Se spune ca daca citim la lumina slaba, ne stricam ochii, ca trebuie sa bem cel putin opt pahare de apa pe zi sau ca nun e folosim creierul la capacitate maxima. Neavand cunostinte medicale, tindem sa credem astfel de mituri. Un studiu aparut in publicatia British Medical Journal, arata ca nici medicii nu sunt in stare sa le puna la indoiala si, prin urmare, ne fac sa credem ca sunt adevarate.

1. Daca citim la lumina difuza ne stricam vederea. Parintii ne-au spus acest lucru de cand eram mici. L-au auzit si ei, probabil, tot de la parinti. Adevarul este insa altul: daca citim "pe intuneric", nu facem decat sa ne obosim ochii, insa senzatia de oboseala dispare imediat ce aprindem lumina. Pana acum se credea ca acest obicei cauzeaza miopie, insa, cu timpul, s-a infirmat. Acum 70 de ani se citea la lumina lumanarii si oamenii nu isi mai strucau vederea.

2. Este periculos sa folosim telefoanele mobile in spitale. In ciuda semnelor postate in majoritatea salilor de asteptare, studiile arata ca acestea interfereaza foarte putin sau chiar deloc cu aparatura medicala. In 2005, la Clinica Mayo, s-au facut peste 500 de astfel de teste.S-a demonstrat ca existau interferente de doar 1,2%. Un alt studiu facut anul acesta a demonstrat ca nu a existat nicio interferenta in timpul celor 300 de teste in 75 de sali de tratament.

3. Ne cresc unghiile si parul si dupa ce murim. Cresterea parului si unghiilor este un proces hormonal foarte complex, care nu mai poate avea loc si dupa ce o persoana moare. Si totusi, cum s-a impamantenit acest mit? Probabil pentru ca dupa ce o persoana trece in nefiinta, pielea incepe sa se stanga, iar acest lucru da impresia ca unghiile incep sa creasca.

4. Folosim doar 10 la suta din creier. Numeroase studiile au aratat ca nu exista zona din creier care sa fie complet inactiva. Incercarile oamenilor de stiinta au esuat atunci cand s-a incercat identificarea zonelor, ce reprezinta 90% din creier, care nu sunt folosite.

5. Trebuie sa bem cel putin opt pahare de apa pe zi. Sursa acestui mit poate fi un articol din 1945 al Consiliului National de Cercetare din SUA, care spunea ca este bine ca un adult sa bea 2,5 litri de apa pe zi, desi ultima propozitie a articolului preciza ca o mare parte din apa se gaseste din hrana pe care o consumam. Cercetarile arata ca ne luam o mare parte de lichide din fructele, laptele, sucurile si cafeaua pe care o bem in fiecare zi, iar daca bem prea multa apa nu facem decat sa ne periclitam sanatatea.

6. Parul ras creste la loc mai repede si mai aspru. Indiferent de metoda folosita - daca va depilati cu ceara, va radeti sau tundeti - nu se modifica textura sau rapiditatea cu care creste parul. Parul de pe picioare va parea mai aspru atunci cand va incepe sa creasca, insa daca il mai lasati sa creasca putin si-l expuneti la soare, va arata exact ca cel pe care l-ati depilat inainte.

Sursa: newsweek.com