiratorii, diabet, probleme de vedere, un risc cu mult crescut față de copiii născuți la termen.

De cele mai multe ori, o naștere prematură înseamnă sacrificii economice mari și o luptă continuă cu sistemul medical. Creșterea conștientizării fenomenului de prematuritate este primul pas în lupta cu acest fenomen real, ce se întâmplă la nivel mondial. Rata de prematuritate ar putea fi redusă semnificativ, iar sistemul medical ar putea cunoaște o dezvoltare și îmbunătățire a tratamentelor destinate bebelușilor născuți prematur.

Ajutorul și suportul tău au o importanță crucială în derularea cu succes a proiectului “Socks for life”, proiect demarat în premieră în România de către Asociația „Unu și Unu” și Micolino, dar care se bucură deja de vizibilitate în 36 de țări din Europa, atingand 1.5 miliarde de oameni.

Implicându-te, vom reuși să sensibilizăm un public cât mai larg, să atragem atenția într-o manieră mai amplă asupra problemelor și riscurilor impuse de fenomenul prematurității și să facem cunoscută inițiativa și în România.

În acest an, organizațiile de părinți din întreaga Europă vă invită să vă implicați și să luați măsuri prin promovarea evenimentului dedicat prematurității. Campania șosetuțelor este o campanie ce urmează să fie promovată pe parcursul întregului an, pe internet, în presa scrisă, audiovizual și alte canale.

Puteți utiliza următorul set de instrumente pentru a participa la această campanie:

- Expune Bannerul cu șosete în perioada 10-17 noiembrie 2013 pe conturile din social media, Facebook, Twitter etc. pentru a celebra Ziua Internațională a Prematurității.

- Răspândește cât mai multe informații despre “Socks for life” și toate activitățile legate de aceasta, folosindu-te de canalele de social media, contacte personale, comunicate de presă etc.

- Asociația “Unu și Unu” și Micolino a mobilizat membrii comunității sale să expună o frânghie cu 10 șosetuțe la fereastra casei lor (9 șosetuțe de copil și 1 șosetuță de nou născut). Vom comunica rezultatul acestei acțiuni (poze trimise de membri și poveștile copiilor lor prematuri).

- Implică-te, pe parcursul anului, în promovarea Campaniei “Socks for life” ce se bucură deja de implicarea personalităților artistice care vor interpreta într-o manieră personală viziunea asupra prematurității. Astfel, fiecare șosetuță de prematur va fi specială, puternică, norocoasă, învingătoare, rară, precum copiii nascuți înainte de termen.

Proiectul “Socks for life” este lansat în România cu ocazia Zilei Internaționale a Prematurității de către Asociatia “Unu și Unu” și Micolino și își propune să aducă în atenția opiniei publice prematuritatea, ca fenomen alarmant aflat într-o pantă ascendentă și să contribuie la realizarea unei campanii extinse de informare și prevenție.