Compania Adidas a fost dată în judecată în Statele Unite de un grup de acționari care consideră că firma germană ar fi putut atenua daunele cauzate de eșecul costisitor al parteneriatului cu Kanye West, potrivit AFP.

Kanye WestFoto: RICHARD ELLIS / UPI / Profimedia

O acțiune colectivă a fost depusă la tribunalul districtual american din Oregon unde se află sediul central al grupului în Statele Unite.

Adidas a fost nevoită în octombrie anul trecut să pună capăt colaborării cu rapperul american Kanye West, cunoscut în prezent sub numele de Ye, cu care a produs pantofii de sport de succes Yeezy.

Ruptura a survenit după o serie de derapaje ale starului, inclusiv comentarii antisemite.

Reclamanții susțin că Adidas era conștient de potențialul prejudiciu pe care comportamentul lui Ye l-ar putea cauza companiei și indică declarații problematice care datează din 2018, în care rapperul a sugerat că sclavia este o „alegere”.

Procesul - în care sunt reprezentați un număr nespecificat de acționari care au cumpărat acțiuni Adidas între 3 mai 2018 și 21 februarie 2023 - susține, de asemenea, că Adidas nu a luat măsuri pentru a atenua pierderile financiare în cazul în care parteneriatul cu Ye s-ar fi încheiat.

Plângerea citează un articol din Wall Street Journal din noiembrie anul trecut, potrivit căruia directorii grupului, inclusiv CEO-ul Kasper Rorsted, care a fost concediat la sfârșitul anului 2022, au avut cunoștință încă din 2018 cu privire la riscurile asociate cu comportamentul rapperului.

Într-o reacție la această procedură trimisă marți la AFP, Adidas a declarat că „respinge categoric aceste acuzații nefondate”. Grupul va lua „toate măsurile necesare pentru a se apăra viguros”.

Adidas a avertizat că, din cauza încheierii colaborării cu Kanye West, rezultatul său operațional va fi, în cel mai bun caz, zero în acest an.

Compania ar putea înregistra chiar o pierdere operațională de 700 de milioane de euro, în funcție de soarta milioanelor de adidași Yeezy încă în stoc, a căror soartă nu a fost decisă.