Iarna nu este doar anotimpul preferat de mulți, dar și sezonul în care unele orașe par a fi mai potrivite pentru o vizită decât în timpul verii. Este cu siguranță o apreciere subiectivă, deoarece acele orașe sunt foarte plăcute și în alte sezoane, dar tot merită trecută în revistă recomandarea de la Travel Awaits.

Hamburg iarnaFoto: Carl-Jurgen Bautsch / Panthermedia / Profimedia Images

​Tallinn

Capitala Estoniei pare a fi un oraș încremenit în timp dintr-o poveste cu zâne. Centrul vechi este adăpostit între mândre ziduri medievale cu turnuri de veghe cu acoperișuri roșii și ascuțite, iar ulițele pietruite se strecoară printre case vechi, unele construite pe jumătate din lemn, altele ornate în culori pastelate.

Piața orașului este lângă vechea primărie, construită în 1404 și fiind cea mai veche din țările baltice. Magazinele vând artizanat local, pitici cu nasuri lungi numiți tomte sau tonttu din folclorul nordic. Zăpada, cafenelele și restaurantele cu vin fiert (glőggi) și ciocolată caldă, patinoarul străjuit de case colorate, piața cu chioșcuri din preajma Crăciunului – toate contribuie la o perfectă atmosferă de iarnă.

FOTO: visittallinn.ee/Kapio Kalda

Pont: Old Hansa, un restaurant cu tematică medievală, oferă o experiență ce merită încercată. Meniul este bogat și toate rețetele folosesc ingrediente care erau folosite și în Evul Mediu. În timp ce mănânci ca regii te poți delecta cu muzica epocii, toți instrumentiștii (și ceilalți angajați) fiind îmbrăcați în haine medievale.

Strasbourg

O alegere perfectă, deoarece este greu de văzut un oraș mai frumos împodobit de Crăciun. Nu există vitrină fără luminițe sclipitoare și decorațiuni de sezon. Este un oraș foarte frumos și vara, dar dacă puteți ajunge acolo doar o dată, alegeți Crăciunul – trebuie să vezi ca să crezi.

FOTO: Twitter

Pont: Deși sunt piețe mari de Crăciun în jurul catedralei și în piața centrală, mergeți în cele mici din Petite France, partea cea mai veche din orașul vechi, cu case pe jumătate din lemn, poduri acoperite și mici scuaruri cu ambianță deosebită.

Stockholm

Gamla Stan - orașul vechi, plus palatele, parcurile, străzile, acoperișurile acoperite cu zăpadă perfect albă fac și mai speciale imaginile nenumăratelor insule, canale, poduri și porturi. Orașul este parcă făcut pentru iarnă și știe să obțină totul de la ea, făcând fiecare loc confortabil și calm.

FOTO: Anna Yu / Alamy / Profimedia Images

Pont: Dacă aveți noroc și tocmai a nins, mergeți direct la palatul Drottningholm din fotografie, care este deosebit de impresionant în zăpadă.

Helsinki

O altă încântare de iarnă, cu portul vechi și magazinele sale de artizanat, piața acoperită, iar apoi vasta Esplanadă cu localul istoric Kapeli – jumătate cafenea, jumătate restaurant care arată ca un ornament de Crăciun, dar servește și mâncare bună. Iar piața din fața catedralei, la câțiva pași de Esplanadă și Kapeli, este o altă priveliște frumoasă cu bradul de Crăciun din fața catedralei albe.

FOTO: Gavin Hellier / robertharding / Profimedia Images

Pont: Finlanda are 5,3 milioane de oameni și 3,3 milioane de saune – nu ezitați să folosiți una, iarna este cel mai plăcut.

Paris

Parizienii s-ar putea să fie îngroziți, lor nu le place frigul. Dar Parisul este mai puțin populat iarna și poți admira arhitectura fără a fi mascată de frunzele arborilor. Iar după ce ninge, metroul și autobuzele intră în serviciu redus și nimeni nu mai iese din case. Așa că poți avea Champ de Mars aproape în exclusivitate și fotografia un Tour Eiffel înzăpezit și fără turiști.

FOTO: Hemis / Profimedia Images

Pont: Iarna apar multe patinoare în tot orașul, dar mergeți la Grand Palais – locul este superb, poți bea ceva cald sau șampanie rece și să-i vezi pe alții căzând pe gheață.

Edinburgh

Capitala Scoției este frumoasă tot anul, chiar și când plouă. Dar atrage privirile mai ales în jurul Crăciunului, când pantele abrupte care duc la castel arată deosebit de bine, mai ales de Anul Nou. Este timpul să-i vezi pe scoțieni sărbătorind Hogmanay, când trebuie să faci rost de o torță pentru procesiunea de pe Royal Mile și să înveți cuvintele de la Auld Lang Syne, pe care-l cântă toată lumea.

FOTO: Andrew Steven Graham / Alamy / Profimedia Images

Pont: Pe 2 ianuarie, când petrecerea s-a terminat și a trecut mahmureala, ia-o spre Botanical Gardens pentru ultimele intervale de vizită pe cărarea luminoasă, Light Trail. 20 de lire adulții și 14 lire copiii, dar luminile sunt minunate.

Hamburg

Vara, canalele și lacurile sunt pline de bărci și vâslași, parcurile pline de picnicuri și e plăcut să scapi de ploile care cad primăvara și toamna. Și iarna fac o pauză, când se transformă în zăpadă.

Dacă cele două lacuri din centru îngheață, toți locuitorii intră pe gheață – pentru plimbări și patinaj, dar și pentru cârnați și vin fiert. Concertele de Crăciun sunt minunate în moderna Elbphilharmonie, dar și la emblematica biserică St. Michaelis.

Elbphilharmonie (Foto: Facebook)

Pont: Konditorei Lindtner din cartierul Eppendorf este cafeneaua de stil vechi care simbolizează pasiunea nemților pentru prăjituri. Lübecker Marzipantorte, o prăjitură cu cremă și marțipan este o bombă cu calorii, dar oricum se ard mai multe iarna.

Citește și: