Agenţiile de turism fac bilanțul unui an ȋncă profund marcat de pandemie şi de starea de incertitudine. 2021 se pare că va intra ȋn istoria touroperatorilor locali drept „anul vacanţelor exotice”. Astfel, surpriza anului, cu creşteri spectaculoase ale interesului şi numărului de călători români, este reprezentată de destinaţiile din Egipt. Cea mai căutată perioadă pentru vacanţele ȋn destinaţii ȋndepărtate este chiar perioada de Revelion şi prima săptămână din ianuarie. Destinaţii calde alese pentru a petrece Revelionul 2022 sunt: Egipt, Dubai, Zanzibar, Mauritius, Panama-Costa Rica, croaziere în Caraibe, circuitele în Mexic, America Centrală, Liban, Tunisia, Sri Lanka, Tanzania.

Piramida Inclinata din EgiptFoto: Panthermedia / Profimedia Images

Totuşi, cele mai căutate destinaţii pentru vacanţa de vară rămân celebrele Turcia, Grecia, Egipt şi Bulgaria, arată datele touroperatorului Christian Tour.

Cea mai mare criză din istoria turismului a continuat pentru al doilea an consecutiv. Conform barometrului UNWTO, ȋn prima jumătate a anului 2021, sosirile de turişti internaţionali au fost cu 85% sub nivelul din 2019, după cum reiese din datele Organizaţiei Mondiale a Turismului. În ciuda unei mici creşteri în lunile mai-iunie, apariţia noilor tulpini COVID-19 şi impunerea continuă a restricţiilor au influenţat decisiv sosirile turistice la nivel internaţional.

România urmează trendurile mondiale, şi ȋn egală măsură turismul autohton, ȋn principal cel de outgoing (plecări ale românilor ȋn străinătate), continuă să fie puternic afectat de criza pandemică şi ȋn general de climatul instabil cu privire la condiţiile de călătorie.

  • “Ne găsim acum aproape de finalul anului 2021, un an care, deşi a fost ceva mai bun decât anteriorul pentru turism, rămâne ȋn continuare la un nivel net inferior sezoanelor de dinaintea izbucnirii crizei pandemice.
  • De altfel, anul 2019 este unul de referinţă atât pentru noi, cât şi pentru ȋntreaga piaţă locală de travel, cu rezultate strălucite. Cu toate acestea, ne bucurăm că ȋn ciuda contextului nefavorabil, am reuşit să organizăm ȋn 2021 vacanţe frumoase pentru aproape 200.000 de turişti”, declară Cristian Pandel, proprietarul Christian Tour.

Conform datelor Christian Tour, ȋn sezonul de vară 2021 au decolat peste 550 curse charter cu avionul, iar cele mai căutate destinaţii ale verii ȋn rândul românilor au fost Turcia (Antalya), Grecia (Insulele Creta, Rodos, Thassos), respectiv litoral Bulgaria.

Surpriza anului 2021

Surpriza anului 2021, cu creşteri spectaculoase ale numărului de turiști români, inclusiv ȋn perioada vacanţei de vară, este reprezentată de destinaţiile din Egipt (Hurghada şi Sharm el Sheikh). Aceasta a fost singura destinaţie pentru care s-a ȋnregistrat o creştere de circa 45% a numărului de pasageri, comparativ cu anul 2019. Sigur, interesul este explicat ȋn mare parte de faptul că a fost ȋn tot acest timp o destinaţie "verde", deschisă, unde s-a putut călători fără prea multe restricţii sau condiţii speciale, mai spune Pandel.

Ȋn sezonul de iarnă şi primăvară 2021, mulţi români au ales să călătorească spre destinaţii exotice ȋndepărtate, aceasta fiind o situaţie complet inedită pentru piaţa autohtonă, datorată ȋn principal faptului că multe dintre statele sau destinaţiile turistice căutate ȋn trecut de români impuneau restricţii de călătorie, ȋn timp ce aceste insule mai ȋndepărtate, au fost deschise şi accesibile turiştilor. Acest lucru a impulsionat touroperatorii să deschidă operarea de curse charter directe şi continuarea acestora şi ȋn sezonul iarnă 2021-2022 ȋn astfel de destinaţii exotice.

