Se zice ca timpul stinge pasiunea dintre doi oameni. Psihologii contrazic aceasta ipoteza: pasiunea nu dispare de la sine o data cu trecerea vremii. Exista o multime de factori care o fac sa se evapore. Despre ce este vorba, aflati din articol.

Lipsa certurilor.

Exista si casatorii in care sotii nu se cearta, dar asta nu inseamna ca se inteleg perfect.

Desi pare ca au relatia ideala, lucrurile pot sta exact pe dos. Psihologii spun ca daca nu se cearta niciodata, unul dintre soti lasa prea mult de la el si ajunge sa aiba resentimente. Cu timpul, acestea vor distruge casnicia.

Acuzatii grave la adresa partenerului.

Certurile pot fi bune, dar trebuie sa ai grija sa nu intinzi coarda. Intr-o discutie mai aprinsa nu este indicat sa folosesti injurii la adresa partenerului. Tot psihologii avertizeaza ca este nevoie de 5 comentarii pozitive sa dregi o remarca negativa la adresa lui. Cand folosesti injurii, te indepartezi de subiect si il ataci personal.

Psihologii au asistat la o discutie de un sfert de ora intre 700 de tineri proaspat casatoriti si au incercat sa stabileasca o proportie intre comentariile pozitive si negative. Folosind acest raport de 5:1, au prezis, cu o precizie de 94%, daca sotii vor rezista impreuna urmatorii 10 ani.

Lipsa timpului liber.

Si oboseala ii poate veni de hac pasiunii. Se intampla sa lucrezi prea mult si nu mai ai timp si chef de nimic. Acest lucru te face, cu timpul, sa te departezi de cel de langa tine. Daca nu vrei sa se intample asta, rezerva-ti un pic de timp pentru voi in fiecare saptamana. Daca nu va permiteti sa iesiti la un restaurant, faceti o plimbare, ori deschideti o sticla de vin si inchideti-va telefoanele.

Infidelitatea emotionala.

Se manifesta intai ca un flirt nevinovat cu un coleg sau o colega de serviciu, insa, in curand, vei simti nevoia sa-ti petreci cat mai mult timp in compania acelei persoane. Veti iesi sa beti ceva si chiar ii vei impartasi anumite intamplari din viata personala. Acesta este un prim semn ca ceva nu este in regula acasa.

Nu-i nimic rau sa ai un prieten de sex opus, dar daca deveniti prea apropiati, casnicia ta va avea de suferit, chiar daca nu iti inseli partenerul de viata, avertizeaza psihologii.

Nu te mai simti bine in propria piele.

In ultimul timp ai luat cam multe kilograme. Desi partenerul tau sustine ca arati bine, iti este jena sa apari dezbracata si incerci sa-l eviti cand vine vorba de sex. Nu poti sa te transformi intr-un manechin, dar exista intotdeauna ceva de facut sa arati mai bine. Daca nu vrei sa-ti distrugi relatia, fa sport, tine cura, aranjeaza-te putin si iti vei recapata increderea in tine.

Lipsa de apreciere.

Nu mai apreciati si nici macar nu mai observati lucrurile pe care le faceti unul pentru altul. Lipsa de apreciere poate duce la o lipsa de respect si, in final, la racirea relatiei. Arata-i celuilalt ca-ti pasa si ca apreciezi ceea ce a facut pentru tine. In plus, nu uitati sa va consultati cand luati anumite decizii chiar si de rutina. Asta arata ca tii cont de parerea lui si ca sunteti o echipa.

Obiceiurile enervante.

In fiecare cuplu exista cateva. Fie ca el nu-si spala cada dupa ce face baie, ori ca-si lasa sosetele aruncate prin casa, in loc sa le puna la cos, toate sunt lucruri minore, care, cu timpul, ajung sa te enerveze in asa hal, incat ajunge sa se ridice o bariera intre voi.

Discutati aceste probleme cand amandoi sunteti relaxati si explicati ce simtiti. In felul asta, partenerul nu va avea o atitudine defensiva. Roaga-l sa te asculte pana la capat, dupa care iti va veni si tie randul sa asculti ce are de spus.

Lipsa de incredere.

De fiecare data cand lucrezi pana tarziu, partenerul tau insista sa te ia de la serviciu, iar, de fiecare data, cand iesi in oras cu prietenii, te suna. Te simti controlata. Probabil ca a fost parasit in trecut, iar acum ii e greu sa se mai increada in cineva.

Din pacate, in cazul acestui comportament, este valabila zicala: de ce ti-e teama, d-aia nu scapi. Nu va face decat sa te indeparteze. Daca nu vrei sa se intample asta, ajuta-l sa vada diferenta dintre tine si fosta.

Stresul.

Un studiu realizat acum 2 ani arata ca cei care facut sex cu o noapte inainte sa tina un discurs, au fost mai putin stresati decat cei care nu au recurs la aceasta metoda de relaxare.

Daca insa te gandesti tot timpul la ceea ce trebuie sa faci si nu te poti concentra, incerca mai intai sa scapi de stres: fa sport, mananca ciocolata, paine alba, banane si nuci, ca sa-ti recapeti energia. Si, cel mai important, nu uita sa mai delegi din sarcini: pune copiii sa aranjeze masa, sa dea cu aspiratorul. Si nu-ti lasa partenerul sa scape fara sa faca nimic. Daca amandoi lucrati, trebuie sa munciti in mod egal si acasa.

Rutina in dormitor.

La inceput, cand v-ati intalnit, nu puteati sa va luati mainile unul de pe altul. Acum, dupa ce au trecut cativa ani, preferi sa mergi la cumparaturi, decat sa intri in dormitor. Daca vrei sa mai inviorezi relatia, sexologii te sfatuiesc sa faci sex si in alte locuri decat in dormitor, sa incerci pozitii noi si sa inlocuiesti pijamaua cu ceva mai sexy.

Sursa: mirror.co.uk