Paradoxul francez este o expresie care dateaza de la sfarsitul anilor '80 si a aparut ca urmare a rezultatelor preliminare ale anchetei medicale MONICA realizata de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Paradoxul francezFoto: wikifood.ro

Aceste rezultate aratau fara niciun fel de dubiu ca in Franta (si in particular in sud-vestul Frantei), in ciuda unei alimentatii bogate in grasimi animale (carne de rata, gasca, etc.) si in alcool (in special vin rosu), rata mortalitatii prin infarct miocardic se situeaza la mai putin de 50% din acelasi indicator corespunzator Statelor Unite.

Mai mult, victimele franceze ale bolilor coronariene sunt mai putin numeroase decat in multe alte tari dezvoltate. De aici a aparut ideea unui paradox francez si odata cu aceasta o avalansa de ipoteze pentru a explica acest fenomen. Si astazi, "paradoxul francez" continua sa faca obiectul a numeroase comunicari stiintifice in congresele internationale.

Citeste continuarea pe wikifood.ro​.