Cate Blanchett a atacat duminică „piramida patriarhală” a premiilor de la Hollywood, cerând o schimbare a întregii „structuri” în timp ce primea trofeul pentru cea mai bună actriţă la gala Critics Choice Association Awards 2023, relatează AFP și Agerpres.

Cate BlanchettFoto: Michael Tran / AFP / Profimedia

Actriţa australiano-americană se află în fruntea cursei pentru Oscaruri cu rolul din filmul dramatic Tár, pentru care a câştigat deja Globul de Aur pentru cea mai bună actriţă într-un film dramatic, săptămâna trecută.

În Tár, Blanchett joacă rolul unei dirijoare gay de renume internaţional, aflată la pupitrul unei orchestre din Berlin, a cărei carieră de succes începe să se năruie în urma unui scandal de abuz.

„Ce este această piramidă patriarhală care face pe cineva să ajungă aici sus?”, a declarat ea în faţa unei săli pline.

„De ce să nu spunem pur şi simplu că există mai multe performanţe feminine care sunt într-un concert şi într-un dialog unele cu celelalte?. [Ar trebui] să oprim cursa de cai televizată, pentru că pot să vă spun că fiecare femeie - fie că este vorba de televiziune, film, publicitate, reclame la tampoane sau orice altceva - toate faceţi o muncă superbă care, pentru mine, este o sursă de inspiraţie continuă”, a adăugat ea.

„Vă mulţumesc şi împart acest (trofeu) cu voi toate”, a încheiat cunoscuta actriţă.

Cate Blanchett, considerată favorită la Premiile Oscar

Cate Blanchett ar putea câştiga al treilea Oscar din carieră pe 12 martie cu rolul din Tár, după ce a fost recompensată pentru performanţa sa din Blue Jasmine (2014), de Woody Allen, şi Aviator (2005), de Martin Scorsese.

Militantă a cauzei feministe, Cate Blanchett interpretează în Tár un personaj narcisist şi tiranic care aminteşte de scandalurile sexuale denunţate de mişcarea MeToo. Cu o singură diferenţă: Lydia Tár este femeie şi lesbiană.

Critics Choice Association a acordat, de asemenea, premiul pentru cel mai bun actor lui Brendan Fraser, pentru rolul din filmul The Whale, de Darren Aronofsky, în care interpretează un profesor homosexual ce suferă de obezitate morbidă și trăiește izolat.

După ce s-a bucurat de succes în urmă cu aproximativ 20 de ani, cu filme precum The Mummy (1999), actorul americano-canadian a avut o perioadă de relativă obscuritate.

„Eram în deşert (...), dar tu m-ai găsit”, a declarat actorul într-un discurs emoţionant referindu-se la regizor.

Premiul pentru cel mai bun film a fost acordat comediei suprarealiste Everything Everywhere All at Once.

Ca întotdeauna, poți găsi mai multe informații noi din lumea filmelor și serialelor, dar și alte știri interesante, în rubrica Nerd Alert de weekendul acesta: