​După summitul european de la Bulboaca, care a atras atenția lumii asupra Republicii Moldova, HotNews.ro a vrut să afle care ar fi atracțiile turistice ale acestei țări, cât ar costa o vacanță aici, plus alte ponturi pentru cei tentați de o experiență peste Prut.

Un turist își face selfie într-o cramă din MoldovaFoto: Sergei GAPON / AFP / Profimedia

Republica Moldova poate fi o destinație turistică atrăgătoare, dar nedescoperită încă, chiar și de românii care locuiesc la o distanță mică.

Pentru că vara abia a început, iar Moldova a fost recent în lumina reflectoarelor, după ce în data de 1 iunie, a fost organizat Summitul Comunității Politice Europene, am decis să aflăm ce pot vedea și gusta turiștii în această țară, dar și cât ar costa un sejur de o săptămână aici.

Am aflat toate aceste lucruri dintr-un interviu cu președintele Asociației Naţionale a Hotelurilor şi Restaurantelor din Republica Moldova, Stanislav Rusu, care este și ultimul director al Agenției Turismului, instituție de stat, care a fost lichidată în 2018, atribuțiile sale fiind preluate de o altă structură.

În primul rând am vrea să aflăm pentru turiștii români: ce ar putea găsi în Moldova și nu este în România?

Stanislav Rusu: Republica Moldova s-a afirmat deja ca o destinație turistică inedită și prin faptul că foarte multe activități au fost concentrate, promovate și dezvoltate pe filiera turismului vitivinicol.

Aș menționa vinurile și cramele noastre, orașele subterane, care deja s-au poziționat destul de bine printre europeni, inclusiv printre cetățenii de peste Prut.

Desigur, turismul vitivinicol vine împreună cu turismul gastronomic. Foarte mulți români îl explorează și ne laudă. Bucătăria noastră tradițională intră într-o simbioză reușită cu bucătăriile altor popoare, precum bucătăria bulgară și ucraineană. Și, desigur, această simbioză, turismul vitivinicol- turismul gastronomic, cu toate evenimentele cultural-artistice, creează acel „magnet” care atrage tot mai mulți turiști de peste Prut.

Pe lângă turismul de vitivinicol, cultural și gastronomic, aș menționa și turismul de aventură, care se dezvoltă tot mai mult, hiking sau ciclism.

Dar referitor la ce pot găsi aici turiștii din România aș menționa și acea liniște pe care nu o pot găsi în altă parte, în destinațiile turistice foarte aglomerate unde este multă agitație. Aici, în Republica Moldova, se savurează un vin delicios, o bucătărie tradițională autentică, pe fundalul unei muzici populare moldovenești, - ai parte de liniște sufletească, poți să faci un „recharge” (să te reîncarci - n.r.) și să revii acasă cu noi puteri.

Le-aș recomanda neapărat să facă și o vizită la Butuceni.

„Ne-am dori să avem și o autostradă care ar conecta principalele orașe din România cu Chișinău”

Puteți să ne spuneți câteva sfaturi practice pentru turiștii din România care vor să vină pentru o săptămână aici?Merită o săptămână sau mai puține zile?

În funcție de necesități și de viziunea fiecărui turist. Printre sfaturi practice, aș menționa: organizarea itinerariului din timp, la fel rezervarea cazării și luarea deciziei despre mijlocul de transport cu care vor să ajungă.

Sigur, cel mai accesibil este transportul rutier. Aici sunt probleme unde autoritățile trebuie să intervină pentru fluidizarea traficului la punctele de trecere a frontierei. Ne-am dori foarte mult să avem și o autostradă care ar conecta principalele orașe din România cu Chișinău.

La acest capitol aș menționa că turiștii trebuie să-și facă itinerariul din timp, să apeleze la specialiști, fiindcă ne propunem, totuși, ca toți turiștii care ne vizitează, să poată beneficia de servicii calitative, ghizi de turism, cazare. Și din acest motiv, aș propune totuși să se apeleze la o structură turistică, o agenție de turism specializată, profesionistă, ca să nu apară divergențe sau nemulțumiri.

Dacă dumneavoastră ați fi acest ghid, cum ați repartiza zilele de odihnă din săptămână petrecută aici de o familie din România?

Să începem cu Chișinău. Să se cazeze la o pensiune turistică sau la un hotel cu familia și, desigur, să-și planifice un tur viticol. Cramele noastre sunt la o distanță de 11-15 kilometri de la Capitală.

Să participe la unul dintre festivaluri care sunt foarte populare. De exemplu, festivalul „DescOperă” care este la Butuceni sau să vină la Festivalul Vinului în octombrie sau să viziteze festival etno.

