Andrei Plesu se declara, intr-un articol din Adevarul de ieri, fascinat de emisiuni precum “Din dragoste”, “Iarta-ma” sau “Schimb de mame”, despre care spune ca sunt “pline de splendori si de dejectii, de banalitati tragi-comice, de stereotipii si de abisuri”. Mie mi s-a parut un mod foarte misto de a recunoaste ca te uiti la „Din dragoste” si restul.

Deci mai cu o dejectie, mai cu un abis, imaginea unui Plesu coborat printre semi si sfertodoctii de rand, imbracat intr-un maieu patat de grasime si spargand seminte in fata televizorului dat pe „Iarta-ma”, mi se pare una foarte simpatica, chiar duioasa.

Ca un patibular ce sunt, am decis sa ma cobor si eu de la rafinamentul telespectatorului meciurilor de fotbal din Liga 1 la cel al matinalului „E dimiNeata, natiune!”, difuzat pe National TV.

Blonda de la direct

E vorba de emisiunea aia pe care, inainte, o prezentau acum celebrii Razvan si Dani, mutati intre timp la Antena 1.

Pe vremea aia, Andreea Spataru era asistenta celor doi. Vesnicul si tipicul personaj feminin cu forme si mai mult fund decat fond, numai bun de facut glume pe seama lui. De ce o alesesera pe ea nu stiu. Probabil pentru ca este unul dintre putinii locuitori ai planetei cu o inteligenta mai mica decat cea a lui Razvan si Dani. Adica decat a fiecaruia luat in parte, nu decat a amandurora la un loc, Doamne fereste! In orice caz, dupa plecarea celor doi, conducerea postului National TV a decis, pare-se, sa o promoveze pe Andreea Spataru la statutul de prezentatoare principala a emisiunii si, inevitabil, la acela de cuvantatoare.

O miscare curajoasa, ar zice unii, dar mai mult in genul curajului ala al soldatilor din linia intai a luptelor din Primul Razboi Mondial. Sau sa zicem direct al sinucigasului, ca sa n-o mai lungim. Intrebarile pe care Andreea le pune invitatilor nu sunt nici macar din categoria „suntem o televiziune saraca si n-avem bani sa va dam pentru prezenta la emisiune, da’ de la niste limbi nu ne dam in laturi".

O, nu. Asta este o treapta profesionala superioara, pe care jurnalista Andreea Spataru nu a atins-o, deocamdata. Ea e inca la stadiul „intrebari de oracol cu parfum de test de personalitate dintr-o revista proasta pentru adolescenti emo”. Ma veti ierta ca nu pot reproduce cu exactitate intrebarile pe care i le punea ieri lui Dan-Balan-ex-Ozone. Oricum, ceva de genul: „esti romantic, realist sau naiv?”, „ai fani?” sau „care este scopul tau in viata?”.

Asistentul asistentei

Uitai sa va spun ca Andreea are si coprezentator. Da’ nu unul care sa faca misto de ea, ca inainte, ci mai degraba unul care sa... Hmm, chiar asa! Care sa ce?! M-am uitat o ora la emisiune si nu m-am prins care-i rolul baiatului ala, despre care am citit pe un blog c-ar fi membru al unei formatii care s-ar numi Fly Project.

Chestii inteligente sau macar vag amuzante nu zice, asta e clar. Intrebari mai rasarite nu pune, iar poantele pe care le face sunt atat de slabe incat casetofonul care ar trebui sa redea rasetele din off se autosaboteaza si-si apasa singur butonul de „stop”. In plus, e cam la fel de telegenic ca Stephen Hawking dupa o noapte de betie. Si nici nu are tate. Iata care e propunerea mea: sa se duca el frumos sa faca emisiuni cu circuit inchis, la el in bloc, si sa revina dupa ce citeste o carte (fie si una cu bancuri) sau dupa ce isi face un implant cu silicon.

Iar Andreea, Andreea sa stea. Cu asta ar si raspunde intr-un mod pozitiv intrebarii pe care cu siguranta ca si-o pun mii de barbati care se uita la matinalul de pe National TV: „Oare sta?”. Ah, imi cer scuze! Am depasit limita. Sute, nu mii.

http://mantzy.wordpress.com/