Pare o idee excelenta: copilul tau, aflat la varsta adolescentei, se angajeaza cu jumatate de norma si isi castiga banii de buzunar. In multe privinte este o situatie win-win. Pe de o parte castiga niste bani, iar pe de alta incepe sa devina responsabil si sa pretuiasca fiecare leu. Totusi, exista motive pro si contra in ceea ce priveste indrumarea copilului spre angajare.

Motive pro:

Asa cum am mai mentionat mai sus, exista motive pro pentru a-ti lasa copilul sa lucreze. Unul dintre ele este acela ca scapi de stresul de a-l auzi in fiecare zi, de mai multe ori, ca are nevoie de bani sa isi cumpere cine stie ce sau sa iasa cu prietenii in oras.

De asemenea, va sti sa pretuiasca altfel banii deoarece va vedea cat de greu se castiga si isi va aprecia mai mult parintii in momentul in care va vedea cat de greu este sa lucrezi.

Daca studentul tau va lucra part-time, va invata mult mai usor ca este important sa economiseasca ceva din castig si sa isi planifice banii pe o perioada mai lunga. Vei vedea ca banii pe care ii castiga singur nu ii va mai cheltui asa de usor cum ii cheltuie pe ai tai.

Motive contra:

Cu toate ca motivele pentru care ar trebui sa iti incurajezi copilul sa lucreze sunt variate, exista si unele contra. Cel mai mare dezavantaj de a-ti lasa fiul sau fiica sa lucreze este stresul coplesitor la care se supune. Sa presupunem ca pleaca la liceu sau la facultate la ora 7.00 si se intoace acasa la ora 15.00.

Acest lucru inseamna ca a fost plecat de acasa timp de opt ore si au studiat lucruri care si tie ti-ar provoca dureri de cap. Pe de o parte, aceasta este ca o zi de munca pentru ei. Daca mai avem in vedere temele si activitatile extracuriculare, copilul tau ajunge la 10-11 ore de lucru pe zi.

In al doilea rand, ar trebui ca impreuna cu partenerul tau sa va ganditi la urmatoarele lucruri: este bine sa il lasati sa lucreze? Mai are timp sa si studieze? Va invata astfel cat de important este sa fii un angajat serios?

Cum sa te hotarasti

Prin urmare, cum vei hotari daca este bine sau nu sa iti lasi copilul sa lucreze? Primul lucru pe care trebuie sa il ai in vedere este acela daca fiul sau fiica ta vrea sa se angajeze.

In al doilea rand, trebuie sa evaluezi nivelul stresului copilului tau. Stresul poate cauza o multime de probleme, inclusiv de sanatate. De asemenea, daca vezi ca ii place foarte mult sa invete si ca are rezultate deosebite, atunci cel mai bine este sa il lasi sa studieze. Lasa-l sa isi dedice timpul pentru ceea ce ii place si nu uita ca si el are nevoie de pauze si timp de odihna.

In al treilea rand, gandeste-te daca este intr-adevar necesar. Sunt familii in care nu este o alta optiune din cauza situatiei materiale, dar daca la tine in familie nu exista aceasta problema, adolescentul s-ar putea implica in actiuni de voluntariat.

De asemenea, asigura-te ca acel job este avantajos atat din punct de vedere emotional, cat si financiar.

Sursa: familylobby.com