Tot mai multa lume isi cumpara aparate de aer conditionat, cu toate ca nu toti le iau sa se bucure din plin de ele. Unii le lasa sa mearga non stop, in timp ce altii le pornesc din cand in cand, 5-10 minute, sa faca temperatura mai suportabila. Iata cateva metode simple prin care sa te bucuri cat mai mult de racoare, fara sa-ti dai salariul pe factura de energie electrica.

1. Cumpara aparatul potrivit pentru camera in care-l instalezi. Trebuie sa tii cont de toti factorii care influenteaza temperatura dintr-o camera, cum ar fi numarul de ferestre si directia din care bate soarele. Un aparat care este prea mare pentru o camera va consuma mai mult si te va costa mai mult.

2. Aparatul de aer conditionat este unul dintre cei mai mari consumatori de energie din locuinta. Daca ai unul vechi, ar fi bine sa il inlocuiesti cu unul dintr-o clasa economica superioara. Costa putin mai mult, dar in cateva veri iti vei amortiza investitia.

3. Instaleaza un termostat. Va regla temperatura in functie de momentele in care te afli acasa.

4. Computerul si becurile lasate aprinse produc caldura. Daca nu mai ai treaba in camera respectiva, inchide-le. Altfel, fortezi aerul conditionat sa munceasca mai mult pentru racirea camerei si vei resimti asta la factura de electricitate.

5. Daca schimbi ferestrele, alege unele cu protectie solara. Vor reduce cantitatea de caldura absorbita.

6. Tine draperiile trase la ferestrele unde bate soarele cel mai tare!

7. Cei care stau la casa pot planta copaci sau diversi arbusti in jurul casei, pentru a face umbra, mai ales pe partea unde bate soarele. Aceasta masura poate reduce costurile pentru racire cu pana la 30%.

8. Cu cat o casa este mai inchisa la culoare, cu atat va absorbi mai multa caldura. Daca te gandesti sa o zugravesti, sa cumperi una noua sau sa construiesti una, zugraveste exteriorul in culori deschise.

9. Si nu uita: inchide usile de la camerele pe care nu le folosesti si lasa-le deschise doar la cele in care stai! Ai bani de aruncat pe fereastra?

Sursa: about.com