Toti ne dorim sa traim mult si sa fim sanatosi, insa, de cand lumea, batranetea nu prea este buna prietena cu sanatatea. Din contra, cand iesi la pensie si vrei sa te bucuri de viata, incepi sa scartai din toate incheieturile. O echipa de cercetatori a stat de vorba cu cei mai longevivi oameni de pe planeta. Afla de la ei cum sa traiesti o viata lunga si sanatoasa.

Potrivit revistei Forbes, cei mai longevivi oameni de pe planeta traiesc in regiuni precum Sardinia, Insula Okinawa, Peninsula costaricana Nicoya si intr-o comunitate de adventisti din California. Intr-o lume in care esti obligat sa stai ore intregi la birou si sa nu mai ai timp sa te plimbi sau sa gatesti ceva sanatos, incearca sa faci cel putin un lucru din cele enumerate mai jos si tot vei avea parte de cativa ani de viata in plus.

Fa miscare! Nu trebuie sa te antrenezi pentru cine stie ce competitie sau sa dai banii pe abonament la sala. Este de ajuns sa te plimbi mult. In Sardinia, de exemplu, persoanele care au deja o suta de ani au marturisit ca merg pe jos cel putin 9,6 kilometri pe zi. Daca nu ai timp sa mergi atat de mult, te poti plimba cu bicicleta, poti inota sau te poti inscrie intr-o organizatie de voluntari care se ocupa de protectia mediului. Studiile arata ca cei care fac aerobic pana la 50 de ani pot intarzia imbatranirea biologica cu 12 ani.

Redu marimea portiilor de mancare! Batranii din Okinawa nu manca sa se sature. Isi iau numai 80% din necesarul de hrana de care are nevoie organismul. Cum iti dai seama cand ai ajuns la aceasta valoare? Simplu. Cand iti pui mancare in farfurie, incearca sa nu o umpli pana la refuz sau, daca nu te poti abtine sa-ti umpli farfuria, obisnuieste-te intotdeauna sa lasi ceva in ea, la sfarsit.

Mananca mai multe legume! Toate cele 4 culturi au in comun un singur lucru: mananca foarte multe legume. Tofu, in Okinawa, fasole verde si legume din propriile gradini, in Sardinia, adventistii din California - cereale, nuci si seminte. Evita mancarea procesata si sarata.

Bea cu masura! Cei care consuma doua pahare de vin rosu pe zi (in cazul femeilor, unul singur) traiesc mai mult decat cei care nu beau deloc. Nu este vorba aici numai de vin rosu. In Costa Rica se bea rom, iar in Okinawa, sake.

Stabileste un scop! Daca te trezesti de dimineata fara niciun scop, ar fi bine sa-ti gasesti unul care sa te motiveze, sa iti dea viata. Incearca, daca se poate, sa nu fie legat de serviciu, din moment ce dupa 60 de ani vei fi nevoit sa iesi la pensie.

Scapa de stres! Indiferent de cat sunt de ocupati si stresati sau de cata treaba ar avea de facut, adventistii din California lasa totul balta sambata si se roaga. Si nu este numai cazul lor. Localnicii din Peninsula Nicoya, Costa Rica, au obiceiul de a dormi la pranz si de a socializa in fiecare dupa-amiaza. Incercarea de a te elibera de stres ar trebui sa fie o prioritate si pentru tine.

Incearca sa crezi in ceva! Oamenii de stiinta au demonstrat ca cei care merg la biserica o data sau de mai multe ori pe saptamana traiesc cu sapte ani mai mult decat cei care nu merg niciodata. Ei mai spun ca cei care merg la biserica, la moschee sau templu nu numai ca isi fac timp sa scape de stres, dar se si implica in activitati mai putin riscante si isi formeaza un grup de prieteni/cunostinte pe care stiu ca se pot baza. Nu esti o persoana religioasa? Incearca sa gasesti un alt grup in care sa te simti bine.

Concentreaza-te asupra familiei! Studiile au aratat ca persoanele casatorite traiesc mai mult decat cele singure sau divortate, iar cei care au copii, mai mult decat cei care nu au avut niciodata. Bunicii care locuiesc cu familia traiesc mai mult fata de cei care isi petrec ultimii ani din viata intr-un azil. Petrecandu-ti mai mult timp cu familia si stabilind anumite ritualuri, nu faci decat sa te incarci cu energie.

Alegeti prietenii potriviti! Nimeni nu spune sa te lepezi de cei care au obiceiuri nesanatoase, dar priveste in jur. Anturajul poate avea un mare impact asupra felului in care traiesti, asupra dietei tale, greutatii corporale, obiceiului de a face sport etc. Incearca sa-ti petreci mai mult timp cu persoane care te determina sa ai mai multa grija de tine. Nici nu ai idee cat conteaza.