Actiunea are ca scop reducerea bolilor cu transmitere sexuala, precum si sarcinile nedorite. Anglia nu este prima tara in care copiii de varste fragede ar beneficia de astfel de cursuri. In Danemarca, incepand cu 1991, educatia sexuala in clasele primare si liceu este obligatorie.

Copiiilor incepand cu 4 ani ar trebui sa li se faca educatie sexuala obligatorie, sunt de parere reprezentantii Brook si ai Asociatiei Britanice de Planning Familial, doua organizatii pentru sanatatea sexuala. Este nevoie sa se faca mai mult pentru prevenirea avorturilor sau a infectiilor sexuale in randul adolescentilor, mai sustin acestia.

De asemenea, o educatie facuta de la o varsta atat de frageda ii va face pe copii sa nu se mai grabeasca sa faca sex, atunci cand vor ajunge la adolescenta.

Copiii ar putea fi invatati sa denumeasca partile corpului si ar afla conceptele de baza despre diverse tipuri de relatii. Guvernul nu da oamenilor suficiente informatii despre sex si relatii, au mai adaugat organizatiile, conform BBC.

"Multi tineri fac sex pentru ca vor sa vada cum e, pentru ca sunt beti sau fiindca partenerul lor era beat. Nu e in regula, trebuie sa avem asteptari mai mari de la ei, astfel incat si ei sa aiba asteptari mai mari de la propria persoana", a spus Simon Blake, director Brook. "Toate studiile arata ca daca ii educi pe copii inca de la varste fragede vizavi de sex si relatii, la pubertate acestia isi vor incepe viata sexuala mai tarziu. De asemenea, sunt mult mai multe sanse sa faca sex protejat, iar fetele sa ia anticonceptionale", a adaugat acesta.

Educatia sexuala de baza care se preda acum in scoli, la ora de anatomie, nu este de ajuns, sustin reprezentantii organizatiilor. Este nevoie de cursuri specializate, asa cum se intampla cu orele de matematica sau de limba engleza.

O tanara de 16 ani, Bethany, sustine ca nu a inteles consecintele unei vieti sexuale incepute devreme. "N-am stiut ca pot ramane insarcinata", spune aceasta. "Cred ca m-ar fi ajutat mult daca ar fi introdus educatia sexuala mai devreme si ne-ar fi invatat mai multe, astfel incat sa fim mai atenti", a adaugat Bethany.

Guvernul britanic va primi, luna viitoare, cateva sugestii de la aceste organizatii pentru schimbarea programei scolare.