De exemplu, sunt familii care iubesc mai mult peisajele naturale. Aici, sigur, aș recomanda Lunca Prutului de Jos, de exemplu, sau Duruitoarea sau mănăstirile rupestre care se află în localitățile Lalova, Butuceni, Saharna.

Să facă cunoștință cu Chișinău care se dezvoltă de la an la an, tot mai mult, avem parcuri frumoase, avem alei renovate. Chișinăul se schimbă la față, se organizează foarte multe evenimente cultural-artistice.

Două zile, sigur, trebuie alocate pentru itinerarul de la Chișinău, ulterior către o cramă vinicolă. Acum foarte populare sunt cele mici. Acolo sunt brutării, acolo proprietarul te servește cu un vin delicios. Crama de la Mircești, pe care aș recomanda-o, Cricova, Mileștii Mici, sau Castel Mimi, care acum, ca urmare a summit-ului european, este foarte popular.

Ce ar trebui să guste neapărat turiștii români în Republica Moldova?

Mulți din cei care au fost aici, au apreciat multitudinea și diversificarea bucătăriei tradiționale. Au încercat și mămăligă cu tocăniță, alții au apreciat Baba neagră sau acei „prăjiței”. Soleancă au apreciat-o.

Au apreciat faptul că într-o locație mică, compactă, cum este Republica Moldova, ai posibilitatea să te răsfeți cu mai multe culturi și bucătării. Deci cultura băștinașilor, autentică, dar avem și restaurante georgiene, azere, ucrainene și așa mai departe. Dar neapărat să fie acesta simbioză dintre un vin de calitate, muzica de vioară, în jurul unui rug frumos.

„Dacă un cuplu din România vine cu avionul, un sejur de o săptămână poate să ajungă și la 1500 de euro”

FOTO: Sergei GAPON / AFP / Profimedia

Despre bani. Cât ar costa, de exemplu, această săptămână petrecută în Republica Moldova?

Pentru că Republica Moldova este o destinație nouă pentru mulți turiști din Europa, ea rămâne a fi scumpă. Aici nu este organizat un turism de masă. Din păcate, trebuie să recunoaștem că autoritățile la moment au cam lăsat de izbeliște industria turismului.

WizzAir-ul a luat decizia de a pleca de aici, și nu este clar care este situația la AirMoldova. Dar tot mai mulți turiști preferă să circule cu transportul aerian.

Transportul are o pondere de 70 de procente din prețul total al sejurului timp de o săptămână în Republica Moldova. Deci, din București la Chișinău, chiar azi am explorat tarifele, costă în jur de 270-280 de euro dus- întors. La Viena, de exemplu, 400 de euro.

Desigur, hotelurile care sunt din Chișinău, ele sunt orientate pentru turismul de afaceri. O noapte într-un hotel de patru-cinci stele, costă 80, 100, 120 de euro.

Deci, dacă un cuplu din România vine cu avionul, un sejur de o săptămână poate să ajungă și la 1500 de euro. Dacă vine cu transport propriu, deja este cu o reducere a costurilor de aproape 50 de procente.

Dar, de exemplu, ca soluție ar fi închirierea unui apartament pe o săptămână. Cam cât ar costa asta și cât de sigur este să te cazezi în acest mod?

Desigur, structurile de cazare de tip apartamente pe astfel de platforme, precum airbnb.com sau booking.com, ele sunt foarte populare, deci fac o concurență foarte mare hotelurilor, pentru că sunt mai accesibile la preț.

Prețul începe de la 30 euro pe noapte. Alimentația este accesibilă ca preț pentru turiștii din străinătate. Restaurantele, desigur, au scumpit în ultimii doi ani, pentru că au fost afectate și de pandemie și de criza economică și, mai ales, de criza energetică din Republica Moldova.

Aceasta afectează și politica tarifară la restaurantele din Moldova, dar nu într-o asemenea măsură, ca în alte țări. Într-o țară din Uniunea Europeană, o cină costă cam de două-trei ori mai mult decât în Republica Moldova.

Și cât ar costa, de exemplu, cazarea în pensiuni, cu tot cu mâncare?

Pensiunile agroturistice în Republica Moldova, dacă să referim la prețul de o zi, acesta începe de la 70-80 de euro cu micul dejun. Sunt pensiuni care oferă cazare pentru întreaga familie, două persoane mature și doi copii, deci în jur de 120-130 de euro pe noapte. Și dacă mai punem încă două mese, atunci ajunge cam la 150 de euro.

Cât de sigură este Republica Moldova ca destinație turistică, dacă ne referim și la criminalitate? Poți să vii aici cu bani cash sau mai bine să ai grijă să nu porți mulți bani asupra ta?

