"Hai sa dormim!" "Nu pot, mai am ceva de lucru pentru maine". In ultima vreme somnul a ajuns sa fie un lux pentru noi si nu o necesitate asa cum ar trebui sa fie. Sunt foarte cunoscute diferitele exercitii si metode, care te pot ajuta sa scapi de kilogramele in plus sau sa iti ofere un plus de energie, dar exercitiile/metodele care iti ofera un somn linistit nu au fost foarte discutate. Diferite studii au demonstrat ca persoanele care apeleaza la aceste trucuri pe parcursul zilei beneficieaza de un somn mai lung si fara probleme.

Sportul. Atentie! Am spus ca trebuie sa faci exercitii pentru a combate insomnia, insa nu trebuie sa exagerezi, trebuie sa ai grija la ce ora pui in practica aceste exercitii si efortul sa nu fie prelungit. Sportul este foarte benefic dar trebuie sa nu practici sporturi sau exercitii care nu se potrivesc cu tipul tau corporal si nici nu trebuie sa abuzezi de sport. Circa 30 de minute de miscare pe zi te pot ajuta foarte mult sa te odihnesti noaptea, iti cresc rezistenta, te simti mai usor si mai linistit. Miscarea care trebuie facuta zilnic inseamna o plimbare in parc, cateva minute pe banda pentru alergat sau pe bicicleta statica, cateva ture de bazin. Ai grija sa nu faci prea mult efort, daca in timpul liber faci in jur de 10 ture de bazin, incearca acum sa faci 5, scopul este sa te simti mai linistit, nu lipsit de forta.

Masajul. Ce poate fi mai relaxant dupa o zi obositoare decat un masaj? Foarte eficient este masajul cu susan presat la rece. Acesta poate fi folosit pe tot corpul, pentru un efect cat mai bun se incepe cu miscari circulare pe pielea capului, continuand cu fata, gatul si partea superioara a coloanei.

Daca insomnia devine o problema permanenta pentru tine incearca sa reduci cat mai mult din viata ta produsele care ajuta la instalarea acestei probleme. De exemplu, incearca sa reduci consumul de cofeina, ciocolata, bauturi carbogazoase, bauturi alcoolice, tutun, popcorn.

Vinovat de lipsa somnului tau este si mediul in care stai, asa ca aeriseste bine camera in care dormi; ai grija si la temperatura camerei, acesta trebuie sa fie potrivita.

In continuare gasesti alte metode si trucuri cu ajutorul carora iti poti "recupera" somnul:

-inainte de culcare consuma o cana cu ceai sau lapte cald, consumate inainte cu 15 minute de a te baga in pat aceastea pot face minuni,

-asculta muzica de relaxare, o melodie care are pe fundal sunetul valurilor marii te poate linisti instantaneu,

-evita sa iti decorezi camera de dormit cu veioze sau ceasuri iluminate,

-daca nu te simti cu adevarat obosit in timpul zilei evita "puiul de somn",

-incearca sa iti faci un program al orelor de somn,

-nu tine in preajma ta telefonul mobil,

-nu te baga in pat cu stomacul gol, dar nici sa nu mananci foarte mult.

sursa: well.com, naturalfamilyonline.com