5 locuri din România unde ai putea să te cazezi în copaci și să-ți aduci astfel aminte de copilărie

de Iulia Hau     HotNews.ro
Sâmbătă, 18 iulie 2020, 10:30 Life | Calatorii


Forest Tree House
Foto: Airbnb
​​Ideea de a dormi în căsuțe din copaci, așa cum ți-ai dorit întreaga copilărie, fără nicio șansă de izbândă, ar trebui să-ți dea fiori de plăcere pe șira spinării și nostalgia să te ia pe sus în valuri. În cele ce urmează, vom prezenta câteva exemple, din diverse zone ale țării, care ar putea să-ți umple weekendurile în această vară în care vacanțele în România par a fi cea mai înțeleaptă opțiune.

Iată cum concediile de vară petrecute la pas pe străduțe europene s-au cam dus pe apa sâmbetei în 2020. Multe vacanțe plănuite în Roma, Paris sau Barcelona s-au văzut transformate în vise și mulți dintre noi s-au grăbit să scoată pe gură cuvinte suculente întru răcorirea furiei pentru planurile destrămate.

Alții, însă, mai greu de scos din pepeni, au ridicat din umeri într-un resemnat „Ce să faci? N-ai ce să-i faci” și și-au îndreptat privirea către interiorul granițelor. Spre norocul multora dintre aceștia din urmă, locuri deloc de lepădat sunt cu duiumul pe întinsul patriei și nu de mult vorbeam noi despre conace de epocă restaurate, puse pe picioare și transformate în adevărate castele-hotel.

Citește și: 5 conace din România pe care să le vizitezi dacă tot sunt (încă) granițele închise

Tot noi trâmbițam despre importanța crescândă a turismului rural și despre cinci colțuri de rai, sate unice aflate pe pământurile aceleiași Românii. Și parcă toate astea păstrează o aromă de copilărie iar omenirea începe să caute tot mai înverșunată simplitatea.

Dacă până acum vorbim aceeași limbă, ideea de a dormi în căsuțe din copac (așa cum ți-ai dorit întreaga copilărie, fără nicio șansă de izbândă, pentru că, să fim serioși, cine construia pe-atunci căsuțe în copac) ar trebui să-ți dea fiori de plăcere pe șira spinării și nostalgia să te ia pe sus în valuri. Iar dacă-i pe așa, cele de mai jos, alese dintre cele mai diverse zone ale țării, ar trebui să-ți umple cinci weekenduri petrecute frumos departe de casă.

Tree Cottage Păulești, județul HunedoaraTree Cottage Păulești. FOTO via www.wildventure.ro

Cu senzația că se află la ani lumină față de cel mai apropiat oraș, într-un loc în care căpițele de fân și Apusenii par singurii vecini pe raze de zeci de kilometri, „Tree Cottage” promite cești de cafea (atâta vreme cât soarele-i sus pe cer) și pahare de vin (când același soare începe s-o ia la vale) deșertate sub privirea pădurii întinse, în murmurul vântului printre frunze, având cerul de deasupra drept singur martor.

Dacă după mine ar fi, aș ține morțiș să-ți petreci aici întregul concediu, să nu pui picior pe asfalt și nici impresie de claxon să nu-ți atingă complexul alcătuit din scăriță, ciocan și nicovală. Dar dacă tu ții musai să te vezi luând împrejurimile la pas, află că celebra Rezervație de Zimbri din Țara Hațegului și Ulpia Traiana Sarmisegetuza se află la două ore de mașină de Păulești (în direcții diferite), Castelul Corvinilor la încă și mai puțin, iar Băile Romane Geoagiu (cele pe care civilizația nu a catadicsit să le atingă din antichitate încoace) la doar 110 kilometri.

