Viața și provocările unei femei pilot într-o industrie dominată de bărbați. „Și poți tu, așa micuță, să zbori un avion așa mare?”

de Ana Tepșanu     HotNews.ro
Duminică, 7 noiembrie 2021, 9:00 Life | Calatorii


Pilotul Teodora Grama
Foto: Arhiva personala
În toată lumea, doar 5% dintre piloții avioanelor de linie sunt femei. Românca Teodora Grama este una dintre ele. Ea spune că această meserie nu e destinată doar bărbaților și speră ca experiența ei să inspire și alte tinere să aleagă această meserie superbă. Am stat de vorbă cu Teodora despre ce înseamnă să fii femeie pilot în România și care sunt provocările și satisfacțiile din acest domeniu.

Teodora Grama are aproape 30 de ani și peste 2500 de ore de zbor acumulate. O găsești pe cursele operate de către Wizz Air din București, pe avioane de tip Airbus, mai exact pe Airbus 320 și Airbus 321.

Drumul ei până aici nu a fost unul lin și clar, mai ales că nu-și imagina vreodată că poate fi pilot. În 2006, când avea 15 ani, a știut că vrea să fie în aviație, dar imaginația n-a purtat-o până la meseria pe care o are în prezent.

Credea că școala de piloți este rezervată celor din familii de piloți sau chiar pentru băieți. În plus, mai erau și taxele scumpe de școlarizare.

În acel an, tânăra a mers cu tatăl ei la un miting aviatic la Aeroportul Mihail Kogălniceanu și a fost impresionată de toate performanțele de zbor acrobatic, dar și de aeronavele prezente acolo, doar pentru a fi admirate de public.

„La sfârșitul zilei, l-am rugat pe tatăl meu să-mi cumpere de la un stand de suveniruri un medalion cu avion. El, parașutist militar și pasionat de aviație, foarte bucuros, s-a conformat. Port și astăzi la gât acel medalion”, adaugă Teodora.

Dorința de a deveni pilot s-a concretizat abia în facultate, unde a studiat Inginerie Aerospațială.

„Am fost singura fată din grupa mea”
În facultate, Teodora a început să se intereseze de variante prin care se poate înscrie la școala de piloți. A descoperit că anumite companii aeriene au propriile lor programe de pregătite, așa numitele „from zero to hero”, la sfârșitul cărora, dacă treci toate examinările, ai un job asigurat în cadrul companiei respective.

Ea a aplicat la programul de cadeți al Wizz Air din cadrul școlii Central European Flight Academy, o școala cu sedii în Nyíregyháza, Ungaria și Lelystad, Olanda.

„Am început cursurile în ianuarie 2016 și, la sfârșitul verii lui 2017, începeam pregătirea de copilot pentru Airbus 320, cu 150 ore experiență din școala de piloți. Examenele au fost multe și dificile. 14 examene teoretice și alte patru practice, unde nota minimă de trecere era de 75 de puncte din 100”, povestește Grama.

A fost singura fată dintr-o grupă de opt bărbați, dar experiența nu i-a fost străină, deoarece și în timpul facultății a fost singura fată din 80 de colegi.

Așa cum menționează, a trăit și momente haioase care au derivat din acest lucru, cum ar fi faptul că pantalonii de la uniforma ei nu aveau buzunare și nici găici pentru curea, așa cum aveau băieții.

Altul are legătură cu faptul că ea este mică de înălțime și scaunele din avioanele „de școală” nu se pot ajusta atât de mult. „Uneori, în funcție de tipul de avion, aveam nevoie de o pernă sub șezut ca să stau mai sus ca și perspectivă sau chiar de o a doua, pusă pe spătar ca să pot ajunge la palonier (acele pedale care controlează direcția și frânarea la avion).

Colegii băieți făceau des glume pe seama mea din pricina aceasta”, își aduce aminte pilotul.

Cea mai stranie experiență ca femeie student a fost legată de „ritualul” când „ieșeau la simplă”, atunci când zburau pentru prima oară singuri, fără instructor. Așa cum povestește, obiceiurile diferă de la școală la școală și de la țară la țară.

„În România, piloții studenți sunt aruncați cu fundul în mărăcini, în Olanda sunt stropiți cu furtunul, iar la școala mea primeau „un șut în fund”. Eu nu am trecut prin acest ritual, dar a fost un moment în care am conștientizat cu adevărat că sunt într-o industrie care, în trecut, era destinată exclusiv bărbaților”, explică ea.

