​La un an după atentatul terorist din 2018, soldat cu cinci morți și zece răniți, Târgul de Crăciun din Strasbourg s-a umplut din nou cu turiști, decorațiuni luminoase, magazine și restaurante, miros de scorțișoară și vin fiert. Măsurile de securitate sunt însă mai drastice acum ca niciodată.

Târgul de Crăciun din StrasbourgFoto: TravelZoom.ro

Târgul de Crăciun din Strasbourg, de pe vremea Sfântului Imperiu Roman

Târgul de Crăciun din Strasbourg este unul din cele mai vechi din Europa și, în mod sigur, cel mai vechi din Franța. Prima dată a avut loc în 1570, sau chiar înainte, pe vremea când Strasbourg ca și toată Alsacia făceau parte din Sfântul Imperiu Roman, adică erau germane.

După ce Strasbourg a devenit oraș francez, au fost păstrate tradițiile, așa că și Târgul de Crăciun și-a continuat existența anuală. La începuturile sale, târgul se ținea doar trei zile înaintea Crăciunului și era amenajat exclusiv în zona din jurul Catedralei Notre Dame. Scopul era să-i ajute pe locuitori să-și facă cumpărăturile pentru Sărbători. Și, evident, pe vânzătorii locali să-și vândă marfa.

La începutul secolului 19, durata târgului s-a prelungit la șase zile, iar din a doua jumătate a secolului 19 a ajuns să dureze 36 de zile. Iar de la zona din jurul catedralei, târgul s-a expandat ca o gogoașă până la granițele de astăzi: pe Grand Île în jurul catedralei și în Piața Kleber.

Anul trecut, pe 11 decembrie, Târgul de Crăciun din Strasbourg a trecut printr-un moment tragic, din cauza unui atentat terorist. Un tânăr radicalizat islamist de 29 de ani a deschis focul în mulțime cu un pistol mitralieră și a ucis cinci oameni. Alți zece au fost răniți. Poliția franceză a fost acuzată de incompetență (teroristul a fost împușcat mortal după două zile).

Mai mult, au circulat și teorii ale conspirației, cum că atacul terorist l-ar fi ajutat pe Macron să iasă din încurcătura politică internă în care se afla din cauza protestelor Vestelor Galbene.

Măsuri drastice de securitate

Autoritățile locale au promis atunci că vor lua măsuri de siguranță severe. Iar o parte dintre acestea pot fi constatate de turiști anul acesta pe propria piele. Sunt filtre de securitate prin toate locurile de acces în Grande-Île (acolo unde are loc târgul). Din cauza numărului mare de turiști, sunt momente ale zilei în care aștepți minute bune până când agenții de securitate verifică bagajele și-i percheziționează pe toți cei care intră în Grande Île. De asemenea, accesul mașinilor în zonă este interzis. Poți să mergi doar pe jos sau cu bicicleta.

Citește continuarea pe TravelZoom.ro

Mai jos, poți să vezi mai multe fotografii de la Târgul de Crăciun din Strasbourg de anul acesta: