Plaje din România mai puțin aglomerate, unde poți să respecți distanța fizică în condiții de pandemie

de Iulia Hau     HotNews.ro
Sâmbătă, 25 iulie 2020, 11:43 Life | Calatorii


Jurilovca
Foto: Facebook
​În 2020, avem nevoie mai mult decât oricând de locuri de vacanță unde să nu fi ajuns chiar toți cunoscuții noștri, plus cunoscuții cunoscuților noștri. Câteva exemple din România, în cele ce urmează.

Pe bună dreptate a vuit presa zilelor trecute în legătură cu dezastrul ecologic de pe plajele Vadu-Corbu-Midia, fără să fi fost măcar primul astfel de abuz asupra naturii din zonă. Nevoia de vacanță în zone izolate (și de vacanțe, în general) a adunat 20 mii de turiști, transportați de nu mai puțin de patru mii de vehicule.

Nesocotind regulile impuse într-o zonă ce aparține Rezervației Biosferei Delta Dunării și perfect surzi la răul cauzat unei zone atât de sensibile, concetățenii însetați de litoral și evadare au cotropit aceste ultime zone sălbatice de coastă de pe întinsul țării.

Așadar, înainte de a recomanda vizitarea oricărei alte bucăți de litoral românesc, hai să vorbim în primul rând de respectul față de natură și de regulile care o protejează. Nu a fost un an ușor pentru nimeni, iar faptul că vara trece cât ai bate din palme o știm de când eram de-o șchioapă.

Dar asta, departe de a ne oferi dreptul la parcarea autovehiculele pe plajă sau la camparea în locuri nepermise, ne împinge mai degrabă să căutăm mai mult; să ne punem mai abitir la treabă curiozitatea și să ne aventurăm chiar și în locuri în care poate nu au ajuns toți cunoscuții noștri, plus cunoscuții cunoscuților noștri și așa mai departe.

Jurilovca, județul Tulcea
Spre norocul ei (sau nu), Jurilovca, o localitate pescărească de pe malul lacului Razelm, pare să se afle în 2020 pe buzele multor români. O fi exotismul numelui, care nu are nimic de-a face cu obișnuitele naționale, terminate „-ești”. O fi îmbrățișarea pe care-o primește din toate părțile din partea lacurilor Razim și Golovița.

Or fi istoria, trecutul, care nu se simt doar ca o părere în atmosfera creată de bunătatea oamenilor de prin partea locului. Au ca mărturie vestigiile de la Orgame - Argamum, o cetate atât de veche încât se ia la trântă cu manualul de istorie și cu Histria (cunoscută drept prima colonie grecească) și se pare că i-ar lua-o înainte cu 30 de ani.

O fi Capul Doloșman care-atât de ușor ar putea consola călătorii ce-și plănuiseră vara în Portugalia pentru că, deși nu-i fi cel mai vestic punct al Europei, este totuși cea mai înaltă faleză stâncoasă pe care o avem și singurul loc care adăpostește cele câteva exemplare de măslin dobrogean care ne-au mai rămas.

Iar dacă toate astea nu te dau pe spate și nu te catapultează pe locul șoferului, în goană către această așezare lipoveană, perspectiva căsuțelor pictate în albastru, a acoperișurilor de stuf și a sunetului de pescăruși pe plajă ar trebui să-ți înmoaie de tot rezistența.

Gura PortițeiFOTO: guraportitei.ro

Ca să ajungi aici pe calea apei, va trebui musai să treci prin mai-sus menționata Jurilovca. Alternativa își flutură seducător genele doar pentru împătimiții ciclismului, curajoșii care înfruntă arșița, nisipul și mărăcinii preț de aproape 40 de kilometri, pe un drum care pleacă din Vadu și refuză să cunoască urmă de cauciuc. Atenție însă, să nu pleci fără apă suficientă la tine, că-n arșița verii s-ar putea să rămâi rapid fără energie.

Gura Portiței este pe o fâșie de pământ între lacul Razelm și Marea Neagră, pe teritoriul unui sat cu trecut pescăresc și cu un prezent turistic în plină ascensiune. Întreabă pe oricine-a fost aici ce-i de făcut în Gura Portiței și îți va răspunde simplu: „nimic”. Vei ridica neîncrezător dintr-o sprânceană, nevenindu-ți a crede că-i loc sub soare în care poți să nu faci nimic și vei vrea să te convingi: „Cum nimic?”. „Uite-așa, nimic”.

Nu poți face-un drum până la magazin pentru o bere în plus pentru că, ei bine, ia magazine de unde nu-s. Nu tu magazine, nu tu muzee, nu tu străzi sau case memoriale, doar tu, gândurile-ți și marea. Iar gândurile, sabotoare cum obișnuiesc, și-ar putea lesne găsi nașul aici.

Citește și: Cel puțin 6 locuri turistice surprinzătoare din România care i-au cucerit pe străini

Ar putea fi ușor reduse la tăcere de către frumusețea soarelui înghițit de mare, de deliciul icrelor și al preparatelor proaspete lipovenești, de melodia valurilor care spală țărmul sau de imaginea umbrelelor de stuf. M-aș opri puțin asupra acestora din urmă; mereu i-am admirat pentru măiestria (cu nimic mai prejos de cea a palmierilor mediteraneeni) cu care se pricep să sădească în piept certitudinea că ai părăsit rutina cea de toate zilele.

Am și câteva vești proaste despre Gura Porțiței și anume că locurile de cazare sunt limitate, asta dacă nu vrei să vii aici cu cortul, iar prețurile din satul de vacanță nu sunt prea prietenoase, o boală mai veche a litoralului românesc, nu am loc aici să dezvolt subiectul.

TuzlaPlaja Cochilia. FOTO via @dragos_tud/ Instagram

N-o să mă prefac că nu știu ce s-a petrecut luna trecută în Tuzla și nici n-o să minimizez gravitatea organizării unei petreceri ilegale, fără respectarea regulilor impuse de pandemia COVID-19. Mă aștept, însă, ca evenimente similare să prezinte o tendință pronunțată în perioada ce urmează și năzuiesc ca tu să fugi cât vezi cu ochii de asemenea excese.

Dacă prosoapele aglomerate pe suprafețe prea mici, în echipă cu șezlongurile la 200 de lei, sunt cele ce te-au tot împins în ultimii ani să faci stânga-mprejur în fața litoralului autohton, în Tuzla ai toate șansele să te afli la distanță considerabilă de prosopul vecin.

Apa îmbracă aici o culoare turcoaz, la fel de clară ca cerul de deasupra, iar fâșia de țărm poate fi străbătută la pas molcom în nu mai mult de 15 minute. Nu te aștepta la prețuri de chilipir la cazare, nu e cazul, dar aici poți campa pe plajă în condiții de perfectă legalitate.

Se aude că, dacă vine vorba de urmărit apusuri în bătaia brizei, nu-s multe spații litorale românești care să-i poată face concurență plajei Cochilia de aici. Amenajată recent și numai bună de azvârlit pe peretele oricărei rețele sociale, cu ale sale hamace, umbrele de stuf, perne și leagăne la mal de apă, Cochilia este locul unde poți transforma în artă deșertarea unui pahar de vin în bătaia apusului.

SulinaPlaja Sulina. FOTO via TravelZoom.ro

Sulina este unul dintre orașele românești cu care istoria nu s-a arătat prea îndurătoare. Trecutului său interbelic, glorios, cosmopolit i se opune astăzi nepăsarea autorităților, care de decenii bune îi întorc spatele și nici cât de-un vârf de ac parcă nu le pasă de paragina care a cuprins prin multe locuri acest oraș portuar glorios.

Citește și: 5 sate fermecătoare din România pe care să le descoperi în această vacanță

Totuși, așa cum frumos scria un ziarist interbelic, Sulina rămâne locul „unde ești cu un picior în Delta Dunării și cu celălalt pe plaja Mării Negre”. Rămâne orașul care îți pune la dispoziție (după o călătorie cu barca) o vizită în exotica Pădure Letea, acea poveste de deltă pe paginile căreia o iau la goană caii sălbatici, în contrast cu calmul imperturbabil al stejarilor ce-au cunoscut secole.

Localnicii de aici pun și ei la dispoziție minților curioase povești despre nedreptățile înfăptuite orașului, despre clădirile patrimoniale care, deși au supraviețuit bombelor, au fost nimicite de indiferență. Aici găsești o bucătărie pescărească de zile mari și o plajă în care doar să ții cu tot dinadinsul ai putea să nesocotești distanțarea socială.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

26704 vizualizari

 • +21 (33 voturi)    
  . (Sâmbătă, 25 iulie 2020, 12:15)

  Toate nickname-urile erau luate [utilizator]

  Și acum fix aici se vor îngrămădi toți cocălarii. Super.
  • +11 (11 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 25 iulie 2020, 13:17)

   [anonim] i-a raspuns lui Toate nickname-urile erau luate

   • +10 (10 voturi)    
    pe litoralul romanesc (Duminică, 26 iulie 2020, 1:49)

    rov [utilizator] i-a raspuns lui

    la conditiile oferite ar trebui se fie preturile la jumatate de pret fata de Bulgaria...
    Dar prostul nu-i prost destul pana nu-i si fudul, pe asta se bazeaza hotelierii jegosi din Romania
  • +12 (12 voturi)    
   Din fericire (Sâmbătă, 25 iulie 2020, 13:23)

   feroviarul123 [utilizator] i-a raspuns lui Toate nickname-urile erau luate

   la Gura Portiței si la Sulina nu poți sa ajungi cu mașina. In ambele cazuri trebuie sa iei fie vaporul fie o barca particulara. care din experienta costa de parca o cumperi.
   Vrei intimitate du-te la Perișor.
  • +2 (8 voturi)    
   ...exact... (Sâmbătă, 25 iulie 2020, 13:25)

