S-a făcut cald, soarele străluceşte, iar cum Grecia va fi vara aceasta principala destinaţie externă a românilor, HotNews.ro vine în ajutor cu câteva calcule despre costurile de călătorie, unde este mai ieftin să alimentăm maşina cu carburanţi.

Plaja GreciaFoto: Hotnews

De asemenea, pentru a salva timp, există opțiunea de a merge cu avionul, apoi să închiriezi o mașină. Care sunt costurile și din acest punct de vedere, vezi mai jos.

Am ales să calculăm costurile de drum prin Bulgaria până în Thassos şi Halkidiki, zonele pe care le preferă românii în vacanţele din Grecia. Am comparat date din statisticile oficiale ale Comisiei Europene privind preţul mediu al carburanţilor din statele membre, ultimele informaţii publicate fiind valabile pentru data de 9 mai 2022.

Astfel, în România, un litru de benzină este 1,586 euro, în Bulgaria - 1,518 euro, iar în Grecia - 2,171 euro. Litrul de motorină este în ţara noastră 1,748 euro, în Bulgaria - 1,619 euro şi în Grecia - 1,911 euro. Aşadar, dintre cele trei ţări pe unde vom călători, carburanţii cei mai ieftini sunt în Bulgaria.

  • Dacă plecăm din Bucureşti spre Thassos, până la feribotul de la Keramoti sunt 600 de kilometri, aşa că un drum până acolo ar costa 76 de euro dacă avem benzină şi 83 de euro dacă avem motorină şi alimentăm din România, iar consumul mediu este de 8 litri la suta de kilometri. Teoretic, am putea parcurge această distanţă cu un rezevor mediu plin.

Plinul în Bulgaria, cel mai ieftin

  • Dacă ne oprim să alimentăm în Bulgaria, parcurgerea a 600 de kilometri ar costa între 72 şi 80 de euro. Aceeaşi distanţă va costa între 92 şi 104 euro, dacă alimentăm în Grecia.

Spre Halkidiki, drumul este mai lung: 798 kilometri până la Paliouri, spre extremitatea de sud a braţului Kassandra, şi 762 de kilometri până la Sarti, pe braţul Sithonia. Deci oricare dintre braţe ar fi destinaţia noastră, tot va trebui să alimentăm maşina pe drum. Cel mai bine ar fi să facem plinul în Bulgaria, înainte să intrăm în Grecia, ţară care are carburanţii mai scumpi, în special în sezonul estival.

În ceea ce priveşte taxele de drum, pentru traversarea Bulgariei este necesar să cumpărăm o vignetă imediat ce intrăm în această ţară sau dinainte. Aceasta costă, pentru o săptămână, 15 leva (7,6 euro). Dacă sejurul nostru în Grecia va fi mai mare de şapte zile, va trebui să cumpărăm vignetă de Bulgaria şi la întoarcere. Taxa se poate plăti la vamă, în benzinării sau online, chiar pe site-ul autorităţii de resort din Bulgaria.

În caz contrar riscăm o amendă de 70 de leva (36 de euro). În Grecia nu există vignetă, însă se plătesc anumite taxe de autostradă în funcţie de tipul de maşină. Dus-întors ar însemna cam 15 euro până în Thassos.

Aparatele anti-radar, interzise în Grecia

Pentru că diferenţa dintre preţul carburanţilor din Bulgaria şi Grecia este destul de mare, am putea fi tentaţi să ne facem rezerve de carburanţi în canistre. Atenţie, însă, acest lucru este ilegal în Grecia, unde este interzisă introducerea de produse petroliere în canistre sau în orice alte recipiente. Riscăm amenzi şi deschiderea unui dosar penal pentru contrabandă cu produse petroliere.

De asemenea, foarte important este să ştim că utilizarea sau deţinerea sistemelor de detectare a radarului este interzisă în Grecia şi se pedepseşte cu amendă de 2.000 de euro şi reţinerea permisului şi a actelor maşinii.

Aveţi grijă unde parcaţi în Grecia! Parcarea ilegală se pedepseşte cu o amendă cuprinsă între 40-150 euro, la care se adaugă reţinerea plăcuţelor de înmatriculare pentru o perioadă de 20 de zile, precum şi plata taxei de parcare pentru acest interval de timp.

Varianta avion și închirierea unei mașini în Grecia

Dacă nu vrei să fii obosit după un drum lung cu mașina, cel mai simplu este să mergi cu avionul și să închiriezi o mașină din Grecia.

În Thassos poți ajunge cu avionul până la Salonic sau Kavala, apoi poți închiria o mașină.

Pentru zborurile directe, spre Salonic, prețul dus-întors al biletelor de avion, la începutul luni iunie (7 zile), de exemplu, variază între 200 – 270 euro/persoană. Depinde de companie și dacă există o escală.

Închirierea unei mașini, de aici, variază pentru cele 7 zile pornește și pornește de la 248 de euro (Volkswagen Polo). Nu uitați că va fi blocată o sumă pe card până la predarea mașinii.

De precizat că pentru Halkidiki e mai ușor de mers tot până la Salonic cu avionul.

Rezervarea trebuie făcută din timp.

Până la Kavala (care e aproape de Thassos), prețul biletelor de avion sunt mai mari, 260 – 350 euro (evident, sunt si prețuri mai ridicate).

În schimb, costă mai puțin închirierea mașinii – de la 200 euro (cu precizarea că se blochează pana la predare o sumă pe card).

Bineînțeles, în funcție de cât de mult te plimbi, presupunând că nu vrei să mergi la o singură plajă în fiecare zi, te mai costă carburantul.

  • Așadar, a merge cu mașina este mult mai ieftin. Până la feribot, în Thassos, ar costa, cu totul, în jur de 212 euro dus întors (benzina, vigneta din Bulgaria și taxele de autostradă în Grecia). Posibil puțin mai mult, deoarece, la întoarcere vei alimenta puțin din Grecia până să ajungi în Bulgaria.
  • În schimb, cu avionul, chiar dacă prinzi o ofertă bună, de exemplu poate 50 euro/persoană, cu închirierea mașinii deja ajungi la prețul carburantului și taxelor de drum.

Ce câștigi dacă mergi cu avionul? Timp.

Dacă mergi cu mașina, chiar dacă pierzi timp, poți ocupa 3 locuri (familie sau prieteni). Așadar, dacă nu mergi singur/singură, atunci poți ajunge mai ieftin cu mașina.

Pe cealaltă parte, și dacă mergeți cu avionul, cu prietenii, costul închirierii mașinii se împarte.

Concediu plăcut!