Ce presupune o 'altfel' de orientare sexuala?
Trebuie stabilit de la inceput ce este un heterosexual, o lesbiana si un homosexual. Heterosexualii sunt persoanele atrase de persoane de sex opus, nu au nici un gand, nici o fantezie cu persoane de acelasi sex, in timp ce lesbienele si homosexualii sunt persoane atrase de acelasi sex. Mai exista o a treia categorie: bisexualii, persoanele atrase de ambele sexe, nu neaparat in acelasi timp sau cu aceeasi intensitate.
"Negarea propriei sexualitati si a orientarii sexuale afecteaza identitatea persoanei si poate determina aparitia unor tulburari emotionale si de comportament", ne informeaza doamna psiholog A.C., de aceea este necesara interventia unui psiholog care sa-l ajute pe tanar sa-si identifice problemele.
Daca esti curios si te intrebi "oare cum este?" cu o persoana de acelasi sex, este ceva perfect normal. Asta nu inseamna ca nu esti heterosexual, ci ca esti "bi-curios". In cazul in care exista dubii, consultarea unui psiholog este metoda cea mai la indemana. "Acolo persoana poate fi sigura ca nu este judecata sau discriminata pentru ceea ce simte, este o relatie lipsita de riscuri emotionale si permite clarificarea multor proleme legate de identitatea sexuala si implicatiile acesteia", afirma psihologul.
Orientarea sexuala este influentata de o varietate de factori, biologici, sociali si psihologici, printre care si hormonii si mediul inconjurator. Desi originile orientarii sexuale nu sunt complet neintelese, aceasta se stabileste in general inca din copilarie, inaintea varstei de cinci ani, in timp ce altii nu stiu de homosexualitatea lor pana cand nu sunt constransi de anumiti termeni.
In anul 1973, Asociatia Americana de Psihiatrie a eliminat homosexualitatea din Manualul oficial de Diagnoza, ajungandu-se la concluzia ca aceasta nu este o boala mintala, ci mai degraba o orientare sexuala, potrivit geocities.com. Constientizarea acesteia cauzeaza mai intai un soc: nu doar cei in cauza trec prin anumite etape cand remarca adevarata lor orientare sexuala, ci si cei din jur care trec prin etape precum: socul, negarea, invinovatirea, exprimarea sentimentelor si intr-un final acceptarea.
"La randul lor, famillile persoanelor homosexuale vor fi nevoite sa se confrunte cu reactia societatii. La noi nu exista o comunitate a parintilor persoanelor gay/lesbiene, unde acestia sa poate beneficia de ajutor si consiliere psihologica", adauga doamna psiholog.
De aceea este foarte important ca cei care hotarasc sa isi informeze familia despre orientarea sexuala sa fie absolut siguri de acest lucru, sa se simta confortabil. In plus, dupa cum spune medicul psiholog, "Nu trebuie sa se astepte ca cei din familie sa accepte imediat acest lucru. Poate dura ani de zile, cei din familie pot trece prin soc, negare, sentimente de vina ca probabil au gresit cu ceva in educatia fiului/fiicei, pot simti chiar ca si-au pierdut fiul/fiica."
Cei care doresc sa isi ascunda orientarea sexuala apeleaza de multe ori la comunitatile online si virtuale, care aparent sunt de folos pentru ca le ofera un sprijin. Insa "este de dorit ca acestea sa nu inlocuiasca experientele reale, individul sa nu isi traiasca viata exclusiv virtual, intr-un cadru lipsit de riscuri emotionale, ci sa isi asume propria sexualitate si consecintele acesteia in societate si in familie", adauga doamna psiholog.

Cine e responsabil pentru noaptea de coșmar de la Spitalul Foișor? Cinci întrebări și răspunsuri esențiale despre scandalul evacuării unității medicale
Raed Arafat vine cu noi explicații după evacuarea cu scandal a Spitalului Foișor: Decizia a fost corectă, chiar dacă a creat disconfort pentru pacienți
Sarea și oamenii - O istorie care a început acum 8.000 de ani, în România
Un bucureștean a făcut cerere pentru un nou buletin acum două luni, dar nu l-a primit nici acum / Cum explică oficialii „dificultatea temporară” de eliberare a actelor de identitate
Ce înseamnă și ce impact ar putea avea decizia CEDO privind vaccinarea
Dar in general se rezolva. Doar ca dureaza.
Nu exista "mai degraba "este un deranjament mintal serios care te duce la sex cu tubul digestiv
dar sunt atat de multi gay in SUA incat asistenta medicala nu mai poate face fata si atunci au renuntat la a o declara boala ! Normalitatea e rara in SUA ,nu anormalitatea !
Asa ca le dam cu lingurita din straFUNDUL gandirii pseudo-stiintei numita psihologie, si nu a oricaror psihologi, ci a drogatilor cu LSD din anii 70`.
Apropo, intre timp a aparut SIDA si i-a vindecat pe homosexuali....
esti considerat/a o epava sociala chiar si atunci cand nu ai la activ experiente sexuale cu sexul opus. Dirigintii/ele au o mare responsabilitate: daca observa deviatii ar trebui sa trimita elevul la psiholog, mai mult, aidoma centrelor de consiliere anti-drog ar trebui sa apara si centre de consiliere anti-gay/(lesbian, transsexual etc. ).
"Foarte multi oameni, de diferite varste, au probleme in a se hotari asupra propriei identitati sexuale. Nu te poti trezi intr-o dimineata spunand ca esti sau nu homosexual sau lesbiana".
Pai domnule, hotaraste-te....vorbesti despre orientarea sexuala sau de identitatea sexuala?
Adica: orientare sexuala - heterosexual/bisexual/homosexual; identitate sexuala - barbat/femeie. Si mai semneaza-te... ca asa e normal... sau esti complexat de orientarea ta sexuala si iti e jena sa recunosti ca ai scris un articol pe tema asta? Apoi... ce psiholog e ala... A.C.? "ne informeaza doamna psiholog"...ce infanti scris... "precizeaza", "e de parere", "afirma" sunt termeni mult mai folositi in presa.
normal ca nu putem vorbi despre orientare atata vreme cat toti cei care se recunosc a fi gay, sustin ca nu au ales sa fie asa...deci identitate e mult mai ok sa fie folosit.