Primul zbor pe Airbus 320: „Ochii mi s-au umplut de lacrimi”


Nu-și aduce aminte multe detalii despre primul ei zbor ca pilot comercial, iar asta probabil pentru că avea multe informații de absorbit. În mintea ei a rămas însă înmagazinată senzația aproape copleșitoare de mândrie din ziua primului zbor vreodată pe Airbus 320, zborul de „landing training”, când piloții învață să aterizeze avionul, fără pasageri.

„În momentul în care am început rulajul spre pistă, cu mine la controlul avionului, am realizat că efectiv acesta este începutul visului meu care se va realiza și au început să-mi tremure aproape incontrolabil picioarele pe paloniere și ochii mi s-au umplut de lacrimi.

M-am oprit o secundă, am tras aer adânc în piept și m-am îmbărbătat singură: „nu acum, după ce termini”. Și apoi mi-am continuat rulajul cu cel mai mare zâmbet pe față. Se întâmpla cu o zi înainte de ziua mea de naștere, în noiembrie 2017”, își aduce aminte tânăra.

„Sunteți sigură că sunteți pilot și nu stewardesă?”
Meseria de pilot este încă una dominată de bărbați, dar Teodora Grama crede că este așa pentru că multe fete nu știu că pot activa în acest domeniu. Spre exemplu, prin intermediul conturilor sale de social media, ea speră să inspire fete și să le arate că pot face această meserie superbă și pot visa la ea, deoarece este un vis realizabil.

Pentru că trăim totuși într-o societate patriarhală, judecățile pasagerilor nu s-au lăsat așteptate, iar pilotul s-a întâlnit cu reacții precum: „dumneavoastră?”, „așa micuță?”, „sunteți sigură că sunteți pilot și nu stewardesă?”

„Nu-mi dau seama dacă este din cauza asta, sau din cauză că sunt eu o fire perfecționistă, dar uneori simt că trebuie să performez întotdeauna la 120% pentru că, în cazul în care aș face o greșeală, aș putea fi judecată nu ca om, ci ca femeie. Și nu vreau să dezamăgesc sau să alimentez o astfel de ipoteză greșita. Toți piloții, indiferent de sex, sunt pregătiți în mod egal”, explică ea.

Aici intervine și una dintre cele mai mari preconcepții, cea legată de diferențele fizice dintre bărbați și femei. „Și poți tu așa micuță să zbori un avion așa mare? Da, pot, pentru că nu e nevoie de forță fizică să pilotezi un avion. Ci doar de o minte ascuțită, de multă pregătire și disciplină”, susține Teodora.

Însă, completează pilotul, de cele mai multe ori, reacțiile sunt pozitive, iar oamenii îi zâmbesc sau o felicită, gesturi care o încarcă de energie. Speră ca în timp noțiunea de femeie pilot să nu mai fie „exotică”, ci normală, iar oamenii să se obișnuiască.

Chiar dacă nu există o comunitate care să adune toate femeile pilot românce la un loc, Grama spune că a primit mereu susținere și mentorship din partea colegelor sale.

Plus de asta, adoră zborurile alături de alte femei comandant, deoarece simte că și ele au trecut cu succes prin aceleași greutăți ca ea. „Iar asta îmi oferă un confort teribil, acela că nimic nu este imposibil de realizat.”

„Hormonii fericirii năvălesc în creierul meu după fiecare decolare”


Teodora Grama povestește că nu poate compara cu nimic altceva senzația pe care o are atunci când pilotează un avion: „Simt cum toți hormonii fericirii năvălesc în creierul meu după fiecare decolare. Și pentru că l-am pierdut pe tatăl meu înainte de vreme, o să sune clișeic, dar în aer mă simt mai aproape de el. Mai liniștită din punctul ăsta de vedere, dar și mai ageră și conștientă de ceea ce fac.”

Odată ce este în cockpit, mintea ei se detașează de toate problemele și este prezentă doar acolo.

„Înainte de a ne prezenta la aeroport pentru zbor, trebuie să ne autoevaluăm și să decidem dacă suntem „fit to fly” (apți de zbor), din toate punctele de vedere. Dacă suntem odihniți, hrăniți corespunzător, dar și mental, să nu existe nimic care ne-ar putea afecta concentrarea și abilitatea de a gândi și a lua decizii corecte sub presiune”, explică ea.

