Este extraordinar sa ai o greutate care sa te multumeasca si este si mai bine ca greutatea sa fie in limite acceptate, pentru a evita riscul de a face boli metabolice sau cardiovasculare. Nu este greu sa ajungi la greutatea ideala, insa trebuie sa eviti curele-soc deoarece, in acest caz, riscurile sunt mai mari decat beneficiile.

Greutatea in sine nu este un indicator fidel, dar corelata cu inaltimea, varsta, sexul, poate da unele informatii concrete. Exista indicele de masa corporala, pe baza caruia se poate face o clasificare simpla: subponderal, normal, supraponderal si obez.

Calculul indicelui de masa corporala (BMI) este simplu:

BMI = Greutate (Kg) / Inaltime2 (m2)

Trebuie retinut ca “greutatea ideala” este numai un concept. Cantarindu-ne pe parcursul unei zile putem constata ca desi ieri am atins-o, variatii ale acesteia sunt obisnuite, date fiind de ingestia de alimente, consumul si pierdea de lichide sau alte procese fiziologice.

Intrebarea, uneori stresanta, apare dupa ce am calculat: Ce fac sa am “greutatea ideala”?

Sunt cativa pasi usor de urmat, mai ales in situatiile care nu impun consultul unui medic specialist. O situatie concreta, des intalnita, este aceea cand constat ca sunt usor supraponderal (cu un BMI ≈25,...kg/m2). Ce este de facut:

1. Creste timpul si intensitatea efortului fizic zilnic

1. parcheaza masina mai departe de birou, ideal ar fi sa folosesti mijloacele de transport in comun,

2. evita folosirea ascensorului,

3. in locul partidei de sah din parc joaca tenis, fotbal, badminton,

4. dedica mai mult decat o zi pe saptamana activitatii fizice.

2. Urmareste cu atentie ce mananci si mai ales cand

1. evita rontaitul de biscuiti, saleuri la birou,

2. lasa prajitura de la pranz colegului,

3. consuma 2-3 litri de lichide zilnic – de preferat apa plata,

4. dedica timp fix meselor de peste zi,

5. evita practica impamantenita la noi de a avea o singura masa zilnica – seara, satioasa. Ia masa cu familia, dar adu-ti aminte ca exista mic dejun si pranz.

3. Informeaza-te despre riscurile la care esti expus avand o viata sedentara si o alimentatie dezechilibrata.

4. Citeste cu atentie despre curele cu ceai de slabit, suplimente nutritive revolutionare, dietele hiperproteice, dietele hipocalorice sau alte diete cu nume propriu. Nu le aplica pentru ca nu este cazul, dar vi fi mai informat/informata in cazul in care vei lua decizia ca trebuie sa ai o greutate ideala.

Nu te astepta ca rezultatele sa apara a doua zi, nici nu sunt de dorit astfel de cure soc pentru ca riscurile unor asfel de tratamente sunt mult mai mari decat beneficiile. Rezultatele apar in 2-3 saptamani, schimband doar comportamentul zilnic.

Sursa: Dr. Ciprian Constantin

Fundatia pentru Alimentatie Sanatoasa