Sunt foarte putini oameni care beau, in fiecare zi, doar un pahar de vin. Cei mai multi beau fie prea mult, fie deloc sau ocazional. La romani, argumentul ca un pahar de vin este bun pentru sanatate, este folosit adesea drept scuza, de cei care incep o sticla de bautura si nu se lasa pana nu o termina. Oamenii de stiinta confirma: un pahar din licoarea lui Bachus este chiar indicat atat pentru femei, cat si pentru barbati. De ce, aflati din articol.

1. Vinul face bine la memorie. Cand cercetatorii au testat cateva femei in varsta de 70 de ani, care de-a lungul vietii au baut unul sau mai multe pahare de vin pe zi, au descoperit ca primele aveau o memorie mai buna decat cele care au baut mai putin sau chiar deloc. Vinul previne formarea cheagurilor de sange si reduce inflamarea vaselor de sange. Ambele au legatura cu pierderile de memorie si cu bolile de inima. Alcoolul creste colesterolul bun, care protejeaza arterele.

2. Va ajuta sa nu va ingrasati. Studiile arata ca persoanele care beau un pahar de vin zilnic au o masa corporala mai mica decat cele care beau ocazional. Cei care consuma vin cu moderatie au o talie mai subtire fata de cei care beau lichior. In cazul multor persoane, alcoolul ajuta organismul sa arda mai multe calorii timp de 90 de minute dupa ce acestea beau paharul cu vin. Se pare ca si berea are acelasi efect.

3. Creste puterea de aparare a organismului. Cei care beau paharul de vin zilnic reduc riscul de a se infecta cu bacteria Helicobacter pylori, care provoaca gastrite, ulcere si cancere de stomac. Chiar si o jumatate de pahar ne pazeste de infectii cu salmonella, afirma cercetatorii spanioli.

4. Previne aparitia cancerului ovarian. Cand cercetatorii australieni au comparat femeile care sufera de cancer ovarian cu unele sanatoase, au descoperit ca un pahar de vin pe zi pare sa reduca la jumatate riscul aparitiei acestei boli. Descoperirea lor a fost confirmata si de cercetatorii Universitatii din Hawaii. Expertii pun totul pe seama antioxidantilor sau fitoestrogenului din vin, care are proprietati anticancerigene.

5. Intareste oasele si previne aparitia osteoporozei. In medie, femeile care beau cu moderatie au o masa osoasa mai mare decat cele care nu pun alcool pe gura. Se pare ca alcoolul creste nivelul estrogenului, iar hormonul pare sa incetineasca distrugerea oaselor batrane.

6. Previne problemele date de zaharul din sange. Femeile care nu au intrat inca la menopauza, care beau unul sau doua pahare de vin pe zi, au cu 40% mai putine sanse se imbolnaveasca de diabet de tip 2, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii englezi. Se pare ca vinul reduce rezistenta la insulina in cazul pacientilor care sufera de aceasta boala.

Surse:

health.com si associatedcontent.com