La finalul fiecărui zbor comercial, momentul ei preferat, și cel care o umple de energie, indiferent cât de obositoare a fost ziua, este atunci când comandantul mulțumește echipajului și îl întreabă cum a decurs ziua, ce a mers bine, dacă există ceva ce ar putea fi îmbunătățit sau care au fost problemele.

Un zbor memorabil


În vara lui 2021, Teodora Grama opera primul zbor al companiei Wizz Air pe aeroportul din Hurghada, Egipt. Este o tradiție ca atunci când se întâmplă acest lucru (primul zbor al unei companii pe un anumit aeroport), avionul să fie așteptat cu salutul tunurilor de apă.

„Este un moment unic și pe care nu mulți piloți ajung să-l experimenteze în cariera lor. Tot pe acel zbor am fost însoțiți de către un inginer mecanic. Și acest lucru a fost deosebit, să zburăm în echipaj de trei – eu, comandantul și colegul nostru inginer. M-a dus cu gândul la cum se operau zborurile înainte, nu doar cu piloți, ci mereu și cu un mecanic de bord”, și-a adus amintea ea.

Un zbor dificil


Teodora Grama povestește cum într-unul dintre zboruri, în drum spre Zaragoza, piloții au fost sunați de șefa de cabină și informați că au un pasager la bord care se simte foarte rău.

„Am început imediat să evaluăm o posibilă aterizare la alt aeroport de pe rută. Am fost sunați înapoi și informați că trebuie să aterizăm pentru că pasagerul este posibil să aibă infarct și are nevoie de ajutor de specialitate cât mai repede cu putință.

A fost cea mai rapidă coborâre pe care am efectuat-o vreodată, ambulanța ne aștepta imediat la ieșirea de pe pistă, având deja toate informațiile necesare pentru preluarea sa în siguranță.”

„În pandemie, cerurile păreau mai goale”Un aeroport gol din Grecia, în iulie 2020, în timpul pandemiei. FOTO: Shutterstock Editorial/ Profimedia

Teodora Grama mărturisește că aviația a fost greu încercată în pandemie, iar la începutul izolării, ea a trăit momente în care nu a zburat timp de două luni la rând. Se consideră norocoasă, deoarece alți colegi zburau și mai puțin, motiv pentru care au avut nevoie de traininguri în simulator înainte de a reveni la manșă.

„A fost foarte stresant din cauza incertitudinii. Și a fost din nou dificilă revenirea la zbor. Lucruri pe care le făceai în două, trei minute durau acum ceva mai mult. Iar cerurile păreau mult mai goale.

Se întâmpla uneori să fim singurul avion dintr-o zonă de controlare - numai noi și controlorul de trafic pe frecvență”, explică ea. În tot acest timp, pilotul și-a păstrat optimismul și a încercat să se axeze pe soluții și gândul că lucrurile vor începe să revină la normal.

Ceea ce a ajutat-o foarte mult a fost sportul, motiv pentru care și-a obținut și certificatul de instructor de fitness. Sănătatea mintală este extrem de importantă în această meserie, iar Teodora încearcă să aibă un stil de viață cât mai echilibrat. Pe lângă mișcare, ea prioritizează odihna și nutriția.

„Am parte și de foarte multă susținere din partea familiei și a prietenilor. Când am mai multe zile libere, încerc să mă deconectez de la zbor, să recuperez serialele preferate, să citesc și să ies să socializez”, adaugă ea.

„Mă simt mai în siguranță în avion, decât în drum spre aeroport”


Teodora Grama își dorește foarte tare să popularizeze această meserie în rândul femeilor, dar și a celor care-și doresc un astfel de job, dar nu înțeleg exact ce înseamnă. Un fan fact din domeniu, spune ea, este că nu ai nevoie de studii superioare pentru a deveni pilot.

Trebuie să ai liceul terminat, o înclinație spre matematică și fizică, să vorbești bine limba engleză și să fii foarte disciplinat și pregătit să înveți foarte mult. În viziunea ei, un pilot bun este și un foarte bun comunicator, un om care gândește creativ, dar și rapid sub presiune.

„Tot el este un bun lider și capabil să facă față stresului cu brio. Multitasking-ul este o altă abilitate importantă”, completează ea. În ceea ce privește siguranța avioanelor, pilotul spune că, statistic vorbind, oamenii sunt mult mai în siguranță în aer, decât în trafic, spre exemplu.

