Amanda Palmer - Who Killed Amanda Palmer

[Roadrunner Records; 2008]

The Dresden Dolls este o trupa americana al carei sound poate fi descris pe scurt ca "tipa isterica la pian; tip meserias la tobe". Teritoriul lor se intinde de la un sunet de concert de ateneu, interpretat de o punkerita, la un sunet de spectacol vodevil de la inceputul sec. XX, cu o doamna stilata in rol principal. Variatia este data de versatilitatea vocii Amandei Palmer: pe Delilah (Yes, Virginia... - 2006) sopteste suav; pe Girl Anachronism (The Dresden Dolls - 2003) este o nevrotica neintegrata social. Farmecul ei sta in imbinarea dintre versurile sincere, sexualitatea nerusinata si atitudinea punk. Tobosarul Brian Viglione este precis ca un ceas elvetian, fie ca accentueaza usor sau se dezlantuie ca o baterie din al doilea razboi mondial.

Debutul solo al Amandei reduce din tragicomic in favoarea unui ton mai... sa zicem "matur". Ce inseamna asta de fapt este ca fiecare piesa pare cantata de o singura persoana. Amanda este ori maniaca, ori depresiva, dar niciodata ambele in acelasi timp, ceva la ordinea zilei in discografia Dresden Dolls. Tema principala a albumului este neimplinirea - in dragoste, desigur.

[Amanda Palmer] combina punk rock-ul cu cabaret, canta despre transsexuali si exploreaza deceptiile complexe pe care alcoolicii le traiesc zilnic.

Blender magazine

Ce o impiedica pe femeia asta sa-si gaseasca perechea este in primul rand felul ei de a fi. Asta ne e clar cand spune "I'm not gonna live my life / On one side of an ampersand" si un pic mai tarziu, "I ain't gonna die for you / You know I ain't no Juliet" (Ampersand).

Individualismul ii este o sabie cu doua taisuri: sigur ca nu innebuneste, dar in cele din urma inabilitatea de a se implica emotional o mentine in singuratate.

In afara de individualism, ce o mai sapa pe Amanda este lenea. Another Year arata cate pretexte poate gasi o fata nesigura pe ea insasi pentru a evita sa se bage in seama cu tipul de care e indragostita: "iarna nu merge vrajeala", "acum ma ocup de cariera", "sunt tanara, nu e nici o graba". Daca va este familiara opera Dolls, ar fi trebuit deja sa tresariti: Amanda Palmer - nesigura pe ea?! Da, da, angoasele ascunse sub machiaj si zdranganit de pian ies acum la iveala, prezentate fara nici un fel de misto.

Dar sa zicem ca aceste obstacole ar putea fi depasite cu putin ajutor de la un psiholog calificat. Saraca Amanda tot nu scapa. In Runs In The Family, ea sustine ca vina problemelor ei este o boala ereditara, deci nu se poate abtine sa nu fuga. Mai mult, in Leeds United ne spune ca dragostea e ceva supraapreciat (vorba personajului lui Pacino din The Devil's Advocate: "Equivalent to eating large amounts of chocolate") si ca nu este necesara, atata timp cat ai filme cu politisti la televizor si whiskey cu care sa te distrezi.

Restul albumului consta din observatii din exterior: in Strength Through Music este vorba despre un adolescent frustrat care se descarca aruncand in aer o scoala (presupun) si Guitar Hero ia un tanar obsedat de jocuri video si il asaza in realitatea cruda a razboiului - diferenta este evident, frapanta. Oasis este o anecdota care explica (prin vocea unei adolescente inconstiente) ca oricat de naspa ar fi viata, daca bagi niste muzica beton, nimic nu mai conteaza, frate.

Ce au in comun personajele din aceste douasprezece piese? Toti sunt ratati, normal, din diferite motive. Nici unul nu face un efort sa isi depaseasca conditia, ci prin autodeceptie se complac in starea de ratat. Titlul albumului ne duce cu gandul la Laura Palmer, victima din Twin Peaks, dar in cazul de fata nu avem nevoie de treizeci de episoade pentru a afla cine a ucis-o pe Amanda Palmer: numele ucigasului este scris cu litere roz, chiar pe coperta.

* Nota: 8,5 *

* Discul nu a fost lansat in Uniunea Europeana, dar poate fi comandat de pe site-ul Amandei.

Site oficial: http://whokilledamandapalmer.com/

MySpace: http://www.myspace.com/whokilledamandapalmer

Shop: http://amandapalmer.shop.musictoday.com/

Amanda Palmer @ YouTube: http://www.youtube.com/amandapalmer