Multe persoane au probleme cu dieta alimentară în perioada sărbătorilor de iarnă, mai ales de Crăciun. Dacă respecți unele lucruri, poate vei trece mai ușor peste această perioadă.

Masa de CraciunFoto: Monkey Business Images / Dreamstime.com

„Dacă mergi la cină sau la o petrecere de sărbători, strica-ti mai întâi pofta de mâncare”, spune Arămescu Anca, doctor specialist în Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

În acest fel, este mai puțin probabil să te arunci în toate bunătățile de sărbători.

Recomandare: Ia o gustare cu aproximativ o oră înainte, pentru a nu ajunge înfometat la masa de sarbatori.

„Când ți-e foame, tinzi să iei decizii proaste în ceea ce privește mâncarea. Așa că ia o gustare, de preferat proteică (pentru mai multă sațietate) și acordă-ți timp să vezi ce alimente sunt disponibile și să faci alegeri în funcție de ceea ce ai poftă și de ceea ce dorești de fapt”, a mai afirmat dr. Arămescu.

Recomandat este să umpli jumătate din farfurie cu legume de fiecare dată. Apoi ia cealaltă jumătate din farfurie și împarte-o în sferturi. Un sfert pentru carbohidrați și un sfert pentru proteine. Acestea sunt porțiile perfecte pentru a te satisface, fara sa te simti plin dupa masa.

Hidratarea combate oboseala

Trebuie să consumi lichide dar, evident, asta nu înseamnă alcool și băuturi carbogazoase. Este vorba, de fapt, de apă sau ceai, făra băuturi alcoolice sau cu zahăr în ele.

„Fără o hidratare adecvată, simțim adesea foame și oboseală”, a menționat dr. Arămescu.

  • Acest lucru ne poate face să sărim peste orele de activitate fizică, să gustam alimente nesănătoase și să exageram cu aportul de cofeină. Pentru a evita toate acestea, asigura-te ca bei 33 ml/kg corp de apă pe zi.

Cum să consumi alcool de sărbători

Este o bună practică să stabiliți limite pentru băuturile alcoolice.

„Limiteaza-ti aportul de calorii goale, cum ar fi alcoolul, care este zahăr pur și nu are valoare nutrițională”, menționează doctorul.

Alcoolul, spune ea, face parte din „spiritul” sărbătorilor.

“Sugestia mea este să vă limitați cantitatea si la fiecare pahar de alcool, sa consumați 2 pahare de apa plata”, explică dr. Arămescu.

Odihna este esențială de sărbători

„Somnul suficient este esențial pentru o bună dispoziție, o sănătate bună și o perspectivă bună – exact ceea ce îți dorești în timpul sărbătorilor”, spune Iulian Dinu, presedintele AIPNSF, Kinetoterapeut și Preparator Fizic.

Potrivit acestuia, chiar dacă ai planuri de călătorie de vacanță, asigura-te că îți faci timp pentru somn.

Sursă foto: Dreamstime.com