Domeniul este foarte bine reglementat și nu se întâmplă nimic la voia întâmplării. Așa cum explică, piloții trec prin verificări de două ori pe an, dar și controale medicale. Însoțitorii de zbor se află la bord, în primul rând, pentru siguranța pasagerilor, și apoi pentru confortul lor.

„Avioanele sunt verificate zilnic din punct de vedere tehnic. Controlorii de trafic sunt si ei, la propriu, tot timpul cu ochii pe noi și trec și ei prin foarte multă pregătire, în mod continuu, pentru a ne menține pe noi în siguranță.

Avioanele sunt astăzi foarte bine dotate din punct de vedere tehnologic, având numeroase sisteme de redundanță, dar și de prevenire a întâlnirii condițiilor periculoase de zbor. Eu mă simt mult mai în siguranță la muncă, odată ce am urcat în avion, decât în drum spre aeroport”, mai spune ea.

Pentru cei care sunt curioși ce conține mereu bagajul Teodorei Grama atunci când merge la job, ea dezvăluie, în primul rând, lucrurile standard în geanta oricărui pilot - licențele de zbor și cea medicală, pașaportul, carnetul de zbor, mai multe pixuri, o lanternă, geaca high visibility și tableta.

Cât despre obiectele personale, ea spune: „cafea, ceva snacksuri, ochelarii de soare (indiferent de sezon, noi avem norocul de a vedea mereu soarele odată ce străpungem plafonul de nori), câteva elastice de păr și o cremă hidratantă pentru mâini.”

O meserie care i-a schimbat perspectiva asupra vieții


De când este pilot, Teodora Grama a învățat să fie mult mai recunoscătoare pentru toate momentele pe care le are cu familia și prietenii, deoarece, atunci când zboară, oamenii nu pot da de ea ușor. Plus de asta, când este deasupra tuturor orașelor mari din Europa și le vede atât de mici, realizează cât este de norocoasă pentru jobul ei.

„Cumva realizez și cât de mici suntem cu toții în viață și că poate problemele pe care le considerăm colosale nu sunt chiar așa. Nu suntem singuri în fața lor și pentru orice se poate ivi o rezolvare sau, dacă nu, o altă oportunitate”, mărturisește ea.

Cât despre aplauzele de la final, pilotul spune că, de multe ori, nu le aude din cauza motoarelor și a faptului că ușa de la cockpit este închisă. „Însă, se mai întâmplă să le auzim și n-am întâlnit niciun pilot până acum care să nu zâmbească sau chiar să facă o glumă legată de cât de faină a fost aterizarea.”

În viitor, Teodora Grama vrea să ajungă comandant, dar pentru asta trebuie să mai acumuleze ore de zbor și să se pregătească cât mai bine din punct de vedere teoretic. Plus de asta, i-ar plăcea foarte mult să realizeze și proiecte în afara cockpit-ului.

„Să merg să vorbesc în școli cu elevii, să îi cunosc și să inspir cât mai mulți oameni la rândul meu, așa cum m-au inspirat și pe mine femeile care acum mi-au devenit colege”, încheie ea.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

34470 vizualizari

 • +32 (38 voturi)    
  apropo de (Duminică, 7 noiembrie 2021, 9:51)

  piticu_enigmatic [utilizator]

  „Și poți tu, așa micuță, să zbori un avion așa mare?”...2 politisti stateau de voba in fata unui jumbo jet si unu zice: iti dai seama ce tari aia care deturneaza ditamai avionu cat e de mare !!! Si ala: nu ma...nu-l deturneaza aici il deturneaza in aer sus cand e atatica. Asa si ea..il piloteaza acolo sus cand e mic.
 • +19 (33 voturi)    
  Nota 10 ptr articol si felicitari d-nei pilot !!! (Duminică, 7 noiembrie 2021, 11:22)

  pinguinu [utilizator]

  Multa ambitie si determinare pe o doamna " așa micuță" care a invatat sa zboare cu "un avion așa mare"!

  Mai vreau sa citesc astfel de articole cu mesaj pozitiv si care prezinta realizari frumoase ale unor oameni obisnuiti.

