Cine a scapat de povara de a sta cu chirie sau de cea de a locui cu parintii isi aminteste bine probabil momentul cand si-a cumparat prima locuinta. Nu conta prea mult zona in care urma sa stea si nici vecinii. Conta numai faptul ca avea sa locuiasca singur sau cu prietenul/prietena. Asa ca s-a decis repede si a incheiat tranzactia. Dupa o perioada insa, si-ar dori altceva. De ce? Agentii imobiliari au raspunsul.

In primul rand, oamenii ar trebui sa cumpere ceva potrivit pentru familia lor actuala sau viitoare. Sa se gandeasca inainte: De ce anume au nevoie? Le trebuie un spatiu unde sa ia masa sau or sa manance la bucatarie? Au nevoie de un singur birou sau de mai multe? Unii isi aleg casele dupa cum arata la exterior sau pentru ca ii incanta ideea ca au gazon in spatele casei.

O a doua problema este ca aleg sa cumpere cele mai scumpe locuinte pe care si le pot permite sau cele mai scumpe case la care isi permit o rata, iar apoi se plang ca nu le mai raman prea multi bani s-o mobileze. O casa mare este frumoasa, insa nu arata bine fara mobila si draperii.

Apeleaza la un agent imobiliar care sa le prezinte alte case, inainte sa faca propriile cercetari. Intai de toate ar trebuie sa se uite prin ziare sau pe internet sa vada cu cat se vinde o proprietate intr-o anumita zona si sa mearga si sa vada cateva. Abia apoi pot cere ajutorul unui specialist, dupa ce au o idee despre zona in care ar vrea sa stea, ce anume li s-ar potrivi si pretul pe care si-l pot permite.

Nu se gandesc ca totusi conteaza unde se muta. Este vorba de o strada aglomerata? Vad un centru comercial cand se uita pe fereastra de la bucatarie? Ar trebui sa tina cont si de locul in care se afla, de distanta pana la serviciu, pana la scoala copiilor sau pana la supermarket. Toate acestea conteaza si in cazul in care au de gand sa vanda casa.

Nu verifica inainte daca apartamentul a mai fost vandut cuiva. Nu este momentul pentru surprize. Trebuie sa ceara parerea cuiva care se ocupa cu asa ceva.

Nu cer niciun fel de informatii despre apartamentul respectiv de la cei care locuiesc in aceeasi cladire. Ar fi bine sa vorbeasca inainte cu 2-3 vecini. In felul asta isi dau seama si ce fel de vecini are.

O alta greseala este ca nu se gandesc la viitor. Vor putea sta in casa pe care o cumpara cel putin 3-5 ani? Ce schimbari s-ar putea sa aiba loc in viata de familie? Vor copii? Se poate intampla ca unul dintre parinti sau frati/surori sa se mute cu ei? Ce se intampla daca un membru al familiei isi pierde slujba? Vor avea din ce trai dupa ce vor platiti ratele? Facand aceste planuri, evita situatii neplacute.

Sursa: bankrate.com, blowingrockhome.com, ezinearticles.com