Pentru multi oameni, somnul este una dintre cele mai mari placeri ale vietii, in timp ce altora li se poate parea un chin. Exista tulburari ale somnului la care nici nu te-ai gandi. Multi dintre noi nici nu ne dam seama ca suferim de asa ceva.

Sexsomnia sau „sleep sex” este o tulburare a somnului, in urma careia unii oameni fac sex fara sa-si dea seama, in timp ce dorm. Se intampla la fel ca si in cazul somnambulilor: de cele mai multe ori, bolnavii nu-si mai aduc aminte nimic din ceea ce s-a intamplat noaptea. Ei cer foarte tarziu ajutorul unui specialist, pentru ca nu stiu ca aceasta poate fi o boala.

Narcolepsia este o afectiune a somnului, care presupune adormirea involuntara a persoanelor indiferent de locul in care se afla. Cei care sufera de narcolepsie nu sunt in stare sa stea treji perioade mari de timp si nu se pot bucura de efectul odihnitor al somnului. Nu se stie inca ce provoaca aceasta boala, dar se banuieste ca este autoimuna si poate chiar sa aiba cauze genetice.

Somnilocvia sau boala vorbitului in somn se manifesta diferit: unii pot scoate anumite sunete in timpul somnului, in timp ce altii pot tine adevarate discursuri. Pana acum nu s-a gasit niciun leac pentru aceasta boala.

Sindromul Kleine-Levin este o boala rara, caracterizata prin nevoia uriasa de somn (undeva in jur de 20 de ore pe zi), mancare si sex. Este mai des intalnit la barbati. Unii cercetatori spun ca este o boala ereditara, altii, ca este autoimuna. Nici pentru ea nu s-a descoperit vreun tratament clar.

Sindromul de apnee in somn este o alta boala destul de grava - bolnavii se opresc din respirat in timpul somnului si pot muri sufocati. Se pot face tratamente chirurgicale, se pot folosi medicamente sau masti de oxigen.

Exista si persoane care sufera de aritmia circadiana sau „sindromul Non-24”. Aceasta boala consta in faptul ca organismul nu recunoaste ciclul de somn de 24 de ore. Cei care sufera de acest sindrom adorm in fiecare seara tot mai tarziu si se trezesc dimineata tot mai tarziu, ca si cum, pentru ei, ziua ar avea mai mult de 24 de ore. Sindromul Non-24 este de cele mai multe ori intalnit in cazul persoanelor oarbe.

Sindromul „picioarelor nelinistite” este o boala caracterizata de nevoia irezistibila de a te misca. Din aceasta cauza, foarte multe persoane se foiesc ore-n sir inainte sa adoarma. Cel mai mult afecteaza picioarele, dar, de asemenea, poate afecta si mainile.

Bruxismul sau scrasnirea dintilor este un obicei care consta in frecarea dintilor si inclestarea falcilor in timpul somnului. Este una dintre cele mai raspandite tulburari ale somnului de care sufera, numai in America, 40 de milioane de persoane. Din pacate, acest obicei duce la macinarea dintilor, asa ca persoanele cu probleme trebuie neaparat sa poarte gutiere.

Teroarea nocturna este o tulburare caracterizata prin trezirea brusca din somn, insotita de urlete. Bolnavul isi aminteste foarte rar ceea ce a visat. Spre deosebire de cosmar, teroarea nocturna poate produce traume.

Sursa: listverse.com