Un alpinist indian căruia i-a fost interzis timp de câțiva ani accesul pe Everest după ce a susţinut în mod fals că l-a escaladat a urcat în cele din urmă cu succes pe cel mai înalt vârf din lume, declarând pentru AFP că a revenit pentru "a aduce dovezi".

EverestFoto: Daniel Prudek | Dreamstime.com

Narender Singh Yadav a pretins că a urcat pe Everest în mai 2016. Ulterior, însă, s-a dovedit că fotografiile care îl înfăţişau pe tânărul de 26 de ani pe vârful de 8.849 de metri erau trucate.

Guvernul din Nepal i-a interzis apoi escaladarea Muntelui Everest timp de şase ani, atât lui, cât şi altor doi alpinişti, sancţiune care a expirat luna trecută.

"Everest este un vis pentru noi toţi, dar pentru mine Everestul este viaţa mea", a declarat Yadav pentru AFP.

"Au fost foarte multe acuzaţii la adresa mea, de aceea a trebuit să aduc dovezi", a adăugat alpinistul, care continuă să susţină că a escaladat cu adevărat vârful în 2016.

"I-am remis un certificat miercuri după ce a prezentat suficiente dovezi" ale realizării sale, a declarat un oficial din Ministerul Turismului din Nepal, Bishma Raj Bhattrai.

Yadav a fost însoţit de doi şerpaşi, cu unul mai mult decât se obişnuieşte, care au realizat numeroase fotografii şi înregistrări video pentru ca alpinistul să-şi poată dovedi fapta.

Escaladarea Muntelui Everest este considerată reuşita supremă pentru mulţi alpinişti. În baza sistemului actual de autentificare, sunt necesare atât fotografii cât şi rapoarte de la liderii de echipă şi de la agenţii guvernamentali staţionaţi în tabăra de bază, însă tentative de fraudă apar încă din când în când.

În 2016, doi poliţişti indieni au primit interdicţie pe Muntele Everest timp de zece ani după ce au suprapus fotografii cu ei pe o imagine realizată pe vârf de un alt alpinist indian. (Sursa: Agerpres)