Citește și: Cel puțin 6 locuri turistice surprinzătoare din România care i-au cucerit pe străini

Iar astea-s doar așa, rapide și superficiale recomandări; vorbim, totuși, despre Hunedoara, o zonă în care, și dacă te dai peste cap și tot n-ai cum să epuizezi toate cele ce trebuie văzute. Singurul neajuns ar fi, însă, faptul că disponibilitatea acestei căsuțe se epuizează ca pâinea caldă, iar câteva zile petrecute aici numai spontane nu pot fi, pentru că rezervarea trebuie făcută cu timp îndelungat a priori.

Forest Tree House, Cluj NapocaForest Tree House, Cluj Napoca. FOTO via airbnb

Multe acuze i se mai aduc Clujului în ultima vreme (iar nouă încă și mai abitir pentru că nu încetăm să-i mai recomandăm împrejurimile), dar cum ar putea fi exclus dintr-o discuție în care încap cuvinte „turism” și „România”? Cum să te prefaci că toată viața de care mocnește acest oraș îți este indiferentă, că străzile-i pietruite te lasă rece, iar amabilitatea oamenilor nu te-atinge nici cu violență unei pene de gâscă?

Citește și: 5 sate fermecătoare din România pe care să le descoperi în această vacanță

Acum, închipuie-ți că la doar 15 minute de acest al doilea centru urban românesc, adică la câteva stații de autobuz, dai de o casă precum cea construită de Adrian (aceasta-i singura informație pe care-o deținem despre proprietar). Una construită cu pasiune, grijă, despre care cuvintele de laudă ale turiștilor nu mai pregetă.

Un loc aflat la marginea pădurii, cumva la granița dintre confortul incontestabil oferit de proximitatea unui Lidl și șansa de reconectare cu natura, înlesnită de codrul vecin. Oricum, nu crede nicio iotă din cele ce-am înșirat până acum- citește singur în review-urile lăsate de foștii oaspeți și în cuvintele frumoase pe care poate Adrian se pricepe să le smulgă.

Rapsodia, SuceavaPensiunea Rapsodia, Suceava. FOTO via Facebook

Iată o casuță care iese din tipare: nu doar că-i singura din partea aceasta de țară (te rog, poți să mă contrazici dacă greșesc și nu mă menaja nicio secundă), dar este una dintre puținele care, fără să-i lipsească liniștea și copacii, a îndrăznit să se plaseze în inima orașului. Iar inima Sucevei nu-i orice inimă de oraș, ci înseamnă vecinătatea Cetății Sucevei și a Muzeului Satului Bucovinean. (Bucovinean? Ca să nu pleci pleci câine surd la vânătoare, află că nu le intri pe sub piele sucevenilor numindu-i moldoveni.)

Citește și: Glamping în România. 6 locuri de cazare unde stai la cort, dar beneficiezi de condiții de hotel

Pensiunea include două căsuțe în copac (fiecare cu terasă demnă de exerciții matinale de yoga) și emană o atmosferă de copilărie fericită, petrecută în grădina bunicilor. Este un punct excelent de plecare sau de întoarcere din pelerinajul celebrelor mănăstiri sau spațiul în care să-ți tragi sufletul după ce-ai coborât Munții Maramureșului, te-ai plimbat în mocănițe, ți-ai lăsat inima în Țara Dornelor sau cvadricepșii și gluteii pe Munții Rodnei.

Căsuța din Poiană, Perișani, județul VâlceaCăsuța din Poiană, Perișani, județul Vâlcea. FOTO via Facebook

Ovații și lacrimi de încântare par să scapere din colțul ochiului aparținând oricui a fost vreodată cazat aici. Iar eu puteam să bag mâna în foc că asta trebuie să se datoreze cel mai cu seamă Rezervației Naționale Cozia, aflate la doi pași. Adică să petreci câteva zile într-o liniște absolută, să-i dai bice cu drumețiile prin enorme zone protejate, prin păduri atât de virgine și de neatinse de picior de om încât să trezească Patrimoniului UNESCO nevoia imperioasă de a le lua sub aripa protectoare, asta nu-i deloc puțin pentru minte și plămâni.

Și totuși se pare că nu generozitatea cadrului natural este cea care impregnează satisfacție în amintirea oaspeților, ci, așa cum adesea se întâmplă, energia și pasiunea gazdelor. Pentru că atunci când oamenii clădesc ceva cu tot sufletul și nu precumpănesc nici cel mai mic efort pentru a face lucrurile bine, asta iese la suprafață mai ceva ca uleiul răsturnat într-un lighean cu apă.

Iar asta descrie exact eforturile proprietarilor Căsuței din Poiană, genul de gazde care nu mai știu ce să facă să te simți mai bine. De dragul datelor de ordin administrativ, menționez doar că proprietatea dispune de tot ce-i nevoie pentru a-ți face propriul grătar, băi reconfortante în ciubar și plimbări cu bicicleta prin împrejurimile naturale. Mâncarea ți-o poți pregăti singur în bucătăria căsuței sau te poți lăsa pe spate deschizându-te la vestă și dând gazdelor ocazia o să te răsfețe cu festinuri tradiționale.

Edenland Park, BaloteștiEdenland Park, Balotești. FOTO via Facebook

Am cumpănit mult decizia: este, oare, relevant să vorbesc despre căsuțe în copac aflate la 20 de kilometri de București? Și n-aș fi dat pe-afară de convingere dacă n-aș fi știut că dormitul în legănatul vântului la trecerea-i prin copac e doar cireașa de pe tortul acestui parc din Balotești. Pentru că dacă nu mai știi cum să faci ca să vezi fericirea scăpărând din ochii odorului, oferă-i un weekend aici. Iar dacă nici ție nu ți-ar sta rău cu puțină adrenalină șiroind prin vene, înscrie-te cu el la toate activitățile.

Trasee în copaci? Nu mai puțin de 14. Sărituri de la înălțime? Nu mai joase de 15 metri. Perete de escaladă? Cu instructori și tot tacâmul. Paintball? Oricând de preferat jocurilor pe calculator. Și abia după ce scapi de ultima picătură de energie și te îndestulezi la unul dintre punctele de servit masa din interiorul parcului, abia apoi te-ndrepți cu conștiința curată către căsuța din copac pentru a pune geană pe geană.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

17317 vizualizari

 • -1 (23 voturi)    
  mai draga (Sâmbătă, 18 iulie 2020, 10:46)

  ..13 [utilizator]

  Nu stiu de ce cred eu ca este publicitate mascata.

  Frumoase, tentante dar vorba unui cunoscut parca merita sa mergi pana mai departe si in loc de doua zile sa petreci 7 zile la acelasi pret...
 • +4 (10 voturi)    
  Foarte frumos articol (Sâmbătă, 18 iulie 2020, 12:25)

  Astazi [utilizator]

  Multumesc.
 • +8 (18 voturi)    
  mie nu imi aduce aminte de copilarie... (Sâmbătă, 18 iulie 2020, 12:43)

  Fileu_de_Poveste [utilizator]

  poate maimutelor.

  Lasand gluma, nu stiu cati de multi ati avut "tree house" in copilarie, ca nu era la moda nici la tara (deci clar nici la oras , de unde sunt majoritatea). La tara aveai poate o coliba ceva,...dar nu casa in copaci.
  E publicitate mascata, dar merge. E ceva unic, as incerca, dar nu stiu daca familia mea ar incerca, deci "pas"
 • +1 (11 voturi)    
  Eventual, (Sâmbătă, 18 iulie 2020, 13:46)

  John M. [utilizator]

  sa ne aducem aminte cand eram maimute si topaiam si bateam din palme la ceremoniile comandate de cizmar si leana, repetenta din Petresti, dar copiii nostri n-au dormit niciodata in copaci.
  • -2 (6 voturi)    
   spui din experienta (Sâmbătă, 18 iulie 2020, 21:24)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui John M.

