​VIDEO INTERVIU Aventurile Siminei Cernat, cea care a trăit într-un trib din Asia: Nu e amuzant să îti fie foame. Am mers la vânătoare de șerpi / Românii sunt mult mai flexibili decât nemții ori elvețienii

Vineri, 8 martie 2019, 23:56 Life | Acasă


Simina Cernat
Foto: Hotnews
Simina Cernat este o tănără care a testat, pe pielea ei, cum traieste un om nomad și cum trec zilele când nu lucrezi de la 9 la 5. Nu a fost niciodata in pielea unui angajat și e bucuroasa ca a trait o viata pe care uneori, o vedem doar in filme. A stat 4 ani în Asia, multă vreme cu doar câtiva bani în buzunar. Călătorește singură, îi place să doarmă în pădure doar într-un sac de neopren și a povestit - într-un interviu pentru HotNews, cum a trăit în junglă, într-un trib.

„Îmi doream de foarte mult timp sa intru in contact cu diferite triburi și cu oamenii care traiesc in pădure, mi se parea ca au o viata ideală, dar să știți că nu este foarte amuzant să îți fie foame. Nu este deloc o viață idilică, așa cum aveam eu impresia. Oamenii aceia se confruntă cu foarte multe probleme” - povestește Simina Cernat.


Au case foarte curate, cu acoperiș făcut din frunze

”În trib, este foarte multă curățenie. Au case ecologice, sută la sută făcute din materiale din pădure, acoperișurile sunt făcute din frunze, din anumiți copaci, casele sunt făcute din bambus, nici măcar nu sunt făcute cu cuie.

Teoretic, nu au nevoie de bani pentru ca au un stil de viață foarte conectat cu natura: vânează, culeg fructe, sunt vânători-culegători. Se gândesc la bani de când au intrat indonezienii peste ei și le-au indus falsa credință că au nevoie de lucruri de care, de fapt, nu au nepărat nevoie. în plus, a apărut această idee consumeristă de a cumpăra lucruri cu care nici nu știu ce să facă. Cumpără foarte mult orez, cafea, zahăr și țigări. De aceea, când am ajuns în trib, le-am oferit țigări, cafea și baterii. Se bucurau foarte mult.”

Vânătorii nu mănâncă niciodată ceea ce prind. Este sacrificat doar un suflet, pentru a hrăni mai mulți oameni

”Am trăit în tribul Naulu și mergeam împreună cu ei la vânătoare, cu arc și săgeți din bambus și cu câini. A fost foarte interesant, am dormit pe jos, ne-am făcut o tabără de vănătoare. Nu am prins nimic pentru că eu mă mișcam foarte lent și făceam și foarte multă gălăgie, iar animalele plecau din fața noastră. Trebuia să vânăm cerbi, porci mistreți, șerpi și tot felul de animăluțe mici. De obicei, vânătorii se întorceau cu prada in sat și hrăneau toată comunitatea. Nu mănâncă ceea ce vânează ei înșiși, ci mănâncă doar ceea ce vânează alți vânători. Se vânează doar animale mari, pentru că ei consideră că dacă tot omoară un suflet, atunci să se hrănească tot mai mulți oameni”.

În India, nu mă impresionau cerșetorii. Nemții ori elvețienii erau blocați

”Noi, românii, suntem mai flexibili. Am cunoscut foarte multi nemți și elvețieni. Dacă ceva nu se întâmplă cum au planificat, ei nu mai știu să se descurce. Am întâlnit mulți nemți care au aterizat pentru prima dată în India și erau pur și simplu paralizați când au sărit pe ei taximetriștii. Eu mi-am dat seama că, venind din România, îmi era destul de ușor să mă adaptez: nu mă șoca când venea un cerșetor fără o mână sau un picior. Știam că este foarte mare mafia cerșetoriei și în India, nu mă dădea pe spate, nu începeam să plâng. Dacă cerșetorul se ducea la un elvețian, deja omul nici nu mai știa ce să mai spună. Se bloca total”.
În India, când mergeam la spital, îmi puneam singură diagnosticul

”Când eram în Bali, m-am îmbolnăvit. M-a ajutat atunci un indonezian. Aveam febră tifoidă și febra dengue. Timp de o lună, mergeam la spital în fiecare zi ca să imi fac analizele. La Bali, sistemul medical este foarte bine pus la punct pentru că este o insulă turistică, acolo întâlnești probabil mai mulți turiști decât localnici. Au mall-uri, sistemul de autostrăzi este mult mai bun decât în România, clinicile sunt foarte bune, cu tehnologii de ultima oră.


Am mai fost la spital în India, acolo este gratis și pentru străini. Este, în schimb, foarte mare înghesuială. Mereu îmi puneam singură diagnosticul și medicul spunea :”da, așa este!”. Întrebam : ”pot să iau acest tratament?” și îmi răspundea : ”da, așa este!”. Și cam asta a fost consultația mea de fiecare data când mă duceam la spital, în India”.


