“Religia a convins lumea ca exista un om invizibil... care traieste in cer si se uita la tot ce faci in fiecare minut al fiecarei zile. Si acest om invizibil are o lista de zece lucruri pe care nu vrea sa le faci. Iar daca faci oricare din aceste lucruri, te va trimite intr-un loc special, cu foc, fum, cenusa si tortura unde vei trai pentru totdeauna si unde vei suferi, vei arde si vei tipa pana la sfarsitul timpului. Dar te iubeste. Te iubeste si are nevoie de bani.” (George Carlin)

Duminica a murit George Carlin. Multi romani nu stiu cine e George Carlin, asa cum multi nu stiu despre Monty Python. George Carlin avea un umor si un discurs prea contondent, prea sincer si prea direct pentru ca idiotii care fac grila de programe a posturilor TV sa-l difuzeze in Romania. In memoria lui George Carlin, azi m-am hotarat sa scriu despre Biserica. Norocul meu ca Biserica se da la televizor, mai nou, gratie postului Trinitas TV.

Din pacate, la ora 8:30, cand m-am hotarat eu sa-mi arunc ochiul critic de sticla... pardon, PE sticla, postul Trinitas TV nu-si incepuse emisia. In schimb, pe ecran curgeau niste anunturi. In unul din ele, conducerea postului se confesa in privinta sponsorilor (Patriarhia Romana plus cativa oameni de buna credinta si mare avere). Insa nu e de ajuns, pare-se, asa ca Trinitas TV ii roaga pe romanii seriosi, buni la suflet si care nu vor sa arda in iad, sa faca niste donatii pentru post. Postul TV, nu al Pastelui. In acest scop, dau trei conturi, unul in lei, celelalte doua in valuta, ca si preotii-redactori se roaga pentru dumneavoastra mai cu tragere de inima daca ati donat euro.

In continuare, pe ecran a inceput sa curga programul acelei zile la Trinitas TV. Vi-l rezum in randurile urmatoare, cu mentiunea ca ce e scris cu italic este exact ce scria pe ecran, iar restul sunt comentariile mele.

Ora 9: Sfanta Liturghie, in direct de la Catedrala Patriarhala. Pentru asigurarea unei emisii pline de suspans transmite live, de la fata locului, Ilie Dobre, proaspat barbierit si impartasit.

Ora 10:30: Pasii Pelerinului, clip cu imagini de la locuri de pelerinaj. Reporterul special desemnat de patriarhie, Pelerin Petrisor, paseste cu incredere spre culmile televiziunii incaltat in adidasi. Fiecare pas ii este filmat, caci mici sunt pasii lui pentru el (la cei 1,60 ai lui), dar mari pentru crestinatate, acum si-n vecii audientelor.

Ora 10:45: Sinaxar: Sfintii zilei. Scurt CV al Sfantului Gheorghe, cu imagini si voce din off, cluburile la care a practicat scrima la nivel de juniorat si echipele de balauri pe care le-a invins in activitatea competitionala.

Ora 10:55: Omul de langa tine (sondaj de opinie). Primul sondaj care incurajeaza comunicarea interpersonala la nivel crestinesc. Strategie: intrebi omul de langa tine ce parere are despre o problema de interes national, ii dai o foaie pe care sa-si scrie parerea si-l rogi s-o dea mai departe. Atentionare: nu incercati asta la cinema, s-ar putea sa fiti refuzati sau mai rau.

Ora 11: Atelier biblic: mesterii diaconi ai postului Trinitas TV incearca sa execute o reconstituire a facerii lumii folosind o panza de traforaj, un ciocan si trei cuie.

Ora 12: Convorbirile Trinitas pe teme scripturistice. Invitati speciali: ministrul comertului si al turismului, care va vorbi despre noile obiective turistice din cadrul lantului de manastiri din Moldova si Mircea Sandu, care va aborda teme fripturistice, privind relaxarea angajatilor BOR.

Ora 13: Patristica, sfaturi duhovnicesti. Scurt ghid despre cum sa respecti cele zece porunci si sa te si distrezi in acelasi timp.

Ora 14: Biserica Azi (reluare). Conducerea postului ia in considerare redenumirea emisiunii difuzate in reluare, care se va numi, logic, Biserica Ieri.

Ora 18: Jurnalul Trinitas: stiri din actualitatea religioasa. Prezinta maica Teresca: “calugarul din Cluj acuzat de homosexualitate se scuza, zicand ca a cazut in pacat impiedicandu-se de o cadelnita exact in momentul in care fratele Irimia se afla in fata lui, culegand musetel. Cu detalii de la fata locului, reporterul nostru special – Catalin Radu Cristoase.” Catalin: “Multumesc, Andreea, am preluat legatura sfanta”.

http://mantzy.wordpress.com/