Astazi sunt trist. I-au suspendat site-ul lui Iliutza. Cum, nu stiti care Iliutza?! Iliutza! Noua vedeta a OTV si-a Antena 1. Iliutza e numerolog. Ghiceste-n date de nastere. Te ajuta in viata. Tu esti un om neimplinit si ti-ar placea sa stii viitorul. Ar fi comod. Ar fi cool. Lucrurile ar fi mai usoare. Iliutza te ajuta. Ii spui cum te cheama si pe cat te-ai nascut si el iti spune cateva chestii despre tine, apoi face niste previziuni, apoi iti da niste sfaturi. Misto, nu?

Suna o doamna. Zice pe cat e nascuta si cum o cheama. Se aude un copil plangand pe fundal. Iliutza se uita in foaia pe care a scris data nasterii femeii si isi incearca norocul: "Vad aici ca aveti un copil...". "Am doi", spune femeia, usor nedumerita. Iliutza se mai holbeaza o data la foaie si, de data asta, o nimereste: "unul mai mare si unul mai mic?"...

Multi oameni sunt altruisti, suna sa afle chestii despre apropiati, nu despre ei. De exemplu, o femeie cu voce tanara, da o data de nastere ciudata: 23 noiembrie 1951. Iliutza nu poate fi pacalit: "E pentru tatal dumneavoastra?". Femeia, trista: "Pentru mama, tata a murit!". Iliutza filosofeaza: "Ei, asta e viata!'.

Iliutza e foarte credincios. Spune ceva despre Dumnezeu sau Fiul Sau o data la doua minute. Il suna un barbat, ii zice data de nastere. "Cum va numiti?", il intreaba Iliutza. "Iisus", raspunde barbatul simplu. Iliutza e nitel zguduit in credinta. Tace 10 secunde incurcat. "Mda?", face, intr-un final. Pare ca a luat o hotarare: nu crede ca l-a sunat Insusi Iisus la ora aceea tarzie din noapte, asa ca o sa-l pedepseasca pe impostor in felul lui: "Aveti mare grija cu bautura!", zice Iliutza razbunator.

Viziunile lui Iliutza nu sunt intotdeauna foarte precise. Daca cineva il suna dintr-un cartier mai aglomerat, Iliutza se cam incurca, cum reiese si din urmatorul dialog. Iliutza: "Vad un catelus... aveti un animal de casa?". "Nu...", zice doamna de la celalalt capat al telefonului fara fir. "A, inseamna ca vecinii", spune Iliutza, cu o simplitate dezarmanta.

De obicei, Iliutza e atent cu finantele celor care il suna. Ii lasa in direct doar cat sa le spuna o banalitate. "Vad o suferinta in dragoste", de exemplu. Asta functioneaza de fiecare data. Mai are cateva, mai lumesti: "vad niste afaceri", "vad niste facturi" sau infailibila "vad un credit" Apelantul confirma, apoi este scos din direct si Iliutza incepe sa-si faca de cap: zice de copii, de examenul la facultate, de viciile respectivului, de contul din banca, de ce masina are, de mancarea preferata, de chestiile pe care n-ar trebui sa le mai faca. Omul probabil riposteaza in van, firul i-a fost taiat de mult. Apoi Iliutza il sfatuieste sa se roage.

Dar nu dialogul cu telespectatorii e partea interesanta in emisiunea lui Iliutza. Mult mai interesante sunt subiectele pe care le abordeaza intre telefoane. Intre telefoane, Iliutza isi da cu parerea, in stilul sau peltic. Subiectele pe care le abordeaza Iliutza sunt atat de vaste si variate, incat nu pot sa le insir pe toate aici. Va spun, deci, despre ultima emisiune pe care am vazut-o, in care Iliutza a vorbit despre viata de dupa moarte, despre criza financiara si a dat doua retete de prajituri. Iliutza are pareri despre orice, dar o singura solutie la toate: rugaciunea. Cu ea scapam si de criza, de moarte dupa moarte si e si ingredientul secret al prajiturilor. Iliutza e un impostor, desigur. Dar, pentru saracii cu duhul care il apeleaza, e cu siguranta un personaj simpatic, poate chiar providential. Deci e baiat bun, in fond.

Dar sa ne intoarcem de unde am plecat. Spuneam ca lui Iliutza i-au suspendat site-ul. Da, Iliutza avea un site (iliutza-clarviziunea.ro) de unde puteati afla mai multe despre el. Povestea vietii lui Iliutza, scrisa cu inima si foarte multe greseli de ortografie. Acum nu mai exista. Noroc ca am pastrat cateva pasaje, pentru prieteni. Intr-unul, Iliutza povesteste cum a fost vizitat de Dumnezeu in vis. Va redau doar un fragment: <>. Intrerupem aici textul pentru o precizare: daca nu ati inteles, Dumnezeu il luase pe Iliutza pe ocolite dar, in fine, il adusese unde voia.

Reluam povestea: <<"Aici am vrut sa ajung, tu de astazi nu vei mai ghici in carti, ci vei vedea in scris!", eu am spus: "Cum Doamne?". La un moment dat, in mainile mele imi aparuse o coala alba, un creion si o coronita de lumanari albe si mi-a spus in felul urmator: "Scri numele de botez si data nasterii a oameniilor si vei ajuta oamenii, pentru-ca tu vei avea o misiune de indeplinit pe pamant!">>. Trecand peste faptul ca Dumnezeu vorbeste cu greseli de scriere, as vrea sa remarcati ca El tine cont foarte mult de componenta artistico-decorativa atunci cand ii face vizite lui Iliutza. Inteleg, foaia si creionul ii trebuiau la emisiune la Antena 1, dar cu ce l-o fi ajutat "coronita de lumanari albe", Iliutza nu vrea sa ne spuna. Probabil ca pe aia a dat-o spaga ca sa-l lase Voiculescu si Diaconescu in direct, cate o ora pe zi.

www.mantzy.wordpress.com

Later edit: la cererea dumnevoastra, un filmulet cu inegalabilul Iliutza: