Desi la inceput parea o joaca, telefoanele “fixe” s-au transformat brusc in mobile, CD playerele in MP3 playere, internetul nu mai este un lux, iar DVD-urile au transformat casetele intr-o amintire. Unii sunt total neinteresati de tehnologie, altii, din contra. Intrec orice limita si fac din asta o obsesie.

1. Uiti sa bei, sa mananci, sa mergi la toaleta sau sa dormi pentru ca esti prea ocupat sa omori monstri sau sa castigi o cursa de masini, pe computer. Unii au mers pana la extrem si au platit cu viata aceasta pasiune: un tanar sud-coreean obsedat de internet nu s-a ridicat de la calculator timp de 10 zile, iar altul s-a jucat non-stop timp de 86 de ore. Psihologii sustin ca aceste decese au fost cauzate de faptul ca tinerii au stat prea mult timp in fata monitorului. Acest lucru poate provoca crize de epilepsie sau chiar un atac de cord.

2. Iti verifici mail-ul sambata, la ora 3 dimineata.

Da, chiar exista persoane care se trezesc noaptea sa-si verifice casuta de e-mail si chiar s-a inregistrat un caz de divort, unde altundeva decat in SUA, pentru ca sotia isi verifica BlackBerry-ul in timpul unei partide de sex.

Expertii spun: daca te gandesti ca vrei sa-ti verifici e-mailul intr-un astfel de moment, cand ar trebui sa-i acorzi persoanei de langa tine toata atentia, este un semn ca ai mers prea departe.

3.Iti stii colegii dupa numele cu care apar online si nu dupa cele adevarate.

Daca nu stii numele reale ale persoanelor carora le impartasesti cele mai intime secrete, ar trebui sa mai lasi calculatorul de-o parte. Preocuparile unora in ceea ce priveste activitatile online se pare ca ii face sa se retraga din lumea reala. Nu mai pot socializa cu alte persoane decat stand in fata calculatorului.

Acest lucru a devenit o problema in Japonia si Coreea unde, din cauza moralitatii stricte, singurul refugiu al tinerilor sunt jocurile video. S-a ajuns atat de departe, incat unii chiar cred ca viata din lumea virtuala este cea adevarata si nu cea din lumea reala.

4. Ti-ai pus la soneria telefonului melodia ta preferata.

Unii descarca melodiile lor preferate si le pun pe telefon, altii aleg o sonerie standard si se trezesc intr-o zi ca este melodia lor preferata. Daca descoperi ca zgomotul pe care-l face calculatorul este ciudat de linistitor, daca sunetul unui e-mail nou iti da palpitatii, iar un mesaj nou te binedispune, inseamna ca ai devenit dependent de tehnologie.

5. In loc sa razi, spui “LOL”.

Este adevarat ca este un mod mai rapid de a comunica si necesita mai putina energie. Specialistii au observat insa ca, in ultimii ani, studentii americani au inceput sa foloseasca prescurtarile utilizate la scrierea unui SMS, pentru a micsora numarul de cuvinte intr-un eseu. Tinerii folosesc o singura litera in loc de un cuvant intreg si prescurtari gen “LOL”. Acest lucru ridica multe semne de intrebare.

6. Raspunzi la mobil in timp ce faci sex.

Intr-o cercetare cu privire la folosirea telefoanelor mobile in SUA, 14% dintre cei intervievati au recunoscut ca obisnuiesc sa raspunda la telefon in timp ce fac sex.

7. Ai un BlackBerry.

Asta spune multe!

Despre internet, numai de bine

-In 2004, un barbat din Shanghai si-a injunghiat prietenul pentru ca a vandut o sabie virtuala pe care o castigasera impreuna intr-un joc pe computer.

-Acum 3 ani, in China s-a deschis prima clinica pentru persoanele dependente de internet.

-Aceasta dependenta este invocata de finlandezii care vor sa scape de serviciul militar.

-Doi scotieni au fost condamnati la inchisoare pentru ca si-au neglijat copilul, jucandu-se prea mult timp pe internet.