  • „Cea mai căutată perioadă pentru vacanţele ȋn destinaţii ȋndepărtate este chiar perioada de Revelion şi prima săptămână din ianuarie. Cumva, probabil că românii simt nevoia ca după un an atât de provocator să se 'răsplătească' cu o vacanţă exotică şi specială”, spune Cristian Pandel.

Astfel, doar ȋn săptămâna de dinaintea Revelionului 2022, cel mai mare touroperator român trimite 10 curse charter directe, pline cu turişti români, către destinaţii din Egipt, Dubai, Zanzibar şi, ȋn premieră, chiar şi către Mauritius.

La rândul său, consultanţii DAL Travel, agenţie de turism specializată pe produse exotice tip premium, arată că din ce în ce mai mulţi români aleg să-şi petreacă trecerea dintre ani în cadrul unor circuite turistice, unde au ocazia să viziteze multe obiective turistice şi chiar mai multe ţări. Românii profită de relaxările din mai multe ţări îndepărtate, exotice şi aleg orice destinaţie cu mai puţine restricţii.

Perioada sărbătorilor de iarnă a debutat cu 2 plecări în circuitul Pieţele de Crăciun din Alsacia.

Pentru Revelion, cel mai repede s-a vândut circuitul în Panama – Costa Rica, urmat de Croaziera de Crăciun & Revelion în Marea Caraibilor, apoi Revelioanele în Mexic – Guatemala – Honduras – Belize, Tanzania – Zanzibar, Mexic, Liban, Sri Lanka şi Egipt. Alte destinaţii solicitate de Revelion au fost Turcia (Cappadocia), Portugalia, Tunisia, Iordania, Uzbekistan şi Paris.

  • ”Majoritatea turiştilor noştri au optat pentru un Revelion activ, pachetele turistice constând în circuite. Observăm dorinţa crescută a românilor de a călători şi de a face un turism activ, de a descoperi cât mai multe obiective şi destinaţii.
  • Am constatat această tendinţă pe tot parcursul anului care tocmai se încheie şi prefigurăm apetitul turiştilor noştri pentru călătorii complexe, către destinaţii îndepărtate, exotice şi pentru 2022. Pentru ultima parte a iernii, avem deja multe cereri pentru circuite în SUA (Miami), Jamaica, Egipt, Sri Lanka, Pakistanul de Nord şi de Sud, Islanda, Madeira, Zanzibar şi multe altele”, precizează Daniela Nedelcu, director general al agenţiei DAL Travel.

Compania arată că în prima parte a anului o destinaţie foarte solicitată a fost Tanzania – Zanzibar (cu plecări în fiecare lună, ianuarie – februarie – martie), urmată de Egipt, cu plecări în februarie şi aprilie.

Alte destinaţii căutate în primăvara anului 2021 au fost Costa Rica şi Albania. De Paşte, cele mai solicitate programe au fost pentru Etiopia, Turcia de Sud Est, Albania şi Portugalia.

Destinaţia vedetă a verii 2021 a fost Italia, unde au fost 16 plecări din iunie până în septembrie, sub formă de circuite cu însoţitor de grup sau private tour-uri cu maximum 7 persoane însoţite de un ghid român.

Pe locul 2 în sezonul estival a fost Islanda. Alte destinaţii care au avut parte de succes în perioada iunie, până în prima parte a lunii septembrie au fost Franţa, urmată de circuitul Azore-Madeira.

În aceeaşi perioadă de vară au fost plecări în circuite din Turcia, Kenya, Elveţia, Peru-Nazca şi Ecuador-Galapagos.

Ca produse de toamnă, începând cu luna septembrie au început circuitele exotice, cu plecări spre destinații precum: Panama-Columbia-Ecuador-Galapagos, Mexic-Guatemala-Honduras-Belize, Africa de Sud, Egipt şi croazieră pe Nil, Maroc, Turcia, iar noutatea lunii a fost Pakistanul de Nord. La mare căutare a fost şi Festivalul Florilor din Madeira, insula primăverii eterne, organizat în luna septembrie.

În lunile octombrie şi noiembrie, turiştii români au preferat circuite în America Centrală, Egipt (cu croazieră pe Nil inclusă), în Islanda (cu observarea Aurorei Boreale), dar şi în destinaţii precum Mexic, Asia Centrală-Uzbekistan. Noutatea absolută a toamnei a fost circuitul în Sudan. (Sursa: News.ro)