Vorba "mama stie cel mai bine" nu se mai aplica, avand in vedere ca adolescentele apeleaza mai degraba la sfaturi primite de pe site-urile de retele sociale, decat la discutiile cu propriile mame. Daca au probleme la scoala, cu prietenele sau cu iubitii, doar 25% dintre tinere apeleaza la o discutie ca de la mama la fiica.

Un studiu efectuat pe 1.000 de fete cu varste cuprinse intre 13 si 19 ani, precum si pe mamele acestora a aratat ca 55% dintre mame spun ca, pe vremea lor, obisnuiau sa se confeseze mamelor lor. O cincime dintre mamele de astazi spun ca se simt jenate sa discute lucruri personale cu fiicele lor, arata Daily Mail.

22% spun ca pur si simplu nu stiu cum sa isi sfatuiasca fetele. Studiile arata ca, din urma, vine o generatie in care sexul se face de la varste din ce in ce mai fragede, iar numarul avorturilor e tot mai mare, ca si bolile cu transmitere sexuala.

Dr. Sandra Scott, consilier in probleme familiale, spune ca studiul arata ca majoritatea mamelor de acum apelau la mamele lor pentru a primi un sfat. "Relatia mama-fiica s-a mentinut in timp, 61% dintre ele spunand ca si acum s-ar duce tot la mama pentru sfaturi", spune aceasta.

"Cu toate astea, studiul arata ca relatia mama-fiica nu mai este atat de stransa in ziua de azi. O importanta parte a acestei relatii consta in acordarea unui sprijin emotional, a unui sfat, precum si impartasirea trairilor. Mamele si fiicele trebuie ajutate, astfel incat sa poata comunica mai mult", spune Scott.

Aceasta adauga ca este important ca mamele sa incerce sa fie deschise si sa poarte cu fiicele lor un dialog deschis pe toate subiectele, nu doar pe temele care le convin. "O comunicare insuficienta duce la nasterea unei bariere intre cele doua, astfel incat e normal ca tinerele sa caute sfaturi in surse alternative, cum ar fi prietenii sau internetul", spune consilierul.

"Nu lasati jena sa va opreasca de la a purta niste discutii deschise. Daca mamele recunosc fata de fiice ca si lor le este putin mai greu sa discute, atunci aceasta sinceritate poate sparge gheata si le poate ajuta pe fete sa se confeseze, la randul lor", a adaugat Scott.