Peste 50 de grupuri catolice dizidente au publicat, vineri, o scrisoare neobisnuit de directa, adresata Papei Benedict. Faptul ca Biserica a interzis folosirea metodelor contraceptive s-a dovedit a fi "catastrofica" si "solicitam anularea imediata a acesteia", se afirma in scrisoare.

Scrisoarea a fost publicata sub forma unei reclame pe jumatate de pagina, in Corriere della Sera, cea mai cunoscuta publicatie din Italia. Data publicarii nu a fost intamplatoare: in aceeasi zi se sarbatoreste si cea de-a 40-a aniversare a controversatei enciclice "Humanae Vitae". Aceasta a fost conceputa de raposatul Papa Paul si este cea care a introdus interzicerea contraceptiei, informeaza Reuters.

In timp ce criticile la adresa Vaticanului apar frecvent in articolele si editorialele italiene, nu s-a mai intamplat, totusi, ca un grup sa se foloseasca de o reclama impotriva Papei, mai ales intr-un ziar cu tiraj foarte mare.

In scrisoarea publicata in limba italiana se afirma ca politica anti-contraceptie dusa de Biserica "a avut un impact catastrofic asupra tuturor oamenilor saraci si lipsiti de putere din intreaga lume, punand vietile femeilor in pericol si supunand milioane de persoane la riscul imbolnavirii de SIDA".

Se mai afirma si ca, la 40 de ani de la introducere, enciclica este in continuare o "sursa de puternic conflict si separare in Biserica" si, deoarece majoritatea catolicilor folosesc metodele contraceptive fara a simti ca pacatuiesc cu ceva, politica Vaticanului s-a dovedit a fi "un esec rasunator".

Enciclica Papei Paul, scrisa in 1968, a fost aparata de succesorii sai, Ioan Paul si Benedict. Crezul Bisericii sustine ca nimic nu ar trebui sa impiedice posibila perpetuare a speciei si sustine doar metodele contraceptive naturale, cum ar fi metoda calendarului, in care cuplul se abtine de la relatii sexuale atunci cand femeia este in perioada fertila.

Enciclica Papei Paul, scrisa la sfarsitul revolutiei sexuale din anii '60, este poate cea mai controversata din istoria moderna a Bisericii. De curand, Papa Benedict a luat apararea documentului, spunand ca a fost "gresit inteles".

Scrisoarea a fost semnata de grupuri precum "Catholics for Choice", cu sediul central in SUA si "We Are Church", cu filiale in numeroase tari.

Scrisoarea s-a incheiat astfel: "Papa Benedict, te rugam sa folosesti aceasta aniversare ca punct de plecare pentru aprobarea contraceptiei. Astfel, catolicilor li se va permite sa poata controla sarcinile fara sa-si puna sanatatea in pericol".