Functioneaza dietele?

Cercetatorii americani, intr-un articol publicat recent in revista American Psychologist, au observat ca majoritatea persoanelor care au urmat o dieta de slabit au reusit sa scape de cateva kilograme, dar apoi au revenit la greutatea initiala.

Studiul sugereaza ca dietele ar fi chiar contraproductive, deoarece multe persoane au recastigat kilogramele pe care le pierdusera, unii chiar adaugand cateva. Aceasta constatare va alimenta opiniile unora ce considera ca tratamentul obezitatii este mai nociv decat boala in sine.

Schimbarea stilului de viata chiar da rezultate

Punctul de vedere al cercetatorilor este ca dietele nu functioneaza. Respingem afirmatia ca dietele si stilul de viata nu functioneaza in tratamentul obezitatii. Am putea spune chiar ca schimbarile stilului de viata care includ a manca mai putin (mai inteligent) si o crestere a activitatii fizice au functionat oriunde au fost realizate si sustinute.

Dietele chiar functioneaza daca sunt corect aplicate, daca sunt combinate cu activitate fizica regulata si daca acest comportament e continuat, la fel ca orice alta schimbare de comportament. Nu exista niciun fel de magie; obtinerea unei scaderi ponderale permanente necesita munca serioasa, dar noi stim ca functioneaza.

O serie de statistici au identificat caracteristicile comune ale celor care au succes in mentinerea greutatii corporale. Aceste persoane, care au pierdut aproximativ 30 kg, prezinta comportamente comune. Ele au o dieta cu un continut moderat in grasimi (~25% din totalul caloriilor), isi urmaresc numarul total de calorii, mananca la micul dejun, se cantaresc frecvent si fac in mod regulat exercitii fizice solicitante (circa 1 ora pe zi).

Consideram ca activitatea fizica este vitala pentru succes si trebuie sa incetam a separa schimbarile de dieta de schimbarile in activitatea fizica – ambele sunt foarte importante.

Pierderea in greutate reprezinta o schimbare temporara de comportament, dar a mentine greutatea inseamna sa gasesti un mod de viata care functioneaza mereu. Stilul de viata capabil sa ii ajute pe oameni sa isi mentina greutatea nu este unul usor de mentinut in conditiile de viata actuale.

Tot mai multi oameni mananca in oras si, de obicei, aceasta mancare are un continut de grasimi si caloric mai ridicat decat mancarea de acasa. De asemenea, pentru multe persoane, este dificil sa realizeze o ora pe zi de activitate fizica. Datele studiilor din Romania, arata ca majoritatea oamenilor sunt destul de sedentari si aceasta tendinta tinde sa se accentueze.

Mediul de viata este esential

Problema reala nu este aceea ca dietele (si aici folosim acest termen cu sensul de stil de viata) nu functioneaza, ci faptul ca oamenii nu pot sa se mentina pe o dieta corecta. Din punct de vedere al mancarii, trebuie sa ne asiguram ca solutiile alimentare sanatoase sunt disponibile.

Din punct de vedere al activitatii fizice, din nou, trebuie sa ne asiguram ca oamenii au posibilitatea si motivatia de a fi activi fizic. Daca nu vom ataca mediul, vom continua sa ne invartim in cerc, slabind si apoi recastigand in greutate deoarece nu putem continua cu un stil de viata care e necesar pentru mentinere.

Sa afirmi ca dieta nu functioneaza nu e util pentru nimeni Din nefericire, “dieta” a ajuns sa insemne deprivare si modalitati de alimentare extreme. Trebuie fie sa renuntam la a mai folosi acest cuvant, fie sa-l redefinim ca si un mod de viata care include atat cantitatea si tipul mancarii, cat si activitatea fizica necesara pentru a slabi si pentru a mentine greutatea.

Dietele nu sunt cu nimic diferite fata de oricare alt comportament sanatos care trebuie continuat pentru a avea un impact pozitiv. A spune oamenilor ca dietele nu functioneaza duce la confuzie. Dietele vor functiona daca oamenii le pot urma.

Sursa: Dr. Cristian Panaite

Fundatia Pentru Alimentatie Sanatoasa

www.fpas.ro