Povestea lui Henric VIII pare bine cunoscuta: este regele care, din dorinta de a se casatori cu o femeie pe care a iubit-o, pentru care era nevoie sa divorteze, s-a rupt de biserica catolica si a pus temelia bisericii anglicane. Sorta Angliei s-a schimbat din ceea ce multi au considerat un capriciu al regelui in ceea ce priveste o femeie, Anne Boleyn, pe care a si decapitat-o in cele din urma.

Este ceea ce stiam. Si faptul ca a avut 6 sotii, dintre care a decapitat doua, si ca este tatal reginei Elisabeth I (nu, nu vreau sa ii spun pe romaneste, imi place mai mult numele ei in original). :)

Numai ca un serial tv de pe HBO, "Dinastia Tudorilor", m-a facut sa citesc mai mult despre epoca aceea si despre istoria lui Henric VIII. Dupa aceea am plecat in Anglia si acolo am cautat sa vizitez locurile care au semnificat ceva in epoca lui Henric VIII, am vazut portretele celor sase sotii in Camera Lorzilor si portretele dinastiei in galeria Tudorilor din National Portrait Gallery.

Anul acesta se implinesc 500 de ani de la incoronarea acestui rege care a marcat istoria Angliei si care si-a dorit atat de mult un mostenitor, un fiu. Este ironic cum mostenitorul lui, insa o fiica, Elisabeth, a devenit cel mai marcant monarh din istoria Angliei, domnia sa fiind cunoscuta prin numele de Golden Age (Epoca de aur).

Englezii vor marca asa cum se cuvine aceasta aniversare, prin expozitii, documentare, emisiuni radio si carti despre viata lui Henric VIII. Si, cu ocazia asta, a fost data publicitatii o poveste prea putin spusa, cea a formarii lui. Am citit-o in BBC History magazine, editata de (evident) BBC, sub titlul "Henry VIII, the boy who would be king". Ea este scoasa la lumina de David Starkey, unul dintre cei mai celebri istorici ai Marii Britanii.

Citeste restul articolului si comenteaza pe blogul Menaru.