Din punct de vedere logic, o femeie cu aspiratii inalte care are tot ce are nevoie (arata bine, are talent si motivatie) ar trebui sa atraga un barbat care ii este egal. Daca nu chiar superior ca inteligenta si venituri. Cu toate astea, in realitate acest lucru nu se intampla deloc, arata Daily Mail.

Cu cat este mai implinita o femeie, cu atat partenerul ei tinde sa aiba mai putine calitati. De fapt, se pare ca femeile inteligente au o atractie catre genul de barbati de care au fost sfatuite sa se fereasca.

Tina este unul dintre aceste cazuri. Unul dintre prietenii ei a amenintat-o cu arma pentru ca a vrut sa puna capat relatiei. Dupa ce a terminat-o cu el, prin ajutorul politiei, Tina a cunoscut un chirurg neamt, talentat si frumos. Cu o singura problema: acest avea o pasiune pentru costumele din piele neagra. In fiecare zi o umilea in public, ii spunea ca este grasa si o insela fara a se deranja sa pastreze macar aparentele.

Tina si-a dat seama ca este exact ca femeile abuzate invitate in emisiunile sociale, exceptand faptul ca ea era doctorand. Psihologul Steve Stewart-Williams sustine ca, atunci cand este confruntat cu o femeie inteligenta, comportamentul masculin este programat, de la natura, sa raspunda cu o anumita rautate.

Cauze

"De obicei, barbatii isi aleg femei cu un statut inferior lor pentru ca simt ca le pot controla. Pentru un barbat, o partenera cu un IQ mai mare decat al lui reprezinta o amenintare. Inteligenta superioara a unei femei ar putea-o face mai atragatoare decat el. Din acel moment, barbatul tinde sa devina agresiv sau sa o insele, prin aceste lucruri intelegand ca exercita un control mai mare asupra femeii", spune psihologul Stewart-Williams.

"Cand un barbat injoseste o femeie, o va face sa se simta neglijata si nerespectata. Iar daca o femeie se simte umilita, intr-un final va ajunge sa creada ca aceea este limita ei, ca nu poate mai mult si va ramane cu acel barbat", adauga acesta.

Un alt caz tipic este al femeilor care au o cariera stralucita, insa nu pot renunta la o relatie din care pierd constant. Invatate sa aiba mereu provocari in cariera - pe care sa le si castige -, ele aplica aceeasi conceptie si in cazul barbatilor. Pentru ca nu suporta sa piarda, nu pot renunta nici la o relatie, oricat de bolnavicioasa ar fi aceasta. In loc sa plece la primul semn negativ din partea partenerului, acestea continua se se straduiasca si mai mult.

De asemenea, multe femei nu au invatat arta dificila de a face compromisuri. Tatonarea terenului care are loc la inceputul unei relatii - atunci cand cei doi incearca sa-si dea seama cine va fi seful - devine apoi un razboi nuclear, in care niciunul nu vrea sa renunte; femeile il pierd, de cele mai multe ori.

Mai este posibil si ca femeile inteligente sa nu aiba atat de multa experienta cu barbatii. In timp ce fetele mai putin inteligente testeaza "piata", cele cu un IQ mai ridicat sunt ocupate sa o analizeze si sa imparta firul in patru. "Cand eram in facultate, nu faceam decat sa glumim pe seama barbatilor. Habar n-aveam, insa, cum ar trebui sa ne purtam cu ei", spune o absolventa a Universitatii Cambridge.

Femelele Alfa au de pierdut pentru ca barbatii sunt programati biologic sa evite partenerele mai puternice decat ei. I-ar putea insela. Un studiu realizat, in 2004, de o echipa de psihologi americani, a aratat ca barbatii cu venituri superioare prefera sa se insoare mai degraba cu secretara lor, decat cu o colega. Mai mult, un alt studiu arata ca 40 % dintre londonezele nascute in 1970, care au studii superioare, intampina singure varsta de 40 de ani.

Jurnalista Maureen Dowd, de la New York Times, a starnit multe controverse cand a scris: "Aroma puterii masculine este un afrodisiac pentru femei, dar parfumul puterii feminine taie cheful oricarui barbat. A durat cateva zeci de ani pentru ca femeile sa-si dea seama ca ceea ce le propulseaza cariera le-ar putea sabota viata de familie".

Metode

Ratiunea este metoda principala prin care te poti tine departe de probleme. Daca intalnesti genul de barbat care-ti inspira forta si care te face sa razi, dar iti spune in acelasi timp si ca ai cateva kilograme in plus sau ca nu stii sa gatesti, inseamna ca nu e barbatul potrivit pentru tine.

Ca sa nu revii la acel barbat, incearca sa iti aduci aminte mereu, chiar si la mult timp dupa ce ai terminat-o cu el, care au fost motivele pentru care v-ati despartit. Probabil cauti un tip pe care sa te poti baza si care sa iti fie egal, dar nu-l lua de-a gata doar pentru ca pare fermecator si increzator in sine.