Cinci lucruri pe care cei de la spital nu ti le spun
1. "S-ar putea sa pleci mai bolnav decat te-ai internat!"
Incercarea de a reduce cheltuielile din sistemul sanitar si microbii care au devenit rezistenti la medicamente fac ca an de an, numai in America, in jur de 2 milioane de bolnavi sa paraseasca spitalele cu boli pe care nu le-au avut la internare. Potrivit statisticilor, 90 de mii dintre acestia mor.
Cu toate medicamentele si metodele moderne de tratament, cea mai sfanta metoda sa te feresti de microbi este sa te speli pe maini. Cateterele sunt si ele o sursa de microbi, asa ca pacientii ar trebui sa le intrebe zilnic pe asistente daca mai e nevoie sa le tina la mana.
2. "Fugiti de spitale in luna iulie, ca de ..."
Pe cat se poate, feriti-va sa va internati in spital vara, mai ales in iulie. Aceasta este luna in care studentii la medicina devin stagiari, stagiarii devin rezidenti, iar rezidentii - medici specialisti. Cu alte cuvinte, nu veti sti niciodata pe mana cui incapeti.
In America, in aceasta perioada, in spitalele universitare, se inregistreaza cu 8 pana la 14 decese mai mult decat intr-o perioada obisnuita.
In plus, ar fi bine sa incerci sa-i convingi pe medici sa te opereze dimineata, de preferat, in prima parte a saptamanii, cand sunt mai odihniti si inainte sa li se dea programul peste cap.
3. "Ups, nu asta era rinichiul bolnav!"
In ultimii ani, atat medicii, cat si asistentele fac tot mai multe greseli. Potrivit unui raport al Institutului de medicina din SUA, cel putin un milion si jumatate de pacienti sunt in pericol, in fiecare an, pentru ca li se da medicatie gresita.
In aceasta situatie se afla, in medie, un bolnav pe zi, din fiecare spital american. Unul dintre motivele pentru care se produc asemenea greseli: doar 10% dintre spitale sunt computerizate in totalitate, dispunand de o baza de date in care apar toate bolile de care a suferit pacientul si la ce medicamente este alergic.
4. "Nu toate spitalele sunt la fel"
Cum deosebesti un spital bun de unul mai putin bun? Nu trebuie sa consideri ca un spital este bun doar pentru ca ai nascut acolo si ai avut parte de o ingrijire foarte buna. Asta nu inseamna ca are si cei mai buni profesionisti cand vine vorba de o interventie pe cord.
Pentru cea din urma, ar trebui sa mergi la un spital unde se fac o multime de astfel de interventii.
5. "E o urgenta? Asteptati sa va chemam inauntru."
Daca nu te aduce o salvare, poti astepta sa te vada un medic, la urgenta, chiar mai bine de o ora. Daca nu este cu adevarat o urgenta, ar fi bine sa mergi la o policlinica.
Mergand la urgenta, nu faci decat sa pui in pericol viata celor care au cu adevarat nevoie de consult medical. Daca totusi doctorul tau este de garda si vrei sa te vada, ar fi bine sa ocolesti camera de garda intre orele 15 si 1 noaptea.
Sursa: smartmoney.com

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
de ce nu scrieti ceva practic pentru romani :) cind mergeti la medic incercati sa aflati din timp daca respectivul nu are si cabinet particular. veti plati tot atit dar macar veti primi chitanta si nu veti trece prin subtila umilinta a bagarii plicului in buzunarul halatului.
va internati in spitaaaaal? ati innebunit??? sa presupunem ca e absolut nevoie. intrebati in stinga si-n dreapta din timp ce si cum daca vreti sa stati singur in pat sa aveti cearceafuri curate sa eventual gasiti cui sa platiti ca sa stati in rezervele alea noi si moderne. daca nu aveti cu ce, va recomandam calduros sa investiti banii in citeva calmante puternice eventual si-o sticla de vodca pe care sa le aveti la dumneavoastra ca sa va pese mai putin de nebunia in care ati intrat.
nu mai zic ca as fi stat in jeg cu zilele pentru ca infirmierele nu schimba cearceafurile din initiativa lor si nici daca le spui, doar daca le dai.
E adevarat ca in majoritatea spitalelor e o situatie mai rea decat ar trebui atat din punct de vedere al conditiilor, cat si al cadrelor medicale, dar nu generaliza ca orice alt mediocru care nu stie despre ce e vorba in propozitie!
Şi e atât de tedenţios scris încât chiar îţi transmite cum că noi suntem foarte de kkt.
Pleacă de la descrierea unui spital din România (care arată desigur groaznic... apropo, dacă ar arăta 80% dintre ele bine, aţi dispuşi să recunoaşteţi că sunt şi condiţii bune?!) după care continuă cu ... studiul american..
Asa ca aveti de ales intre un sistem cu ciubuce sau unul american unde muncesti o viata si pierzi totul in cateva zile,ore ca la cazinou.
CFhestia cu luna iulie e cea mai aiurea, in Romania e vorba de luna ianuarie (cand intra rezidentii de anul 1) si septembrie octombrie, cand incepe anul universitar. De fapt, e exact pe dos. Daca vrei sa te feresti de studenti, vara e perioada indicata.
Scrieti si voi ceva original, ca de aia vine lumea sa citeasca aici. e al patrulea articol tradus pe neve d care dau azi....