Fara a fi o indicatie medicala nutritionala, postul crestin aduce certe beneficii. Restrictia se adreseaza nu doar alimentelor de origine animala care au, in general, un continut mare de colesterol si grasimi saturate, principalele vinovate pentru imbatranirea prematura a sistemului cardiovascular, ci si unor vicii precum consumul de alcool, tutun si cafea.

Postul ajuta la detoxifierea si revitalizarea organismului, la normalizarea tensiunii arteriale si a nivelului colesterolului, dand luminozitate tenului, energie si vitalitate.

Are loc acum trecerea de la o alimentatie bazata in principal pe alimente conservate la o alimentatie de origine vegetariana sau lacto-ovo-vegetariana, bazata in special pe legume si fructe.

Acestea aduc in organism o cantitate crescuta de vitamine si minerale si ne ajuta sa prevenim astenia de primavara. Pentru ca o mare parte din vitamine se pierd prin fierbere, iti recomand consumul acestora mai ales in stare cruda, preparate sub forma de salate.

Referitor la dieta de post se ridica nu rareori intrebarea: poate acest program alimentar sa furnizeze nutrientii necesari unei bune functionari a organismului?

Raspunsul este: categoric da.

O dieta vegetariana diversa, care sa includa fructe, legume, cereale, nuci si seminte acopera necesarul zilnic nutritiv de proteine, carbohidrati, lipide si vitamine. Desi proteinele din vegetale sunt calitativ inferioare celor de origine animala, combinatia intre legume si cereale acopera necesarul tuturor aminoacizilor esentiali.

Schimbarea in alimentatie este bine tolerata, organismul uman sanatos reusind sa se adapteze de la un tip de alimentatie la altul fara consecinte notabile.

Ce mancam in perioada postului?

Alimentele recomandate in post sunt : fasole, ciuperci, alune, mazare si soia (cele mai bune surse de proteine vegetale), legume proaspete cu frunze verzi (salata verde), tofu, seminte de susan, smochine si broccoli (surse vegetale de calciu), cereale integrale, orez nedecorticat, paste din faina integrala, cartofi (fierti sau copti), nuci si seminte si, cel mai important, fructe si legume proaspete care contin enzime, vitamine si minerale.

Surse bune de energie, in perioada postului, sunt si fructele uscate care nu numai ca potolesc foamea rapid, dar sunt si o sursa excelenta de potasiu, calciu, fier, seleniu, vitamine A, B1, B2, C. Singura vitamina pe care alimentatia vegetariana nu o poate asigura este vitamina B12, insa de regula, depozitele hepatice sunt mai mult decat suficiente pentru a acoperi necesarul din aceasta perioada.

Si cand tii post exista pericolul de ingrasare

O atentie deosebita in post trebuie acordata prevenirii acumularii unui surplus ponderal, evitand sa consumam in exces paine, cartofi, ciocolata, nuci , fasole, variate tipuri de foietaj.

Postul crestin este o practica recomandata cu precadere persoanelor sanatoase. Chiar si in cazul acestora se considera ca uneori postul este relativ contraindicat:

  • gravidele in trimestrul III de sarcina, carora nu le este indicat postul total, ci maxim o restrictie la dieta ovo-lacto-vegetariana, pentru a acoperi necesarul proteic crescut in acesta perioada,
  • lucratorii care depun efort fizic intens, carora un regim strict vegetarian nu le poate aduce un aport caloric suficient,
  • persoanele care au suferit de anorexie sau bulimie,
  • cei cu imunitate scazuta.

In cazul persoanelor cu boli cronice, in principiu postul sever este contraindicat, dar dieta este oricum individualizata si va fi discutata cu medicul curant sau cu medicul nutritionist.

Sursa: Dr. Izabela Lazar

Fundatia Pentru Alimentatie Sanatoasa

www.fpas.ro