De fapt, personajele din film nu sunt niste clone, ci niste vagi apropouri la personajele interpretate de actori in carne si oase. Filmul de animatie produs de George Lucas si regizat de catre Dave Filoni scutura fidelitatea fanilor seriei.

Ce au in comun personajele de-acum cu ce stiam noi? Mace Windu seamana cu Samuel L. Jackson si are vocea lui, dar e ca un fel dehomunculus. Anthony Daniels si Christopher Lee insufletesc cu vocile lor personajele C-3PO, respectiv Count Dooku, dar ce folos? Yoda nu mai are aceeasi voce (Frank Oz a fost inlocuit de Tom Kane), dar pana la urma seamana cel mai bine cu ce stiam noi. Robotii la fel. Secventele din spatiu, la fel.

Si totusi, primul film de animatie "Razboiul stelelor" care ajunge pe marile ecrane nu mai are nimic in comun cu seria lansata in 1977. E un produs supertehnic, facut sa aduca bani. (El prefateaza, de altfel, un serial de animatie realizat pentru televiziunile de profil.) Ideea e emisa cat de simplu se poate: oamenii nu mai conteaza. "Star Wars" e un brand, un angrenaj care functioneaza deja si fara contributia oamenilor. Personajele arata, oricum, suficient de coltos cat sa te indeparteze ani-lumina de rasa umana.

Ca nimic nu mai e cum a fost o demonstreaza, poate, si faptul ca introducerea in subiectul filmului nu mai este facuta prin legendarul scroll pe ecran, ci printr-un voice-over, dar si ca "Razboiul clonelor" e primul film din serie care nu s-a instalat pe primul loc din box-office in weekendul premierei.

Ce ofera filmul? In principal, obositoare secvente de lupta si un flirt intre Anakin siAhsoka Tano, eleva sa de la scoala populata de cavaleri Jedi.Armate de clone ies ca sticlele de lapte pe banda, pe masura ce cavalerii Jedi incearca sa stavileasca avansarea separatistilor.

E clar, insa, ca lupta e inegala. Partea intunecata a Fortei isi cam face de cap, pe masura ce nenea Lucas isi infunda galbenii in punguta.

Urmarind cele 98 de minute, in eventualitatea in care rezisti la toate, inevitabil te intrebi de ce nu se specifica intr-un colt, acolo, ca pe cutiile de jucarii, ca acest film este interzis celor cu varste de peste 10 ani? "Pe vremea mea, cand in Razboiul stelelor jucau actori..." - asa o sa ajungem sa le vorbim nepotilor.

"Star Wars: Razboiul clonelor"/"Star Wars: The Clone Wars" - 2008, regia Dave Filoni, cu: Matt Lanter, Ashley Eckstein, James Arnold Taylor, Ian Abercrombie, Christopher Lee, Samuel L. Jackson. Pe ecranele romanesti din 26 septembrie.