Daca tot a luat Felix fotbalul si strugurii erau acri oricum, Realitatea TV s-a gandit sa transmita si sa popularizeze campionatul mondial de sah. Deci nu campionatul judetean de whist, nici campionatul intergalactic de go, ci pe ala mondial de sah. De ce? Ca sa faca pe intelectualii. Cum? Timid. De fapt, mai mult si-au facut promo decat au popularizat sportul in sine. Cati copii au lasat internetul si s-au apucat de sah in urma acestei campanii? Nici unul.

Prima lor greseala, dupa parerea mea, a fost neincluderea cunoscutului comentator sportiv Ilie Dobre in proiect. Sa fi vazut atunci meciuri palpitante, cu cunoscutul crainic traind la intensitate maxima rocadele, gambiturile si sicilienele si strigand “maaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaat!” timp de doua minute cand, de fapt, era doar sah.

A doua greseala a fost ignorarea lui Tatulici. Imaginati-va: Tatulici, reporterul absolut, trimis pe teren, in satele natale ale concurentilor, sa ia interviuri babelor langa ecranul gigant din batatura primarului, pe care se transmite meciul. Parca-l si vedem pe Tatulici intreband-o pe Saveta, mama sferto-finalistului Tespargov: “Si spuneti, doamna, e grea viata cand ai un baiat sahist?”. Saveta isi sterge o lacrima din coltul gurii, ofteaza si zice: “Grea, maica, ca stii si mata cum e sahistii, introspectivi, nu le place munca. O data l-am trimis si eu cu calu’ la islaz si cand a venit il dresase sa mearga ca nebunu, in forma de L, de parca de litere aveam noi nevoie aci, in sat.” Si atunci Tatulici ar fi simtit ocazia unei replici spirituale si-ar fi concretizat-o cu maiestrie: “Calul nu poate merge ca nebunul, doamna, ca nebunul merge-n diagonala!”

Apoi, intre meciuri, ar fi mers niste show-uri. Unu neaparat cu Andreea Cretulescu, la care telespectatorii vor trebui sa ghiceasca ce piesa de sah are Andreea in gura de pronunta cuvintele in halul ala. Al doilea, evident, ar trebui sa fie cu Robert Turcescu si sa se numeasca “Popice intelectuale”. Jocul ar fi o variatiune a sahului, doar ca se adauga cele doua bile ale lui Turcescu. Cine darama primul cu bilele piesele adversarului, castiga.

Haideti ca, in cautarea unei concluzii inteligente, mi-a venit o gluma: stiti de ce nu transmite si Antena 3 campionate de sah? Pentru ca nu poti juca sah cu mai mult de patru nebuni. Hahaha.