Au trecut vremurile cand erau apreciate micile cadouri gen o pereche de sosete sau o cutie cu prajituri. Acum conteaza mai putin obiectul pe care il daruiesti si mai mult cutia in care este ambalat. In numai o zi, milioane de tone de ambalaje din carton sau plastic iau drumul gropilor de gunoi. Pe site-ul treehugger.com sunt publicate cateva sugestii despre cum putem evita cresterea cantitatii de gunoi de sarbatori.

1. Faceti cadouri care pot fi folosite si refolosite! Baterii reincarcabile, un termostat care regleaza temperatura pe timpul noptii, becuri fluorescente etc. Toate acestea vor contribui la micsorarea poluarii pe planeta noastra.

2. Aveti grija cum faceti cumparaturi! Si in felul acesta puteti reduce poluarea. Folositi mijloacele de transport in comun, mergeti pe jos sau cu bicicleta. Si nu uitati sa aveti la dumneavoastra sacose pe care le mai puteti folosi si data viitoare la cumparaturi. Evitati pungile pe care supermarketurile vi le ofera gratis.

3. Rezistati tentatiei de a primi “cadouri” de la firme, gen sacose si pixuri cu numele companiei! Sunt de proasta calitate, le folositi cateva zile si sfarsiti prin a le arunca.

4. Asigurati-va ca darul pe care-l faceti este folositor! Daca va bate gandul sa dati banii pe un cadou care nu-i este de folos persoanei careia i-l oferiti, mai bine abtineti-va. Altfel, cadoul dumneavoastra va sfarsi la cosul de gunoi in foarte scurt timp. Daca gazda nu-i gaseste o utilizare si nu este nimeni prin preajma caruia sa i-l daruiasca, va vrea sa scape de el cat mai repede.

5. Daruiti un cadou care poate fi consumat! Va fi si mai apreciat de persoana careia i-l daruiti. De ce? Se va bucura o data atunci cand il primeste, iar a doua oara atunci cand il consuma (ceaiul cu aroma de scortisoara, cafeaua adusa din Brazilia, bomboanele belgiene etc.) si isi aminteste de dumneavoastra.

6. Ganditi-va si la altfel de cadouri! Nu trebuie sa fie numai unele “materiale”! De exemplu, oferiti-va sa ramaneti cu copilul prietenilor dumneavoastra cateva ore, in timp ce acestia merg la un concert; platiti-i prietenei dumneavoastra o sedinta de masaj etc.

7. Lucrurile facute de mana dumneavoastra demonstreaza ca va pasa! Tricotati un fular, faceti o felicitare, o prajitura. Astfel de daruri vor fi altfel appreciate.

8. Cumparati un cadou facut in tara in care locuiti! Desi este mult spus, prin astfel de actiuni salvati mediul descurajand importurile si, o data cu ele, ajutati la reducerea poluarii pe care o fac mijloacele de transport.

9. Cumparati lucruri de calitate! Uneori, cativa banuti in plus, cheltuiti pe un produs de calitate, face ca acesta sa fie folosit o perioada mai lunga datorita materialelor rezistente din care este fabricat. Va scadea astfel cantitatea de gunoi provenita de la obiectele de proasta calitate, care cedeaza dupa cateva utilizari.

10. Aveti grija cum impachetati cadoul! Folositi doar o funda sau o cutie care poate fi folosita apoi si la altceva. Daca punga in care puneti cadoul este foarte frumoasa, atunci cei care-o primesc nu vor mai da banii pe alta si o vor face si ei cadou mai departe.