Republica Moldova stă destul de bine la capitolul siguranță și securitate, în primul rând grație faptului că turiștii pot avea acces foarte facil și ieftin la internet. Ei pot beneficia de tarife foarte reduse pentru internet. Nu suntem în top 10 țări din lume care au cel mai rapid și ieftin internet.

De asemenea, turiștii străini beneficiază de MasterCard și Visa, toate serviciile bancare la prețuri foarte accesibile.

În ceea ce privește pungășia și așa mai departe, aș menționa că noi suntem mai bine plasați aici, deoarece acolo unde este flux mare de turiști sunt și mai mulți infractori.

De exemplu, când stați în rând la Tour Eiffel (în Paris - n.r.), acolo vedeți un panou informativ electronic prin care oamenii sunt atenționați să aibă grijă de buzunare. La noi, din fericire, turiștii sunt în siguranță.

Desigur, sunt unele excepții, dar nu aș spune că este un trend ascendent în ceea ce privește creșterea pericolelor pentru turiști în Republica Moldova. Este o destinație safe, a fost apreciată și de Tripadvisor și de alte platforme.

Mulți consideră instabilitatea în regiunea transnistreană ca un factor periculos, dar când văd că totuși au accesibilitate, sunt tratați destul de bine și în partea cealaltă a Nistrului, opiniile se schimbă.

Sunt turiști care vizitează și Găgăuzia, și Transnistria, deci aceste regiuni. Sunt foarte mulțumiți de calitate, de atitudinea unui popor ospitalier și ne poziționăm destul de bine la acest capitol.

Pentru ce profil de turiști din România, de exemplu, Republica Moldova este cea mai potrivită destinație pentru concediu?

Eu nu aș spune că se evidențiază un anumit profil. Deci, orice turist din România, de orice vârstă, de orice viziune, de orice nivel social găsește ceva interesant aici, în Republica Moldova.

Foarte mulți regretă că au trăit o viață și nu au vizitat Republica Moldova, fiind încă de opinia că avem încă această „sârmă ghimpată”, iar când ne vizitează descoperă mâncare ca la bunici, descoperă liniștea și peisajele frumoase, vinul autentic, gustos, locațiile unice, inedite, orașele subterane.

Dar aș menționa și atitudinea noastră frățească. Am avut mulți oaspeți și ne bucurăm că avem mulți prieteni de suflet din România care ne vizitează în fiecare an, deja a cincea sau a șasea oară.

Era foarte popular pentru mulți oaspeți din străinătate acest mix, Chișinău-Purcari-Odesa. Din păcate, ei foarte mult regretă că, din cauza situației din Ucraina, această destinație încă mai rămâne ascunsă pe o perioadă. Sperăm foarte mult ca ea să se deschidă și pentru europeni cât mai rapid.

Dumneavoastră sunteți ultimul șef al unei structuri de stat specializate în dezvoltarea turismului din Republica Moldova. Ce lipsește la nivel de stat și poate la nivel de organizare a agenților economici din acest domeniu, pentru a dezvolta turismul?

Da, am activat la nivelul de stat aproape 20 de ani în domeniul turismului. Din păcate, printr-o decizie de acum trei ani, unica autoritate guvernamentală în domeniul turismului, cu atribuții de elaborare de politici, de promovare, de reglator pe piața turistică, a fost lichidată și acesta este un fapt regretabil.

Acum se încearcă din nou de a reînvia această instituție, dar iarăși cu mari probleme și interese. Sper totuși ca Republica Moldova să dispună de o structură profesionistă, cu echipă profesionistă dedicată acestei ramuri.

Toți, vă spun cu siguranță, toți politicienii, toți conducătorii de guvern, veneau și declarau ca Republica Moldova trebuia să poziționeze industria turismului la un nivel strategic.

Din păcate, pe parcursul mandatului, foarte multe dezamăgiri din parte profesioniștilor din domeniul turismului, fiindcă asta a rămas doar la nivel declarativ. Desigur, este necesară o structură guvernamentală independentă, profesionistă și cu fonduri financiare suficiente ca să ne permitem să dezvoltăm această ramură, să fie organizată o comunicare între Guvern și toți cei din domeniul turismului, inclusiv structurile de cazare, companii de turism, etc.

Republica Moldova își merită locul său pe mapamondul turistic. Toți apreciază acest bucur și mă bucur că toți cei aproape 50 de lideri europeni care și-au dat întâlnire la o locație vinicolă turistică, a apreciat faptul că Republica Moldova este o destinație turistică interesantă, inedită, care merită să fi susținută.

Rămâne ca noi, la noi acasă, să ne facem treabă și să ne dedicăm acestei industrii.