Un moment special, într-un sat fără oameni


”M-a impresionat o întâmplare pe care am trăit-o într-un sat din India. După o zi întreagă de mers pe munte, în care mă rătăcisem, singură cu rucsacul în spate, am ajuns într-un final în sat. Mi-am așezat cortul dar am observat că nu era niciun om în tot satul. Îmi era foarte foame, nu aveam mâncare la mine și nu înțelegeam unde a dispărut toată lumea. Mergând prin sat, am auzit la un moment dat niște râsete: într-un cort, erau toate femeile din sat adunate (se pregăteau de venirea unor călugări budiști foarte importanți) și coceau pâine, pe plită. Era o plită făcută din lemne, pe care o alimentau cu balegă uscată de vacă. Au început să vorbească cu mine, să îmi dea de mâncare, vorbeam limbi total diferite, dar nu conta: ne înțelegeam și râdeam, a fost un moment special pentru mine!” - povestește Simina Cernat.

În pădure, am învățat să apreciez mult mai mult ce avem noi, în România

”În România, este o combinație între ceea ce poți avea în Europa de Vest și ce poți avea în Asia. La noi, încă mai există o libertate și o deschidere, care s-a cam pierdut în Europa de Vest, avem foarte mult confort și oportunități, fiind în Uniunea Europeană. De exemplu, dacă te duci în Austria și vrei să îți pui cortul undeva, va veni în secunda următoare un polițist care îți va spune că nu ai voie să faci asta. În România, încă poți să te mai duci cu cortul prin munți. În fond, nu faci rău nimănui pentru că nu faci focul și nici nu te duci să vânezi”.


Simina Cernat a publicat cartea ”Samsara”, unde poveștește o parte din experiențele pe care le-a trăit în aventura din Asia. Este un ”jurnal de călătorii, sau mai degrabă un jurnal al inimii mele, întâmplat în paralel cu călătoria ultimilor patru ani”, adaugă Simina Cernat. ”Mă sperie gândul că emoțiile mele circulă libere pe stradă, la îndemâna oricui, că pot fi judecate, înjurate, călcate în picioare, scuipate, sau mai rău, adorate de oricine pune mâna pe carte. Că toți or să vrea să își ia lumea în cap și să agonizeze fără sens pe glob. O fi și asta o etapă. Om vedea ce mai urmează..”


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

40652 vizualizari

 • +8 (48 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 9 martie 2019, 1:52)

  [anonim]

  • +3 (33 voturi)    
   E treaba ta cum te vezi tu ca roman (Sâmbătă, 9 martie 2019, 11:31)

   .416Barrett [utilizator] i-a raspuns lui

   Eu sunt mai flexibil in gandire si actiune decat un neamt sau un elvetian si nu vad ce are asta cu evul mediu, locatia wc-ului si politicienii.
   • +4 (22 voturi)    
    Nu vezi că nu ești precis, punctual, organizat. (Sâmbătă, 9 martie 2019, 17:02)

    prec [utilizator] i-a raspuns lui .416Barrett

    De aceea nu vezi. Tu gândești: „Merge și așa”. Nu, nu merge. De aceea sunt nemții și elvețienii sunt unde sunt iar noi ne comparăm cu indienii.
    • -3 (13 voturi)    
     Eu sunt precis, punctual si organizat dar si om (Sâmbătă, 9 martie 2019, 21:52)

     .416Barrett [utilizator] i-a raspuns lui prec

     Cred ca te uiti in oglinda si tastezi comentarii generalizatoare la adresa romanilor.

     Nemtii si mai ales elvetienii sunt inflexibili in gandire si lipsiti de creativitate, dar mai ales aroganti si superiori din principiu. Stiu ce vorbesc.

     Precizia, punctualitatea si organizarea nu sunt calitati definitorii pentru un om ci pentru robotei.
     • +2 (8 voturi)    
      Mai ești și fudul, văd. (Duminică, 10 martie 2019, 12:04)

      prec [utilizator] i-a raspuns lui .416Barrett

      Fudul rău de tot....
  • +6 (8 voturi)    
   Comment sters de user (Duminică, 10 martie 2019, 8:57)

   qwerasdf [anonim] i-a raspuns lui

 • -14 (28 voturi)    
  Foarte frumos (Sâmbătă, 9 martie 2019, 2:33)

  Observatory [utilizator]

  ....ceva interesant, poate s-a împrietenit și cu Gorila.....

