Dupa un prim lungmetraj, „Examen”, intampinat foarte bine de critica, in 2003, si mai multe proiecte de documentar sau televiziune, Titus Muntean se afla in preproductie cu lungmetrajul „Caravana cinematografica”. Ideea ecranizarii povestirii lui Ioan Grosan (care a dat titlul volumului publicat de acesta in 1985), o are de mai demult.

„Prima discutie cu Ioan a fost candva in anii 90, intr-unul din mandatele lui Iliescu - nu mai stiu care, ca au fost prea multe,” spune Titus Muntean. „Am comandat bere - ca era rece - si am ajuns impreuna la concluzia ca nu e rea viziunea mea asupra scenariului. Cu alte cuvinte, Ioan a avut incredere sa imi dea mana libera. Sper ca nu din cauza berii.”

Actiunea din „Caravana cinematografica” se petrece catre sfarsitul anilor 50, inceputul anilor 60, cand o caravana cu filme de propaganda poposeste intr-un sat din Ardeal. Titus Muntean a simtit inca de la prima lectura potentialul cinematografic al textului. „Da, poate a fost lectura la care mi s-a aprins cel mai repede beculetul, cel pe care scrie „bun de scenariu”. Si, cu cat citeam mai mult, cu atat vedeam mai clar lumea nuvelei.”

Castingul este de-abia la inceput, iar echipa in formare, filmarile urmand sa aiba loc in octombrie. „Sunt inca faza de cules pruna, pe urma o pun la fermentat si in curand va fi distilata”, spune regizorul care impartaseste cu Ioan Grosan nu doar originea transilvana, ci si umorul. Iar de filmat, se va filma, normal, in Ardeal. „Orice filmare e grea, dar eu cred ca asta va fi si frumoasa. Mizez mult pe coeziunea echipei, pe faptul ca fiind toti impreuna si oarecum izolati de lume, vom fi ca o familie. Daca pomenesc doar faptul ca nu va trebui sa suportam stresul circulatiei din Bucuresti, zi de zi de filmare, e deja suficient ca sa sune bine. Si apoi, va fi toamna si va fi Ardeal. Nec plus ultra!”

Stilistic, „Caravana cinematografica” nu pare sa se indeparteze prea mult de „Examen”. Titus Muntean: „Cred ca va fi un film foarte clasic. Sau post-modern, daca consideram modernitate filmarea din mana si cadrele intentionat neglijente. In putinele momente libere ale perioadei de filmare ne vom incolona, de la electrician la vladica, si vom vizita impreuna muzeul de arta din cel mai apropiat oras. Mai in gluma, mai in serios, am inventat cu o prietena un fel de „Ku Klux Klan” cu pelerine si cagule, care sa linseze si sa dea foc celor care nu vor folosi trepiedul la camera.”

In „Examen”, Titus Muntean prelua cazul real al asasinarii unei tinere, pentru a face un film sobru si sigur, un thriller politic despre destinul unui tanar condamnat pe nedrept pentru crima, pe fundalul perioadei comuniste. Filmul ii dadea lui Marius Stanescu poate cel mai bun rol de pana atunci si lansa un actor de cinema pe care cinemaul din pacate l-a ocolit - Lucian Ifrim.

De la „Examen” (realizat in patru ani, din pricina problemelor de finantare), Titus Muntean a asteptat sansa unui al doilea lungmetraj. „Am lucrat mici proiecte („mici, dar curate”, vorba unui personaj din Grosan). Am mai regizat cateva episoade din „Lombarzilor 8”. Am ratat un documentar. Am reparat un fotoliu si, mai mult decat orice, m-am gandit la cine suntem, de unde venim, incotro ne indreptam. De cateva zile am devenit fericitul membru al Clubului Angst. In orice caz, gasind raspunsurile la intrebarile de mai sus, cred ca de acum pauzele vor fi mai scurte.”

Tudor Giurgiu, producatorul – impreuna cu Oana Giurgiu (de la Libra Film) -, al „Caravanei cinematografice” e incantat de proiect. Filmul are deja finantare germana si va avea, probabil si o parte de finantare maghiara. Proiectul primeste 1.200.000 lei de la Centrul National al Cinematografiei, dupa ce a castigat la a doua sesiune de concurs a anului trecut.

Are regizorul temeri, mai ales dupa o absenta mai lunga? „Sigur, intotdeauna iti faci griji ca poate lucrurile nu vor merge chiar asa cum ai vrea. Dar asta e normal si cand faci o omleta, daramite un film”, spune Titus Muntean.