Asa cum si-a obisnuit publicul din 1990 incoace, cand a prezentat „Reconstituirea” de Lucian Pintilie, Festivalul International de Film de la Ierusalim prezinta si la editia a 25-a, care debuteaza pe 10 iulie, mai multe productii romanesti. Dupa ce a programat anul trecut „Hartia va fi albastra”, festivalul va arata cel mai nou lungmetraj al lui Radu Muntean, „Boogie”, pe care l-a inclus in sectiunea Panorama (alaturi de titluri ca „Lake Tahoe”, „Katyn”, „Into the Wild” sau „Il Divo”).

In plus, cinefilii israelieni vor vedea si un grupaj de scurtmetraje premiate, intitulat „Romanian Cinema – The Next Generation” si care cuprinde filmele: „Megatron” de Marian Crisan, „La drumul mare” de Gabriel Sarbu, „Lectia de box” de Alexandru Mavrodineanu, „O zi buna de plaja” de Bogdan Mustata, „Valuri” de Adrian Sitaru si „Lampa cu caciula” de Radu Jude. Gratie ICR Tel-Aviv si Cinematecii din Ierusalim, mai multi cineasti si critici de film romani vor lua parte la proiectii si la discutiile cu publicul: regizorii Gabriel Sarbu si Alexandru Mavrodineanu, actorul Erwin Simensohn, criticii de film Cristina Corciovescu si Alex Leo Serban.

Festivalul se deschide cu proiectia filmului de animatie „Wall E” si, pe langa sectiunile consacrate – dedicate noilor regizori, filmului documentar sau filmului israelian, ii omagiaza in acest an pe John Malkovich si Michael Winterbottom.