   Io trait intre blocuri, sarit oarecum gardurile, niciodata cocotat in copaci ca nu ma pricepeam dar copilul una doua calarea singurul copac din zona in care locuia... Era mostenire de la ramura cealalta...

   Cand dormea avea aceeasi expresie si gesturi cu ramura cu care seamana mai mult - deh, ca nu poti sa te opui biologiei si descendentei...
 • -6 (12 voturi)    
  interesant (Sâmbătă, 18 iulie 2020, 13:57)

  nash pandelica [utilizator]

  promoveaza turismul pentru pensionari...
 • +10 (14 voturi)    
  Aham! (Sâmbătă, 18 iulie 2020, 14:28)

  Ciprian1979c [utilizator]

  Pt aștia care am prins ceva din copilărie si-n anii '80: nu prezentați niște locuri in care putem merge sa înghețam, sa nu avem apa calda si sa facem foamea - si sa si stam si la coadă pt asta? Ca sa ne amintim de copilărie si noi, ce mama naibii! Așa de supraestimata e prostia asta cu copilăria, nu mi vine sa cred..se fac strategii de marketing de doi bani ca sa te atraga, ceva de speriat! Nu de mult, am auzit de o tâmpenie colosală: unul te chema să muncești la el la ferma, dar să îi dai tu bani! Ca oferă cazare și masă, dar să muncești! WTF?! Care am mai prins muncă pe la țară în copilărie, pe care ne obligau bunicii să o facem in vacante, nu cred ca ne am duce nici plătiți, darămite in "vacanță"!
  • +7 (7 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Duminică, 19 iulie 2020, 12:18)

   [anonim] i-a raspuns lui Ciprian1979c

   • +3 (3 voturi)    
    :) corect! (Duminică, 19 iulie 2020, 13:57)

    Ciprian1979c [utilizator] i-a raspuns lui

    Si ii putem pune si la sapă pe unde avem nevoie! Chipurile.."îi învățăm plantele si sa aiba o viziune holistica asupra naturii''! :))
 • +7 (11 voturi)    
  cazare (Sâmbătă, 18 iulie 2020, 21:10)

  jos [utilizator]

  pai,eu i-as caza pe toti politicienii romani in cite o creanga solida din copacii tip hotel asigurati contra caderii de cite o funie groasa de cinepa uns cu sapun!!!!
  • +6 (6 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Duminică, 19 iulie 2020, 12:19)

   [anonim] i-a raspuns lui jos

 • +3 (5 voturi)    
  Nu vă mai rideti! Că nu e de ris (Duminică, 19 iulie 2020, 16:55)

  Sparafucile [utilizator]

  Fiindca putina lume stie ca Joan Baez, cunoscuta cintareata de muzica folk, cu ani in urma a cazut din copacul in care traia si a fost dusa la spital.

  Dupa insanatosire nu s-a observat ca muzica i-ar fi devenit mai buna.
 • -3 (3 voturi)    
  'Multumesc' pentru lectura de dimineata (Luni, 20 iulie 2020, 9:02)

  vladisadj [utilizator]