  De stiri negative suntem "bombadati" din toate partile.
  • +7 (15 voturi)    
   Determinare... (Duminică, 7 noiembrie 2021, 12:04)

   FlorinG [utilizator] i-a raspuns lui pinguinu

   ...inseamna, in limba romana, sa fii convins de cineva. In engleza inseamna sa fii hotarat. Nu e totuna.
   • -14 (22 voturi)    
    hehehehe (Duminică, 7 noiembrie 2021, 14:43)

    john70 [utilizator] i-a raspuns lui FlorinG

    Asa a venit de sus formularul tipizat cu ce sa scrie. La asa propaganda imputita te-ar mira?
  • -6 (6 voturi)    
   ”salutul tunurilor de apă” e de fapt botezul (Duminică, 7 noiembrie 2021, 15:29)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui pinguinu

   și nimeni n-ar elimina ceremonia botezului de pe aeroporturi. Tocmai pentru că în zbor e mai ușor să conștientizezi că nu controlezi chiar totul și nu toate depind de tine.

   La fel și în cazul copiilor, acum se numește ”baby shower” în UK, pentru a ascunde conotațiile religioase, dar ceremonia se păstrează.
   • +3 (9 voturi)    
    Baby shower nu e acelasi lucru cu botezul?!? (Duminică, 7 noiembrie 2021, 16:07)

    pseudonim711 [utilizator] i-a raspuns lui Harald

    Baby shower este o petrecere restransa care are loc inainte sa se nasca copilul, cu ocazia careia alte femei aduc cadouri pt viitorul nou nascut si isi impartasesc experientele legate de nastere/crescut copii.

    E drept ca la noi la ortodocsi se boteaza copiii devreme, dar parca nu chiar inainte sa se nasca :)
    • -3 (7 voturi)    
     La indieni e înainte de naștere, nu la creștini (Duminică, 7 noiembrie 2021, 17:32)

     Harald [utilizator] i-a raspuns lui pseudonim711

     E incredibil cu cât entuziasm preiau progresiștii ritualuri din alte culturi, numai să ascundă orice moștenire creștină.

     La indieni se organizează respectiva ceremonie înainte de naștere. Chiar crezi că indienii or să te considere vreodată de-al lor? :)
     • +1 (1 vot)    
      Right (Duminică, 7 noiembrie 2021, 21:46)

      pseudonim711 [utilizator] i-a raspuns lui Harald

      Doar indienii au baby shower, zici?

      https://babyshower.ie/inspirations/what-is-a-baby-shower/

      Desi nu stiu de ce ma leg, tu personal ai zis mai sus ca "La fel și în cazul copiilor, acum se numește ”baby shower” în UK, pentru a ascunde conotațiile religioase, dar ceremonia se păstrează." si acum o dai cu indienii.

      Citeste link-ul meu (sau pur si simplu cauta pe google ce e aia baby shower) si dupa aia mai vorbim.
      • -1 (1 vot)    
       Citește comentariile la care răspunzi :) (Luni, 8 noiembrie 2021, 12:41)

       Harald [utilizator] i-a raspuns lui pseudonim711

       nu mai inventa teme false
 • +10 (18 voturi)    
  felicitari (Duminică, 7 noiembrie 2021, 11:33)

  meandmyfriends [utilizator]

  Felicitari Teodora!
  Legat de certificatul de instructor de fitness..m-a dus cu gandul la Heidi McDiarmid..pilot pe 777 si fitness instructor; probabil in lumea voastra a pilotilor, e cunoscuta.

  Dar Teordora, ce faci daca iti gasesti sufletul pereche, si constati ca aplauda la aterizare?

  Cheers!
  • -4 (24 voturi)    
   Aplaudă și ea (Duminică, 7 noiembrie 2021, 13:42)

   boggg [utilizator] i-a raspuns lui meandmyfriends

   Care e problema cu aplaudatul la aterizare? Zbor de 25 de ani și în continuare aplaud la aterizare. Mi se pare un gest frumos, care dispare din cauză că diverși prețioși cu nasul pe sus au impresii în cap.
   Cu totul întâmplător, am avut ocazia să o aplaud chiar pe domnișoara pilot din articol și, din câte am înțeles ulterior, întreg echipajul aeronavei era format din femei.
   • +5 (11 voturi)    
    slow clap (Duminică, 7 noiembrie 2021, 15:22)

    tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui boggg

    Se aplauda la aterizare in balcani, ca mna, balcani!

    Apopos, pilotul nu te aude cand aplauzi, daca vrei sa ii multumesti poti sa o faci la coborarea din avion pe usa din fata, de cele mai multe ori pilotul este acolo.
    Poti sa ii spui ceva gen "multumesc pt zborul lin", sau "pentru aterizarea usoara"

    Daca o sa ai ocazia si ai sa zbori pe o ruta unde nici destinatia si nici originea zborului nu e in Romania, ai sa vezi ca nimeni nu aplauda.
    • -5 (11 voturi)    
     Kelsey zice că se aud aplauzele în cockpit (Duminică, 7 noiembrie 2021, 15:42)

     Harald [utilizator] i-a raspuns lui tudor74

     Dar cine e Kelsey, să-și dea cu părerea? E clar că tu știi mai bine :)

     Nu cred că a aterizat vreodată în România, deci e clar că știe despre aplauze din altă parte.

     P.S. Trebuie să-ți spun un secret: eforturile tale permanente de a denigra românii, sub tot felul de pretexte ridicole, dezvăluie ceva despre tine, nu despre ei.
     • +3 (5 voturi)    
      denigrarea romanilor (Duminică, 7 noiembrie 2021, 21:10)

      Ecce_Homo [utilizator] i-a raspuns lui Harald

      Probabil ca ai dreptate cu denigrarea conationalilor.

      Pe de alta parte la fel de multe aplauze la aterizare am auzit în Caucaz și în alte părți mai la est de noi.

      In vest mai putin, in general pe curse in care erau multi romani. Poate e o coincidenta.

      Oricum noi, balcanicii, suntem ceva mai superstițioși decât cei din vest. Nu e neaparat un lucru rău. E doar amuzant uneori.
   • +6 (6 voturi)    
    Problema cu aplaudatul la aterizare (Duminică, 7 noiembrie 2021, 19:39)

    trotuar [utilizator] i-a raspuns lui boggg

    e similară cu aplaudarea chelnerului că ți-a adus ciorba și nu a vărsat-o pe drum. Genul ăsta de apreciere devine jignire. Este un lucru obișnuit iar un zbor lin și o aterizare lină ține mai puțin de pilot cât de vreme.

    Era și un documentar pe youtube pe Mentour Pilot care explica cum câteodată este mai bine să aterizezi un idee mai brusc la semnul de început de pe pistă pentru a avea distanță mai mare de frânare decăt să o lălăi mai mult în aer pentru o aterizare lină și să ai probleme în cazul în care nu ai aderență bună.
    • +4 (6 voturi)    
     Buna paralela (Duminică, 7 noiembrie 2021, 21:14)

     Ecce_Homo [utilizator] i-a raspuns lui trotuar

     Ma amuzam la un moment dat ca inclusiv amețiții aia de la Tarom sunt aplaudați când dau cu avionul de pământ la zborurile interne, de zici ca transporta cartofi sau ceva. Bănuiesc ca vine din superstiții, n-am idee. Și eu mă bucur ca am ajuns iar la sol și intr-o bucata dar nu exteriorizez ca la teatru. Pur și simplu nu simt nevoia.
     Am avut zboruri în care pasagerul de langa mine n-a lăsat cartea de rugăciuni din mana.
     E complicat sa rationalizezi zborul. Toți știm ca e cel mai sigur mijloc de transport, ca mor mai putini oameni decât pe drumurile României, de exemplu, dar creierul reptilian tot isi face de lucru :D
 • +14 (20 voturi)    
  ... (Duminică, 7 noiembrie 2021, 11:50)

  cartograful [utilizator]

  cam niet cultura articolul...aviatia e unul din domeniile in care femeile au fost implicate inca de la inceput, nu stiu ce tot e cu articolele astea care se mira ca in 2021 exista femei pilot. Doar cine n-are habar de aviatie se mira de femei in carlinga si n-a auzit de o Amelia Earhart care a zburat mii de km deasupra oceanelor in anii '30 niste sandramale de avioane din panza si scanduri, de Tatiana Tereskova prima femeie cosmonaut care in anii '60 la doar 26 de ani zbura singura la bordul unei capsule Vostok la doar doi ani dupa Gagarin, de sutele de femei pilot de incercare care in WW2 testau Mustangurile sau B-17-urile care iesea pe portile fabricilor. Sau in Romania de o Smaranda Braescu, de Escadrila Alba, de Elena Barac, prima femeie pilot de elicopter in anii '60, samd. Femeile alea au fost PILOTI cu toate literele mari. 80% din pilotii de linie de azi indiferent ca-s femei sau barbati sunt operatori de calculator.
  • +2 (6 voturi)    
   Aici nu e vorba de cultură/ istorie (Duminică, 7 noiembrie 2021, 19:52)

   trotuar [utilizator] i-a raspuns lui cartograful

   ci de faptul cum încă sunt privite femeile în ziua de azi în ciuda faptului că au fost parte a pionierilor în istorie.

