Astept autobuzul la Aviatorilor. In dreapta mea, doua "studente", pe la vreo 20 de ani, discuta aprins despre profesorul lor Xulescu. Se vede din tonul folosit ca omul o sa aiba din ce trai multe luni de acum incolo, cu exceptia cazului in care e vegetarian.

Pana aici, nimic iesit din comun. Mi-a ramas insa intiparita in minte imaginea respectivului cadru didactic prestand oaresce munci speciale, in momentul in care una dintre ele a spus cu patos: "Si m-am dus in cabinet sa ma cert cu el, da-l dracu de umflat. Ca-mi venea sa-i zic sa-mi dea limbi in..." ...tr-un loc special, ce a inceput sa fie acoperit imediat dupa ce Adam a muscat din mar.

Ce legatura are asta cu educatia si cu internetul, va puteti intreba, si probabil ca o si faceti. Ajuns acasa, am dat "pe mess" peste un prieten din Korea (ei asa ii zic, indiferent ca e de Nord sau de Sud), pe care nu il mai vazusem de aproape 2 ani. Mi-a spus ca acum foloseste mai des serviciile de mesagerie pentru ca vrea sa invete limba engleza, si isi programeaza ore "de vorbit" cu prieteni din alte tari, pentru ca planuieste sa intre la o Universitate buna si sa studieze ca sa devina Ofiter de Relatii Externe.

S-a exprimat in felul urmator: "Daca un coreean nu invata, atunci nu poate munci. Invatam ca sa ne castigam existenta. Aici studiul e foarte important. Voi nu credeti la fel?"

N-am stat mult pe ganduri sa-i raspund, pentru ca, in timp ce vorbeam cu el, am primit massul urmator : "CN ARE MEL A LU SALAM SA MAY DUS O ZY DYN KLENDAR? ba da voy suntety prosty la kp lasaty-ma in p**a mea darq nu may datyy buzz-ury k imy bag p**a in tot neamu vostru......v-am sp sa nu may daty buzz-ury k am dracy".

O sa spuneti ca e lista mea, ca sunt oameni pe care ii stiu. Gresit. ID-ul meu fiind oarecum public, si in ultima vreme practicandu-se pe scara larga "schimburile de liste", mi-au dat add sute de persoane pe care nu le cunosc, care mai de care mai ciudate, pentru care am creat o categorie speciala. Intr-un fel, ma distreaza mesajele. Si nu-i sterg din lista pentru ca altfel nu as mai avea repere si termeni de comparatie.

Pe de alta parte insa, facand o paralela intre felul in care se folosesc de calculator si internet altii, si modul in care o fac multi dintre tinerii de la noi, nu pot sa nu ma gandesc la ce ne asteapta. Si daca e sa largim aria de discutii, voi, care stati la birou si "navigati" linistiti, pentru ce folositi internetul cand nu aveti de lucru? Dezvoltare personala, jocuri, chat, download, muzica, informare, filme porno cu struti?

Alex Sima - TownPortal