Creșterea vertiginoasă a prețurilor practicate de hotelurile și restaurantele din Italia vara aceasta i-a făcut pe mulți locuitori ai peninsulei să se îndrepte spre țările învecinate pentru vacanța de vară, unii albanezi comparând afluxul de italieni cu invazia din al Doilea Război Mondial, relatează Reuters.

Plaja in AlbaniaFoto: Bruno Morandi / robertharding / Profimedia Images

Un ospătar de la un restaurant din orașul de coastă albanez Saranda își cere scuze clienților nou-sosiți pentru faptul că foarte puține lucruri din meniu sunt la dispoziție.

„Italienii au mâncat totul fiindcă Italia ne ocupă din nou, de data aceasta de-a binelea”, glumește el în timp ce îi explică unui localnic puținele opțiuni rămase din meniu.

Ospătarul exprimă un gând împărtășit de numeroși localnici cu privire la zecile de mii de turiști italieni care au vizitat vara aceasta Saranda, un oraș din sudul Albaniei, aproape de granița cu Grecia.

Unii amintesc de ocuparea Albaniei de către Italia fascistă sub Benito Mussolini timp de câțiva ani în al Doilea Război Mondial. Însă 8 decenii mai târziu, italienii sunt o componentă importantă a sectorului turistic din Albania, unul tot mai profitabil și care anul trecut a generat 20% din Produsul Intern Brut într-o țară altfel slab dezvoltată în multe regiuni ale sale.

Iar Mirela Kumbaro, ministrul albanez al turismului, afirmă că, la fel ca în cazul altor țări europene cu ieșire la mare, Albania se așteaptă la creșterea numărului de turiști în 2023.

Italienii s-au reorientat spre un concediu la vecini

În ceea ce-i privește pe italieni, aceștia pot ajunge în Albania în urma unei călătorii cu feribotul peste Marea Adriatică, drum care în unele locuri acoperă doar 80 de kilometri de mare.

Italienii și alți europeni au fost atrași în Albania de plajele imaculate, peisajele stâncoase spectaculoase și prețurile mai mici decât în alte țări mediteraneene precum Italia și Franța.

„Am auzit de ani de zile vorbindu-se mult despre Albania - plaje bune și de asemenea fără nicio îndoială prețuri ieftine, iar anul acesta am decis să organizăm o excursie aici cu mai mulți prieteni”, afirmă Daniela Cudini, unul dintre turiștii italieni.

„În momentul de față putem spune că 80% [din turiștii de aici] ar fi străini iar restul albanezi”, afirmă Aurora Marku, managerul unei plaje private din apropierea orașului Saranda.

Guvernul albanez vorbește de turiști „de calitate”

Datele arată că numărul total de turiști sosiți în Albania a crescut cu 25% în luna iunie față de aceeași perioadă a anului trecut. În primele 7 luni ale lui 2023 în Albania au sosit peste 5,1 milioane de străini, printre care 430.000 de italieni, cu 50% mai mulți decât anul trecut.

Spre comparație, în tot anul 2022 Albania a fost vizitată de 3,9 milioane de persoane. Iar în cazul italienilor, mulți dintre aceștia s-au reorientat spre Albania, dar și Muntenegrul din apropiere, după explozia prețurilor în propria țară anul acesta.

„Albania depune eforturi să aibă turiști de calitate”, a declarat ministrul Kumbaro de la biroul său din capitala Tirana. „Nu avem nevoie de milioane și milioane de turiști care nu cheltuie și care stau doar pentru o perioadă scurtă de timp, vin și pleacă”, susține el.

Quentin Billion, CEO-ul francez al unui turoperator local, afirmă că turiștii străini nu sunt atrași doar de mare și plaje, ci și de ineditul „descoperirii unei noi frontiere”.

„Pentru ei înseamnă să descoperi un tărâm nou care este cu adevărat necunoscut, care a fost blocat și închis timp de mulți, mulți ani”, a spus el cu referire la trecutul comunist al țării.

Dictatorul comunist Enver Hoxha a ținut Albania într-o izolare cvasi-totală timp de aproape 5 decenii. Spre deosebire de alte țări comuniste, Albania nu a interzis doar cetățenilor săi să plece din țară, ci a interzis și turiștii străini.