   Deși sunt în stare să piloteze avioane, conducă tiruri încă există mentalitatea "ha, o femeie la volan/manșă" deși mai multe probleme am avut în trafic cu soferi meseriași bărbați decât cu femei.

   Uite chiar mai jos la comentariile lui "Harald" care implică că meseria de pilot nu e bună pentru femei căci stau departe de familie și dorm în hoteluri deși cumva pentru bărbați e ok treaba asta.
   • -4 (6 voturi)    
    hmm (Luni, 8 noiembrie 2021, 9:53)

    Point [utilizator] i-a raspuns lui trotuar

    bai frate,eu ineleg feminismul,pe bune,barbatul la cratita si fomeia in bracinari.ce-i asa greu?
    white powe ....aaaaa... "the power is feminine"
    ps:aia cu fomeia in trafic m-a uns la inima,nici nu stii ce dreptate ai.cel putin in bucale,fomeile sunt asi in ale volanului.pacat ca prostii de barbati cu carnet profesionist le incurca.niste badarani!
    you go girl!
   • 0 (0 voturi)    
    Dar mecanicii care schimbă roți la avioane (Marţi, 9 noiembrie 2021, 16:16)

    Harald [utilizator] i-a raspuns lui trotuar

    nu e nevoie să fie femei, corect? :)

    Odată ce a fost eliminat efortul fizic în diverse activități, evident că acele activități au devenit accesibile și femeilor. De-aia poți conduce și tu mașina. Iar dacă vrei să-ți petreci nopțile prin hoteluri, n-ai decât.

    Acum nici șoferii nu mai schimbă roți la camioane, vine mașina de asistență tehnică, așa că șoferul de camion poate foarte bine să fie și femeie. Dar mecanicii de pe mașina de asistență tehnică nu sunt nicodată femei, că oamenii aceia chiar schimbă ei înșiși roțile camionului.
  • 0 (0 voturi)    
   n plus, (Luni, 8 noiembrie 2021, 10:46)

   mongolul [utilizator] i-a raspuns lui cartograful

   avionul are o gramada de servomecanisme; nu mai e nevoie de forta fizica pentru a-l manevra; dar multi vad, putini cunosc; femeile clar habar n-au de propria lor istorie sau de tehnica de azi.
 • -8 (16 voturi)    
  e frumos si nu prea (Duminică, 7 noiembrie 2021, 14:22)

  Walking_dead [utilizator]

  Daca renunti la viata de familie, prieteni, copii, etc. e un job bun.
  • +8 (12 voturi)    
   mda (Duminică, 7 noiembrie 2021, 15:25)

   tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui Walking_dead

   Cu mentalitatea asta nu am avea medici, politisti, pompieri sau orice alta meserie care necesita o administrare mai buna intre serviciu si viata sociala.
   • -12 (16 voturi)    
    Există și familie, apoi serviciu și viață socială (Duminică, 7 noiembrie 2021, 16:04)

    Harald [utilizator] i-a raspuns lui tudor74

    În practică, piloților li se întâmplă frecvent ca 4 nopți pe săptămână să le doarmă în 4 orașe diferite.

    Faptul că o femeie poate sta cu mâna pe joystick-ul unui Airbus nu înseamnă că o viață petrecută prin hoteluri ar fi idealul pentru ele. Cel mai probabil, tatăl ei și-ar fi dorit un băiat, asta pare să rezulte din povestea ei.
    • +4 (4 voturi)    
     iar legat de orele de zbor (Duminică, 7 noiembrie 2021, 21:33)

     Ecce_Homo [utilizator] i-a raspuns lui Harald

     Exista extrem de multe reglementări și scenariul tău cu 4 nopți pe săptămână în 4 orașe diferite e de domeniul filmelor de la Hollywood.
     Piloții zboară un număr limitat de ore pe an, exista limite zilnice, timpi de odihna bine stabiliți, număr de zile de concediu extra (de regula 12 în plus fata de Codul Muncii), unele zboruri cu mai multe sectoare au Interdicție la extinderea orelor de zbor etc.
     De exemplu un bloc simplu e de 60 de ore în oricare 7 zile consecutive și 110 ore în oricare 14 zile consecutive.
     În zborurile lungi au un procentaj de timp în care se odihnesc și nu trebuie sa fie la post.
     Sunt multe de spus legat de piloți și timpii de zbor dar cine vrea familie poate sa aibă familie liniștit. Nu e nevoie sa ridicam patriarhatul la rang de arta.
     • -3 (3 voturi)    
      Invocarea patriarhatului = abordare ideologică (Luni, 8 noiembrie 2021, 12:00)

      Harald [utilizator] i-a raspuns lui Ecce_Homo

      Ce treabă are numărul săptămânal de ore de zbor cu nopțile dormite în hoteluri? ia vezi tu, piloții de pe ultima cursă București - Iași, unde dorm în noaptea aceea? Se întâmplă ca a doua zi, aceiași piloți să efectueze ultima cursă București - Chișinău și să doarmă în hotel la Chișinău?

      Se numește ”straw man”, atunci când perorezi aiurea pe altă temă decât cea menționată de interlocutor.
   • +4 (4 voturi)    
    Deh (Duminică, 7 noiembrie 2021, 21:51)

    Ecce_Homo [utilizator] i-a raspuns lui tudor74

    Pe unii ii oftica faptul ca ies din femeie :D
    • -4 (4 voturi)    
     Poți scrie mii de comentarii feministe :) (Luni, 8 noiembrie 2021, 12:29)

     Harald [utilizator] i-a raspuns lui Ecce_Homo

     și poți să te plângi până te plictisești de abordarea celorlalți.

     Am să-ți spun un secret: miile de comentarii feministe n-or să te ajute să treci peste ”nedreptatea biologică”. În familiile normale, fetițele se împacă pe la 6-7 ani cu situația asta și devin femei adevărate.

     Pentru cele care nu s-au maturizat corect, obsesia de a deveni ”bărbate” ține toată viața.
     • +3 (3 voturi)    
      ... (Luni, 8 noiembrie 2021, 12:39)

      Ecce_Homo [utilizator] i-a raspuns lui Harald

      Nedreptate biologica? Ești amuzant.
      • -2 (2 voturi)    
       Asta ca să zici și tu ceva :) (Luni, 8 noiembrie 2021, 15:42)

       Harald [utilizator] i-a raspuns lui Ecce_Homo

       Problema e reală și e evidentă în toate comentariile tale.
  • +2 (2 voturi)    
   Pseudonimul tău (Luni, 8 noiembrie 2021, 0:10)

   Pinochio [utilizator] i-a raspuns lui Walking_dead

   Spune multe. Tu esti d-ăla mândru sa fie roman da’ de pe canapea.
 • +5 (7 voturi)    
  mda (Duminică, 7 noiembrie 2021, 14:26)

  ..13 [utilizator]

  Si eu m-am simtit mai in siguranta conducand un avion decat pe sol si din cauza ca pe sus zboara altfel de oameni pe cand pe sosele noastre circula tot felul de indivizi...

  Am pilotat si nu aveam carnet de conducere si cineva din familie m-a intrebat cum devine treaba? am spus ca este mai usor si mai interesant decat in 2 dimensiuni ca sa nu mai spun ca de sus se vede mai bine si mai frumos.

  Incurajez cat mai multe persoane sa se indrepte catre meserii care ii solicita pentru ca dau ceea ce este mai bun din ei - asta nu inseamna ca a fi casier, vanzator sau mai stiu eu ce alta meserie nu este necesara si placuta.

  Decolarea si aterizarea, uneori diferite conditii intalnite in zbor sau la decolare/aterizare te solicita dar viata este frumoasa cand intalnesti provocari pe care reusesti sa le dobori.

  Multa sanatate Teodorei si o viata frumoasa, plina de impliniri oriunde ar fi!
 • +6 (10 voturi)    
  Bravo, Teodora! (Duminică, 7 noiembrie 2021, 20:48)

  dailyshow [utilizator]

  sanatate si mult succes in cariera!

  Iar despre cei care comenteaza negativ - nu aratati decat cat de incredibil mici sunteti - nu va faceti griji, din avion nu va vedeti...
 • +3 (5 voturi)    
  Felicitari! (Luni, 8 noiembrie 2021, 13:08)

  Emertx [utilizator]

  Este o meserie de mare responsabilitate. Nu am avut placerea sa zbor cu un avion pilotat de d-na Teodora Grama, insa m-am intors de la Timisoara cu o cursa Tarom, pilotata tot de o doamna (imi cer scuze numele domniei sale imi scapa). A fost un zbor foarte placut iar aterizarea a fost foarte lina!
  Feicitari d-nei Teodora Grama si la cat mai multe zboruri cu avioane si mai mari, poate un A380!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by