Firma Intego a identificat un virus de tip troian ce afecteaza computerele ce ruleaza Mac OS X. Malwareul a fost gasit pe mai multe copii piratate ale noului iWork 09 de la Apple, aflate pe torenti sau pe alte aplicatii similare. "Instalarea virusului incepe imediat ce un utilizator ruleaza setupul iWork, exact dupa ce acesta cere utilizaotrului sa introduca o parola de administrator", au precizat reprezentantii firmei ce se ocupa cu securitatea programelor pentru Mac.

Dupa infectare, programul e instalat in startup, intr-o locatie rezervata in mod normal produselor Apple, avand permisiuni de citire si scriere pe root. In Mac OS X 10.5.1 si in versiunile mai vechi, nu va fi ceruta parola. Odata aflat in functiune, virusul OSX.Trojan.iServices.A se conecteaza la un server aflat la distanta, trimitand o alerta care anunta mai departe ca acesta a facut o noua victima.

Virusul poate downloada date aditionale pe Macul infectat. El se manifesta similar cu fratii sai axati pe Windows, transformand calculatorul intr-un potential bot, folosit pentru a trimite spam si pentru furt de identitati. Se pare ca sfaturile Apple de la sfarsitul anului trecut vor trebui sa fie ascultate de acum incolo.

"Da, cantitatea de malware pentru Mac e infima comparata cu cea pentru Windows. Dar e in crestere, si programele sunt scrise cu scopul de a crea boti si a face bani", a precizat Graham Clueley, un consultant in materie de securitate, citat de NewsFactor.

Alex Sima - TownPortal