Disparitia lui Yves Saint-Laurent a facut ca un cotidian local din Cluj-Napoca (si anume „Clujeanul”) sa puna sub semnul intrebarii sosirea in Romania a actritei Catherine Deneuve, care i-a fost muza. Totusi, cei din staff-ul festivalului afirma ca actrita nu si-a contramandat sosirea. Inmormantarea creatorului de moda francez are loc vineri, iar sambata Catherine Deneuve ar trebui sa ajunga la Cluj-Napoca, pentru a lua parte la o ceremonie in cadrul careia va primi Premiul pentru intreaga cariera. Aceleasi surse nu pot sa confirme daca, odata venita, actrita va accepta sa dea interviuri.

In a sasea zi de la inceperea TIFF-ului, directorul sau, Mihai Chirilov (Chiri, cum i se spune) e multumit de cum merg lucrurile, desi n-a apucat sa doarma cat ar fi trebuit. A reusit insa sa ajunga, cu cativa invitati straini, la un meci al echipei locale de baschet U Mobitelco.

Si el, si Marie-Pierre Macia (care face parte din juriu si care a fost multi ani selectionera sectiunii „Quinzaine des Réalisateurs” de la Cannes) au facut galerie, scuipandu-si plamanii in Sala Sporturilor. Cu cateva seri mai devreme, Chiri a revazut si succesul de casa indian „Om Shanti Om”, care a avut o proiectie unica la cinematograful in aer liber Echinox. A dansat in rand cu ceilalti, desi si-a impus un program alternat de nopti cu patru ore de somn cu nopti cu sapte ore de somn. „Om Shanti Om” conduce in continuare in topul audientei de la TIFF, urmat de filmul lui Milos Forman „Fantomele lui Goya”.

Sa faci selectia filmelor din competitia TIFF-ului presupune in general sa colinzi festivalurile in tot restul anului, atat pe cele de clasa A, cat si pe unele mai mici, mai ales din zona balcanica, unde poti avea surprize interesante. Daca un film a obtinut un Palme d’Or la Cannes el nu mai are voie (si nici nu mai are de ce) sa participe in competitia altor festivaluri.

Anul trecut, „4 luni, 3 saptamani si 2 zile” a fost inclus in competitia TIFF-ului inainte de anuntarea palmaresului de la Cannes, retragandu-se din competitia pentru Trofeul Transilvania in timpul TIFF-ului. Dar daca un film are deja alte premii mai mici la activ, el poate face parte fara probleme din competitie. Ba, un premiu e o recomandare in plus. E cazul lui „Cerul, pamantul si ploaia”, despre care am scris deja in corespondenta trecuta, care s-a inscris in acelasi timp si la TIFF, si la Rotterdam (festival care are loc in februarie, imediat inaintea Berlinalei). A ajuns acum la Cluj cu Premiul FIPRESCI obtinut de la Rotterdam.

Incet-incet, cineastii straini aud de TIFF si isi trimit singuri filmele. Anul acesta au fost patru filme trimise din propria initiativa a autorilor, dar dintre ele doar „Cerul, pamantul si ploaia” a ramas pe lista filmelor selectionate. Un altul era filmat pe digital, iar producatorii lui n-au avut bani sa-l gonfleze pe 35 mm, altul, „Acne”, realizat de cineastul uruguayan Federico Veiroj, a fost selectionat in „Quinzaine des Réalisateurs” si, normal, a ales Cannes-ul.

Mihai Chirilov apreciaza la competitia din acest an a TIFF-ului faptul ca e foarte diversa, combinand comedia cu filmul mainstream, cu drama si chiar cu documentarul. Si stilistic filmele sunt foarte diferite. Daca in acest an numarul total al filmelor din festival bate catre 200, in 2009 organizatorii isi doresc sa nu depaseasca cifra de 200 si sa programeze in schimb doua-trei proiectii pentru toate filmele. Un alt succes al editiei a saptea mai e, potrivit directorului sau, si faptul ca noile spatii de proiectie merg foarte bine.

Daca editia a saptea a batut deja recordul in materie de bilete vandute (semn ca noul soft DataKal functioneaza), „bataia pestelui” incepe din 5 iunie, adica de joi, cand se inaugureaza Zilele Filmului Romanesc. Atunci vor sosi de la Bucuresti cei mai multi invitati. Dintre toti cineastii romani, numai Nae Caranfil a venit pe toata perioada festivalului. Nu toti cineastii sunt si cinefili.

Joi sunt programate nu mai putin de cinci lungmetraje romanesti noi, pentru ca cineastii considera TIFF-ul un bun loc de expunere si de pregatire a lansarii in sali. Asadar, pe 5 mai vor putea fi vazute: „Nisipuri” de Claudiu Mitcu, „Tache” de Igor Cobileanski (de altfel, film de televiziune), „Intalniri incrucisate” de Anca Damian, „Elevator” de George Dorobantu si „Marilena” de Mircea Daneliuc (film care, la fel cu „Nunta muta”, de Horatiu Malaele, are proiectie cu regim special, ceea ce inseamna ca e destinata celor din domeniu, probabil pentru a nu pierde o parte din publicul care trebuie sa le vada pe bani la toamna.).

Printre cei asteptati la Cluj-Napoca in zilele urmatoare se numara: Radu Muntean, Dragos Bucur, Alexa Visarion, Tudor Lucaciu, Vlad Paunescu, Silviu Purcarete, Razvan Radulescu, Mircea Diaconu, Oleg Mutu, Lamia Beligan (care il insoteste pe tatal ei, Radu Beligan – care va primi Premiul de Excelenta TIFF 2008), Horatiu Malaele, Cristi Puiu, Cristian Comeaga, Catalin Cristutiu, Titus Muntean, Thomas Ciulei si, last but not least, Tamara Buciuceanu-Botez care va primi sambata seara Premiul pentru intreaga cariera.