   RenatoA [utilizator] i-a raspuns lui Toate nickname-urile erau luate

   ... acum vor afla de ele si cunoscutii cunoscutilor colegilor de la gradinita...
  • +18 (24 voturi)    
   Nu se poate ajunge cu mașina la ele, (Sâmbătă, 25 iulie 2020, 13:44)

   Ciprian1979c [utilizator] i-a raspuns lui Toate nickname-urile erau luate

   in afară de Tuzla si acolo ai mai multe șanse cu Logan decât cu BMW, ca ramane suspendat pe șleauri! Dar, chiar așa, restul inteleg, oricum sunt greu de ajuns la ele, dar de ce dati Tuzla?! Sa vina toți?! Asta mai lipsește! Profit de ocazie să spun ca nu există nimic pe plaja, doar două, trei cherhanale in 4-5 km, care nu au prea multe! In rest, muriți de cald si de sete si vin oameni săraci ca mine, pe care ii doare in fund de aifoanele, de ochelarii raiban si de lanțurile voastre(ete, sunt si incult in cap, nu știu nici sa scriu, nu am valoare)! Apropo, nici semnal nu prea e la telefon, trebuie sa așteptați până plecati ca sa "existați" pe Insta și pe Facebook(unde "e toată lumea buna", nu?)
  • -1 (3 voturi)    
   Chiar nu înțeleg articolele astea (Duminică, 26 iulie 2020, 9:38)

   Captain Obvious [utilizator] i-a raspuns lui Toate nickname-urile erau luate

   Distrug natura, la fel cum a făcut-o Facebook, Google. Nu mai exista oază de liniște. Acum ii zice hidden gem si e pe o hartă.
 • +5 (9 voturi)    
  litoralul romanesc-apa e infecta (Sâmbătă, 25 iulie 2020, 18:05)

  tiana [utilizator]

  Apa e infectă, plină de alge, nu curăţă nimeni, algele se descompun, e groaznic!!!

  La urgentă, pe litoral, e plin de copii cu vărsături, diaree, febră mare... foarte dezhitrataţi!!! Si la Regin a Maria!

  La fel păţesc şi adulţii dar adulţii sunt mai conştienţi să se hidrateze până ajung la medic, la consult, după toată coada aia!!!
 • +2 (8 voturi)    
  Clasic - dragut de stiut, dar consecintele... (Duminică, 26 iulie 2020, 1:30)

  Gigeleanu [utilizator]

  Sorry, dar asta e genul de "reclama" care distruge exact specificul acelor zone... parca vad gratare pe plaja acolo, poate peste vreo 2 ani si ceva manele la difuzor, sa se relaxeze lumea :)
  • 0 (0 voturi)    
   ... (Luni, 27 iulie 2020, 10:47)

   aeugenius [utilizator] i-a raspuns lui Gigeleanu

   inca de vreo 2-3 ani au aparut manelistii, cocalarii care vin cu boxe, cu orga de lumini si stroboscoape pe plaja de la Vadu...gratarele sunt default...nu mai zic de nesimtitii care intra cu masinile pe plaja...poti lasa masina la 7 metri de plaja, dar de ce sa faci asta? daca esti sensibil la talpi...
   si tot nesimtitii nu sunt in stare sa plateasca 5 lei/zi taxa de acces/vizitare rezervatie, iar cand vine controlul si iau amenda se cearta cu oamenii aia care le spun care sunt regulile (reguli scrise mare, sa vada tot chioru', la intrarea in zona).
   sanatate tuturor!
 • +4 (4 voturi)    
  Gura Portiței (Duminică, 26 iulie 2020, 21:03)

  oxbridge [utilizator]

  Fix ieri am fost acolo, fugind o zi de îngrămădeală de Weekend de la Mamaia. O ora de mers pana la Jurilovca (bun drumul), apoi șalupa (3 curse pe zi, 50 lei lei pe sens / persoana peste 7 ani). Acolo, o plaja mică, apa plină de alge, panta mult mai abrupta ca la Mamaia). Pe lângă acel complex cu cazare, cu căsuțe și bungalow-uri, mâine și o zona de plaja cu corturi.
  Pe scurt:
  - nu văd cum ar putea deveni un loc pentru turism de masa, dpdv al capacității
  - o grămada de oameni care nu respectau regulile și de distanțare și de bun simt; poate mai putini ca la Mamaia, fiind un loc mai retras și mai puțin accesibil (inclusiv financiar, o ciorba era peste 35 lei la singurul restaurant, cel al complexului).
  - nu contează unde mergi, e posibil sa dai peste inconștienți peste tot, fiecare e pe cont propriu.
  • 0 (0 voturi)    
   si toxinfectia alimentara (Luni, 27 iulie 2020, 15:20)

   Captain Obvious [utilizator] i-a raspuns lui oxbridge

   ai avut-o sau nu? de obicei se face la gura portitei


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by