Nu vi s-a intamplat niciodata ca cineva sa sufere cu ceva si sa-i oferiti anumite medicamente pe care le-ati incercat si care v-au facut bine? Ca le accepta sau nu, e treaba fiecaruia, intrebarea este de unde le aveti dumneavoastra? Cel mai adesea, raspunsul este ca v-au ramas de la tratamente mai vechi. In mod normal, asa ceva nu ar trebui sa se intample. Cand vi se recomanda o anumita doza, trebuie sa urmati intocmai instructiunile medicului, altfel, tratamentul nu este complet. Ce motive invoca cei care nu-si iau medicamentele la timp, aflati din articol.

1. Nu inteleg de ce trebuie sa-mi iau medicamentele daca ma simt bine! O data ce medicamentele incep sa-si faca efectul, pacientii se simt bine si incep sa le ia mai rar sau chiar sa le lase de-o parte. Din pacate, acest lucru nu face decat sa le prelungeasca suferinta, pentru ca vindecare dureaza mai mult.

2. Am incercat sa-mi iau regulat medicamentele, dar mi se intampla uneori sa uit!

Daca uitati sa le luati, discutati cinstit cu medicul de spre acest lucru. Va va invata cum sa va intre in obicei sa le luati regulat.

3. Am ramas fara medicamente si nu am apucat sa mai cumpar altele!Ar fi bine sa va notati undeva cand vi se termina pastilele ca sa nu ajungeti in situatia sa ramaneti fara. Programati-va telefonul sa sune cu o zi doua inainte sau lipiti un bilet pe flaconul de medicamente. O pauza in tratament va face mai mult rau decat bine.

4. Am prea multe medicamente de luat!Aceasta este replica bolnavilor care sufera de mai multe boli. Dozarea medicamentelor variaza de la un pacient la altul, asa ca asigurati-va ca nu modificati treatmentul inainte sa vorbiti cu un medic.

5. Iau medicamentele numai cand simt ca se apropie o criza! Daca scopul dumneavoastra este doar sa scapati de durere, atunci ar fi bine sa va limitati la calmante. Daca insa incepeti un tratament de durata, este bine sa va luati medicamentele regulat.

6. Nu stiu cand sa-mi iau medicamentele!Atat medicii, cat si farmacistii, va pot informa cand este cel mai bine sa luati tartamentul. Unor pacienti le este cel mai la indemana sa ia tratamentul la aceeasi ora, in fiecare zi. Daca nu ati inteles exact cum se ia, orientati-va in functie de ceea ce scrie pe prospect.

7. Dupa ce le iau, ma simt rau!Uneori, ceea ce simtiti si credeti ca sunt efectele adverse al unui medicament, pot fi simptomele unei boli. Amintiti-va ca medicamentele sunt prescrise sa va faca sa va simtiti mai bine. Daca va ganditi ca nu va ajuta sau va fac sa va simtiti mai rau, atunci cu siguranta ca nu o sa va ajute. Daca insa se intampla sa aveti dreptate, medicul va va schimba tratamentul.

8. Cand imi iau medicamentele, imi aduc aminte ca sunt bolnav!Fie ca ne place sau nu, aceasta este realitatea. Bolile nu aleg pe nimeni. Rare sunt persoanele care nu sufera cu nimic.

9. Nu inteleg de ce trebuie sa iau pastile!Tot medicii sunt cei care va pot explica de ce v-au prescris anumite medicamente. Pacientii care compara ceea ce le spun medicii cu ceea ce scrie in prospectul unui medicamnet si isi dau seama ca seamana, au mai multa incredere in tratamentul recomandat si, in cele din urma, sanse mai mari de vindecare.

10. Nu iau tratamentul pentru ca nu stiu ce efecte adverse are! Se stie de cand lumea ca un medicament luat foarte mult timp poate afecta anumite organe. Trebuie insa multa atentie atunci cand il luati, pentru ca dumneavoastra veti fi cel mai afectat de ceea ce se intampla.

Sursa: asacol.com