  E luni dimineata, moment potrivit pentru a mai rasfoi stirile de pe hotnews. Printre politica, economie si Covid, am observat un articol referitor la casute in copaci. Desi titlul este exagerat - nici eu nu am trait o asa experienta in copilarie, sunt crescut la bloc, ca majoritatea-, am decis totusi sa lecturez articolul pentru a afla mai multe informatii despre astfel de initiative din Romania. Draga domnisoara Iulia Hau, crede-ma sincer ca nu sunt omul care sa 'ia lumea la misto' fara o baza solida, dar limbajul folosit de tine, metaforele, greselile de exprimare cat si cele de ortografie, pe langa nenumaratele expresii scoase parca din filme SF (si am doar 37 de ani) m-au facut sa imi readuc aminte parola de la contul de hotnews pentru a putea scrie acest text. Sincer nu ma intereseaza catusi de putin daca autoarea este sau nu fiica cuiva, ca a ajuns sa scrie astfel de articole prin alte sisteme fata de cel de meritocratie, sau ca exista destui oameni cu experienta care poseda un limbaj adecvat. Problema majora este a celor de la HOTNEWS care permit unui astfel de articol sa fie publicat pe site-ul lor, ceea ce arata o lipsa de profesionalism chiar ridicata. Oare un editor cu experienta (nu un simplu consumator de text ca mine) a citit compunerea frazelor acestui articol inainte de a ii da ok la postare. Avand in vedere ca este deja al patrulea text scris de Iulia Hau pe hotnews, pare ca exista totusi o intelegere intre cele doua parti. Totusi, pentru mine, care deschid hotnews inainte de oricare alta sursa de stiri online, aceasta postare ma face sa ma gandesc serios daca acest site mai poate fi luat in serios sau nu. Cat despre autoare, chiar nu stiu ce sa spun mai mult decat atat: daca acesta este limbajul generatiei tale, deci daca cei din jurul tau chiar inteleg ceea ce scrii si nu sunt deranjati de modul in care compui un text (las deoparte diacritice si exprimare), atunci pot linistit sa renunt la oricare urma de speranta referitoare un viitor mai smart.
  • +1 (1 vot)    
   Dragă domnule vlad (Luni, 20 iulie 2020, 14:23)

   Iulia Hau [anonim] i-a raspuns lui vladisadj

   Dragă domnule vlad,
   Apreciez timpul pe care l-ați dedicat pentru a-mi oferi un feedback și mă întristează să aflu că textul meu v-a spulberat speranța într-un viitor mai bun. Aș fi apreciat, însă, și mai mult dacă măcar una dintre nenumăratele afirmații ar fi fost susținute de un exemplu sau de o idee concretă (cu alte cuvinte, dacă ar fi spus ceva). În lipsa acestora, comentariul dvs. se aseamănă izbitor cu un prea îndelungat învârtit în jurul cozii și nu cu o critică constructivă. În cazul de față, subiectivitatea dvs. nu face decât să alimenteze acuze nefondate.
   • -2 (2 voturi)    
    Fiecare pe limba lui/ei. (Luni, 20 iulie 2020, 16:54)

    vladisadj [utilizator] i-a raspuns lui Iulia Hau

    Draga Iulia,


    Imi cer scuze pentru ca am postat un mesaj care nu spune nimic, sau ca limita celor 2000 de caractere nu mi-a permis sa fac si un amplu comentariu pe text. Sfat prietenesc, fara niciun sarcasm: daca tu chiar crezi ca acest limbaj folosit, modul in care incerci sa te joci cu o multime de expresii ale limbii romane, sau felul in care elaborezi sintaxele, sunt de fapt cool si vin dintr-o perspectiva mai smart si aware asa (sa incerc sa iti vorbesc pe limba ta), este dreptul tau. Dar daca dai doi pasi inapoi, si ceri parerea unei persoane care scrie texte in conformitate cu o anumita etica a limbajului folosit, chiar sunt curios sa vad ce primesti ca feedback. Dar fie, scriind acest text realizez cum egoul tau mai degraba e zgandarit decat pus la analizat ceea ce incerc sa iti transmit. Asta tine foarte mult si de feedbackul peer-grupului, care probabil este unul favorabil, pana la urma. Doar ca, sincer, mai degraba o persoana ca mine isi permite sa plateasca sumele aferente inchirierii acestor locatii pe care tu le prezinti (o anumita varsta, statut social, plus dorinta, motivatie si experienta personala in a trai alternativ altfel decat a celor care ajung in Vama Veche). Practic, nu cred ca esti pe deplin constienta de faptul ca targetul pentru locatiile pe care le prezinti nu sunt cei din grupul din care apartii, atat ca medie de varsta, cat si ca intelegere a miscarii din care aceste oferte turistice fac parte, sa ii spunem general vorbind, a eco-turismului. Ecologia nu se rezuma la lipsa claxoanelor sau cocotatul in copaci ca sa dai bine in poze pe retelele de socializare. Asta este doar nivelul superficial, dar e dreptul tau sa il promovezi. Scurt pe doi: folosim discursuri foarte diferite cu referinte la acelasi subiect. Imi pare rau totusi, trebuie sa ma repet, ca esti un exemplu pentru aceasta generatie, avand in vedere ca as prefera sa nu fii pe lista de lectura a copilului meu, macar dintr-o perspectiva estetica, daca nu chiar una de valoare.
    • 0 (4 voturi)    
     Domnule vladisadj (Luni, 20 iulie 2020, 21:16)

     Iulia Hau [anonim] i-a raspuns lui vladisadj

     Domnule vladisadj, mă surprinde faptul că vă considerați întru totul reprezentativ pentru o întreagă categorie demografică și nu vă admiteți nici măcar ipotetic subiectivitatea. 

     Dacă sugerați că „limba mea” este una care abuzează de romgleză, vă invit să faceți un „check” mai riguros textului, cu riscul vătămării repetate a unei retine hipersensibile și a unui cod de etică imuabil. Poate îmi/vă explicați, în treacăt, și ce ați vrut să spuneți printr-o „perspectivă mai aware”. (Mai aware de ce anume?) 

     Situația dvs. financiară mă bucură nespus, ceea ce nu pot spune și despre abilitatea dvs. de a trage concluzii: nu s-a folosit în text nici măcar o singură dată cuvântul „ecologie”.Pe de altă parte, referințele la rețelele sociale (out of the blue, cum s-ar spune) mă lămuresc pe deplin cu privire la aversiunea pe care o nutriți față de noua generație și la tendința conservatoare. Dar e dreptul dvs.

     Spre binele limbii române, sper să încapă pe mâini și în minți care nu se agață de dogme și care văd în limbaj un mijloc de experimentare, inovație, și nu un biblelou. Din fericire, noua generație îndrăznește din plin.
    • 0 (2 voturi)    
     veninos și ofticos (Marţi, 21 iulie 2020, 23:05)

     Teodora Panțu [anonim] i-a raspuns lui vladisadj

     Turnați-i cu politică și covid lui nea vladisadj pentru că el vrea chestiuni serioase la prima oră a dimineții ca să își facă sânge rău și apoi să își verse veninul asupra celor din jur.
 • 0 (0 voturi)    
  Clar reclama... (Luni, 20 iulie 2020, 10:59)

  CetateanulRoman [utilizator]

  Si daca patronul are in familie privitori de Didcovery si amatori de Pete Nelson, gata si afacerea.
  Clar podeaua geluita (sau chiar sintetica) si cu 5m intre casute sau cea podita cu pietre de riu ar fi exact ca in povesti! Ca in povestile manelistilor sau pasionatilor de telenovele. Trebuia sa monteze si panouri fotovoltaice sa incarci "electrica", sa fie hipstereala completa.
  Cu siguranta "conditii de lux", traditionala cafea oseneasca (!?!?), vinul in copac (probabil din surcele) recomandat de un somelier de renume si care asorteaza bautura cu frunzisul si aroma de fructe de padure din momentul ala
  De aia nu se face turism in Ro, respectivii patroni alearga dupa himere. Nu inteleg notiunea de sezon - saison in original, si nu , nu e berea de care vorbeste google. Si importanta sezonului in decizia de a face turism, de constanta conditiilor atmosferice. De faptul c anu trebuie sa circuli 2-3 ore pe drumuri indoielnice pline de sinucigazi cu carnete cumparate pt a atinge un obiectiv turistic, care ori e ruina ori e renovat kitch.
  Saison ar trebui sa tina 6 luni nu 6 saptamini indoielnice orice vreme am cauta


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by