Fie ca mananca sau nu acasa, oricine isi cumpara o locuinta obisnuieste sa acorde foarte multa atentie bucatariei. Da o gramada de bani pe aparatele electrocasnice, cu speranta ca va gati vreodata felurile preferate pe care i le facea mama sau bunica in copilarie. Indiferent de motivul pentru care fac asemenea investitii, oamenii ar trebui sa incerce sa-si faca bucataria cat mai ecologica. In felul acesta, au numai de castigat: atat sanatate, cat si bani.

1. Umple frigiderul! Desi pare greu de crezut, un frigider plin consuma mai putina energie decat unul gol. De fiecare data cand deschizi usa, intra aer cald, iar frigiderul trebuie sa-si regleze temperatura. Daca este mancare inauntru, va intra mai putin aer de afara, ceea ce inseamna ca frigiderul munceste mai putin sa raceasca aerul care a intrat.

Asa ca, daca esti genul de persoana care tine frigiderul in priza doar pentru o punga de lapte si un borcan de mustar, ar fi bine sa umpli spatiul liber cu sticle de apa, daca nu cu mancare. Si nu uita ca nu trebuie sa bagi mancarea in frigider neacoperita. Nu numai ca-si va schimba gustul, dar va umezi aerul, iar motorul va munci mai mult.

2. Cumpara o masina de spalat vase! Studiile arata ca vei economisi cu 37% mai multa apa decat daca speli singur vasele. Singura conditie este sa folosesti o masina de spalat mai noua de 10 ani si s-o pornesti numai cand este plina.

3. Foloseste cuptorul cu microunde! In medie, vei reduce consumul de energie cu 2/3 daca folosesti cuptorul cu microunde in locul celui de la aragaz (chiar daca acesta este pe gaz). Nu-i o idee buna sa mananci numai mancare gatita la microunde, dar daca reincalzesti mancarea - in special portiile mici - microundele sunt mult mai eficiente decat cuptorul. Nu vei mai face nici caldura in bucatarie in lunile de vara.

4. Renunta la hota! Hotele sunt bune pentru ventilarea aerului din bucatarie, dar pot fi periculoase daca nu sunt folosite corect. Intr-o bucatarie de marime medie, este nevoie de o hota cu o capacitate de absorbtie de 170 metri cubi pe ora. In majoritatea spatiilor, orice hota mai puternica poate sa-ti umple bucataria cu monoxid de carbon, mucegai, funingine sau alte substante poluante. Acelasi efect il are si daca filtrul este blocat cu grasime si praf. Nu uita ca trebuie curatat in mod regulat.

5. Foloseste vase de gatit corespunzatoare, din sticla sau din ceramica. Conserva mai bine energia: se incalzesc mai repede si retin caldura mai mult timp decat cele de plastic, de exemplu.

6. Nu arunca grasimea la chiuveta! Orice grasime, chiar si uleiul de masline, poate strica tevile, sistemul de evacuare a apei si dauneaza mediului. Cu timpul, grasimea intarita poate infunda tevile si mizeria poate refula in casa, a ta sau a altuia. De aceea, grasimea trebuie adunata intr-un saculet, care se arunca la gunoi atunci cand se umple.

7. Nu cumpara orice ustensile! Foloseste vase si ustensile care sa dureze o viata si care nu trebuie aruncate dupa cateva utilizari. Desi costa ceva mai mult, alege vasele din otel inoxidabil in locul celor cu teflon, care se spune ca ar contine substante cancerigene. Cumpara cutite de calitate, pe care le poti ascutiti si foloseste servete de bucatarie in locul celor de hartie.

8. Nu pune frigiderul langa cuptor! Cu toate ca ai o bucatarie mica, care nu-ti da prea multe posibilitati de a aranja mobila, trebuie sa stii ca anumite aranjamente pot dauna sanatatii. De exemplu, nu este bine sa tii materiale plastice prea aproape de cuptor. Acesta din urma trebuie pus la oarecare distanta de frigider, pentru ca emana caldura, iar motorul frigiderului trebuie sa traga din greu.

9. Prepara singur mancarea! Evita sa cumperi mancare semipreparata. Gateste-ti singur acasa. Unele mancaruri cumparate din magazin nu au niciun gust si, pe deasupra, nici nu stii ce contin. Cand iti gatesti singur, stii ce contine mancarea pe care o servesti.

10. Cumpara in cantitati mai mari si mai mult de doua-trei portii! Daca vei cumpara in cantitati mari, vei avea de aruncat mai putine ambalaje, vei face mai putine drumuri la magazin, dar vei si economisi bani. Nu-i vorba numai de mancare, ci si de alte consumabile pe care le folosesti in bucatarie. Cu cat gatesti mai mult si mai rar, cu atat consumi mai putina energie si economisesti mai mult timp.

Sursa: chow.com, treehugger.com