  Romanii sunt f flexibili....
  • +14 (18 voturi)    
   In Asia nu exista gorile (Sâmbătă, 9 martie 2019, 11:15)

   .416Barrett [utilizator] i-a raspuns lui Observatory

   dar observatori exista peste tot
  • -4 (4 voturi)    
   Mai studiază sau pe (Duminică, 10 martie 2019, 4:08)

   Observatory [utilizator] i-a raspuns lui Observatory

   limba ta, mai citește dacă poți, exista specii de gorile in Asia ,

   Care ste cartierul preferat al gorilelor... Giulești ? Ferentari ?
   Măcar ai sa te pricepi! Sau ești de la TZA ?
 • +16 (30 voturi)    
  Bravo (Sâmbătă, 9 martie 2019, 5:45)

  Coco_papagal [utilizator]

  Simina!
 • +22 (30 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 9 martie 2019, 7:51)

  [anonim]

 • -1 (19 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 9 martie 2019, 16:11)

  [anonim]

 • +4 (12 voturi)    
  da (Sâmbătă, 9 martie 2019, 21:02)

  The Saker [utilizator]

  o fiinta frumoasa, interior si exterior
 • +9 (11 voturi)    
  Bravo, o fată curajoasa (Duminică, 10 martie 2019, 10:44)

  Coresponedntu [utilizator]

  Felicitari Simina, ai avut parte de o aventura superbă. Totusi, as avea o mentiune, sau mai degraba o completare : nemții sau elvețienii pe care i-ai întalnit în excursia ta nu sunt chiar atat de neîndemanatici și nedescurcăreți în situații cum ar fi cele cu care te-ai confruntat în Asia. Mai degrabă noi romanii nu facem față la asemenea conditii , cunosc situația pentru că locuiesc în Elveția, scoala elvețiană pune accent deosebit pe partea practică, știu mai bine decat copiii noștri să se descurce în natură, în situații mai complicate, neobișnuite. Elvetienii adoră să stea la cort în mijlocul naturii pe cand la noi, majoritatea vor la 5 stele all inclusive, genul #sa fiu servit#. Unii dintre ei dorm vara în rulote sau cort, în pădurea sau pe muntele de vis a vis, indiferent de poziția socială, doar pentru aceasta plăcere, pentru noi considerată copilăroasă, desi au casa cu tot confortul la 500 m. E adevărat ca nu poți campa oriunde în Alpi, pe terenuri private, desi, daca ceri permisiunea proprietarului fermei, nu e nici o problemă. Să nu mai spunem că dupa o iesire la iarbă verde pe o pajiste, de exemplu, unde se fac 1000 de grătare pentru cca 5000 de oameni care stau ca sardelele (iubesc grătarele în natura la fel ca noi, romanii), seara, cand pleacă lumea acasă, nu rămane un muc de tigara si nici macar un capac de bere în urma lor. Cam SF pentru noi, nu? Să nu rămană nici cel mai mic gunoai după cateva mii de oameni care s-au distrat o zi întreagă. S-a văzut ce a ramas la noi după mitingul PSD din Piața Victoriei. Si toate astea se invata la scoala si in familie. Așadar EDUCAȚIA....
  Încă o data felicitări și cat mai multe astfel de ieșiri în zone exotice care fac cat o mie de concedii in resorturi de lux!
 • +3 (3 voturi)    
  Ce sunt eu curios (Duminică, 10 martie 2019, 17:58)

  Setalcott [utilizator]

  In triburile alea femeile vaneaza?
 • +4 (4 voturi)    
  interesant (Duminică, 10 martie 2019, 18:13)

  Itsoc [utilizator]

  foarte tare! inca un snowflake care refuza sa se integreze intr-o societate pe care nu a fost invatat cum s-o inteleaga si cum s-o construiasca.
  interesant de data asta e ca de la inaltimea calatoriilor ei hedoniste, fara a da nicidecum ceva, societatii, ne invata chestii cum ca ro e o combinatie de vest cu orient si ca te poti duce cu cortul liber.
  mi se pare o dovada clara de lipsa de intelegere a societatii, probabil parintii ei au tinut-o in puf si acum, cand ar fi trebuit sa incerce sa cladeasca un viitor mai bun pentru ea si pentru tara, ea zice ca e marfa in ro ca poti sa pui cortul unde vrei ca doar nu vanezi. e misto in ro, spaga la politist si ai scapat, te intelegi cu aia care dau PUZ-ul la casa ca sa poti face un bloc de 10 etaje intr-un cartier de case, flexibili romanii, merg pe munte, libertatea de a lasa caserole si sa se beep in ea de natura.
  Iar hotnews o da ca exemplu.
  Exemplul unei generatii care habar n-are de capul ei si care daca ar putea ar sta pe banii lu' mami si a lu tati, mergand cu cortul pe munte, pana la 60 de ani.
  Ce e cel mai trist e ca balcanismul asta flexibil domina si astazi mintea tinerilor romani si asta e dovada suprema ca romania nu se va schimba niciodata.
  • 0 (0 voturi)    
   Excelent spus! (Duminică, 19 mai 2019, 14:29)

   Sunt_nimic! [utilizator] i-a raspuns lui Itsoc

   Pesimismul din final ma deprima, dar in rest este foarte bine punctat, articolul este o oda adusa descurcarelii, "flexibilitatii", lipsei de respect fata de legi: "Las' ca merge si asa!" "ei, n-o sa mi se intampla tocmai mie" si coruptiei: domnule agent, mai inchideti si Dv. un ochi, ca ne intelegem noi, doar oameni suntem!"


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by